Quantcast

Hoe het werkt

Stoppen met roken

De methode

Stoppen met roken met WeQuit

De psychologen van WeQuit weten alles van gedragsverandering. En zijn gespecialiseerd in gedragsverandering bij stoppen met roken. We hebben een effectief Stoppen met roken programma samengesteld.

Uit welke stappen bestaat het Stoppen met roken programma?

Ons Stoppen met roken programma heet ook wel ‘cognitieve gedragstherapie’: een bewezen effectieve behandelmethode voor verslavingen. Het programma bestaat uit drie stappen:

b

1. Persoonlijk stopplan

Je krijgt een individuele telefonische intake waarbij je je rookgeschiedenis en het verdere verloop van het programma bespreekt. Ook bespreken we het gebruik van nicotinevervangende middelen (bijvoorbeeld pleisters en zuigtabletten). Deze ondersteunen je bij het stapsgewijs afbouwen van je nicotineverslaving. Daarnaast bespreken we ook de mogelijkheden van medicatie (bijvoorbeeld Champix) tijdens je traject.

Daarna plannen we zo snel mogelijk de eerste (groeps-)sessie met een van onze professionele behandelaren. Onze behandelaars zijn allemaal hoogopgeleid en nemen je mee op weg naar een leven zonder sigaretten.

 

2. Begeleid stoppen

Na de intake heb je zes weken achter elkaar op vaste tijd samen in een videogesprek (individueel of in kleine groepjes) met begeleiding van een behandelaar. Voor de videogesprekken heb je een smartphone en stabiel internet nodig. Als dat niet kan is er eventueel de mogelijkheid voor individuele telefonische coaching. Tijdens deze sessies staat het stoppen met roken centraal en het gestopt blijven op de lange termijn. Je bespreekt je stopplan, de moeilijke momenten, gedachtekronkels, omgaan met trek en je krijgt meer inzicht in je gedrag. Ook besteden we aandacht aan wat je kunt doen bij terugval. Zo kan je steeds meer genieten van een rookvrij leven.

]

3. Gestopt blijven

Na de zes online bijeenkomsten is het traject afgerond. Na zes maanden en na twaalf maanden nemen we contact op om te kijken hoe het gaat en je zonodig nog te helpen.

Doorloop al deze  fases om de kans op succesvol stoppen zo groot mogelijk te maken. En zo maak je het stoppen makkelijker, leuker en effectiever!

 

Zo ziet een stoppen met roken bijeenkomst eruit. Samen is het leuker en makkelijker!

Start direct

100% vergoed

Vanuit huis

2500+ gestopt

Hoeveel sessies mag ik missen?

Je zorgverzekeraar vergoedt het stoppen met roken programma van WeQuit als je minimaal 4 sessies hebt bijgewoond. Als  je 6x aanwezig bent geweest kan je ook gebruik maken van de nazorg bij WeQuit en vergroot je jouw succeskans maximaal. Mis je meer dan 2 sessies dan kan je zorgverzekeraar besluiten het niet te vergoeden en kunnen we de kosten bij jou in rekening brengen.

Hoeveel mensen zitten er in een groep?

Een groep bestaat uit 6 tot 8 cursisten. 

Wat wordt er tijdens de cursus zoal besproken? 

Onze behandelaren begeleiden jou gedurende het hele traject. Wij werken met een bewezen effectief Stoppen met roken programma, namelijk Cognitieve Gedragstherapie. Dit houdt in dat je samen met de psycholoog jouw gedachten en gedragingen planmatig gaat aanpassen om zo je rookvrije leven te starten. De volgende onderwerpen komen aan bod; 

  • Voor- en nadelen van stoppen met roken
  • Advies over medicijnen en nicotinevervangers
  • Elkaar steunen bij het stoppen
  • Omgaan met trek in een sigaret
  • Gestopt blijven in de toekomst
  • Persoonlijke tips en adviezen

Hoe weet ik of de methode betrouwbaar en van goede kwaliteit is? 

Ons Stoppen met roken Programma is opgenomen in het landelijke Kwaliteitsregister Stoppen met Roken. Hier worden alleen bewezen effectieve therapieën (ook wel ‘interventies’ genoemd) toegelaten. Wij zijn verplicht om aan kwaliteitseisen te voldoen en te werken volgens de landelijke normen voor stoppen met roken begeleiding. Verder werken we uitsluitend met ervaren hoger opgeleide behandelaars. 

Wat heb ik nodig om mee te doen? 

Je kunt met in principe met elk type computer, laptop, tablet of smartphone die een camera heeft meedoen. Als je dat niet hebt is eventueel een individueel traject per telefoon ook mogelijk. Per mail krijg  je uitleg hoe alles werkt. Het is eenvoudig, het wijst zich vanzelf in de mail. Als je er niet uitkomt, dan kun je ons bellen. 

Ik wil liever individueel deelnemen, kan dat?

Een groepsbehandeling is het meest effectief. Door samen te stoppen, leer je van elkaar en stimuleer je elkaar bij het volhouden van een rookvrij leven. Mocht je desondanks toch individueel willen deelnemen, bespreek dit dan tijdens de intake.

Moet ik gestopt zijn voordat het traject begint?


Nee. Je hoeft niet te stoppen voorafgaand aan het traject. We raden je wel aan je stopdatum ergens aan het begin van het traject te plannen. Bijvoorbeeld in de week voor of na de aanvang van het traject. Zo profiteer je optimaal van het traject.

Ik ben na mijn traject teruggevallen, wat nu?

We adviseren je om nog eens terug te kijken naar je werkboek en na te gaan wat je tijdens de sessies hebt opgestoken. Leer van je uitglijder, waarom en wanneer je de terugval hebt gehad! Als je eerder in hetzelfde kalenderjaar het programma bij WeQuit hebt gevolgd, dan kan je gratis nog een keer deelnemen. We hanteren wel de regel dat je bij je eerste traject alle sessies hebt bijgewoond.

Kan ik een sessie inhalen?

Een traject vindt in de regel plaats op zes keer hetzelfde tijdstip op dezelfde dag. Een gemiste sessie kan niet worden ingehaald in een andere groep. Mocht je desondanks een sessie missen, kijk dan zelf naar het thema van de week en kijk of er in de week erop ruimte is dit thema alsnog kort in de groep te bespreken.

Kan ik op ieder tijdstip deelnemen?

De groepen van WeQuit vinden plaats op werkdagen tussen 9:00 en 22:00. Bespreek tijdens de intake je voorkeuren zodat we je op een door jou gewenst tijdstip kunnen inplannen.

Wat kan ik doen als ik niet tevreden ben?

Als je ontevreden bent over de wijze waarop je bent ondersteund, dan gaan wij daar graag met je over in gesprek. Mocht je er niet uitkomen met je behandelaar dan kun je een klacht indienen. Meer informatie daarover vind je hier.

Zet de eerste stap naar een rookvrij leven

Wil je weten of stoppen met roken bij WeQuit iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op om jouw wensen te bespreken.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.