Medicatie

100% vergoed
100% vergoed
In groep of individueel
In groep of individueel
In 6 videogesprekken
In 6 videogesprekken
Start direct
Start direct
Medicatie en nicotine vervangende middelen
Bekijk hier meer informatie over nicotinevervangende middelen, toegelicht door enkele van onze behandelaren.
Play video
Zijn nicotinevervangende middelen iets voor mij?
Zijn nicotinevervangende middelen iets voor mij?
Play video
Hebben nicotinevervangende middelen bijwerkingen?
Hebben nicotinevervangende middelen bijwerkingen?
Play video
Hoe vraag ik nicotinevervangende middelen aan?
Hoe vraag ik nicotinevervangende middelen aan?
Play video
Worden nicotinevervangende middelen vergoed?
Worden nicotinevervangende middelen vergoed?
Play video
Moet ik nicotinevervangende middelen ook 's nachts gebruiken?
Moet ik nicotinevervangende middelen ook 's nachts gebruiken?

Veel gestelde vragen over de medicatie

Bekijk alle vragen
WeQuit FAQ
Welke hulpmiddelen werken het beste bij stoppen met roken?
Uit onderzoek blijkt dat de kans op succes bij stoppen met roken het grootst is door begeleiding te krijgen -zoals het traject van WeQuit- samen met Nicotinevervangende Middelen (NVM) of medicatie. Dat geldt voor mensen die:

- minder dan 10 sigaretten per dag roken en medicatie wensen;
- 10 of meer sigaretten per dag roken;
- mensen die eerder een stoppoging hebben gedaan

Het gebruik van NVM heeft de voorkeur over het gebruik van medicatie, omdat de NVM minder bijwerkingen veroorzaken. 
WeQuit FAQ
Wanneer gebruik je medicatie en wanneer Nicotine Vervangende Middelen (NVM)?
Niet-medicamenteuze hulpmiddelen zoals nicotinevervangende middelen (NVM) hebben de voorkeur als iemand wil stoppen met roken. Medicamenteuze ondersteuning wordt overwogen wanneer je meer dan 10 sigaretten per dag rookt, of als je expliciet medicatie wenst. Eerste keus zijn nicotinevervangende middelen (NVM), voornamelijk omdat deze minder bijwerkingen hebben.

Combinaties van verschillende NVM zijn mogelijk (bijvoorbeeld pleisters en zuigtabletten). Bij onvoldoende effect hiervan of op wens van de deelnemer komen als tweede keus medicatie zoals bupoprion (Zyban) of nortriptyline in aanmerking.

Altijd geldt: als je echt wilt stoppen met roken is de kans op succes het grootst bij een combinatie van NVM of medicate  plus een stoppen met roken programma zoals WeQuit.
WeQuit FAQ
Welke nicotinevervangende middelen zijn er?
Nicotinevervangende middelen zijn er in de vorm van;

- pleisters
- kauwgom
- zuigtabletten

Ze zijn effectief en goed te doseren, zowel in het begin als je stopt met roken als wanneer je al even gestopt bent. Zorgverzekeraars vergoeden deze middelen als je stopt met roken in combinatie met het traject van WeQuit.

Tijdens de rookanalyse wordt besproken welke het meest geschikt zijn voor jou.
WeQuit FAQ
Kun je nicotinepleisters vergoed krijgen?
Nicotinepleisters, nicotinekauwgom of medicijnen op recept worden alleen vergoed in combinatie met professionele begeleiding. Wanneer u dus een traject volgt bij WeQuit, worden deze 100% vergoed, zonder het eigen risico aan te spreken. Wij regelen de aanvraag voor u.
WeQuit FAQ
Zijn nicotinevervangende middelen geschikt voor iedereen?
Een combinatie van twee NVM (bijvoorbeeld pleisters en zuigtabletten) is het meest effectief en raden wij daarom aan. Tijdens de intake bespreken we de mogelijkheid om NVM te gebruiken bij het stoppen met roken. Ook geven we je tips waarop je moet te letten bij het gebruik van NVM.

In principe zijn NVM voor iedereen geschikt. Ook voor zwangere vrouwen (onder begeleiding van je arts), jongeren en mensen met een andere verslaving naast hun tabaksverslaving. Ook kun je NVM in principe blijven gebruiken bij de meeste psychische en lichamelijke aandoeningen. Als je hierover vragen hebt, raadpleeg dan altijd je psycholoog of behandelend (huis)arts.
WeQuit FAQ
Wanneer mag ik geen nicotinepleisters of andere nicotinevervangende middelen gebruiken?
Ben je onder behandeling van een cardioloog, heb je last van hartfalen, of gebruik je antipsychotica? Neem dan eerst contact op met je huisarts of specialist voordat je nicotinevervangende middelen gebruikt.

Kijk hier voor een compleet  overzicht rondom het wel of niet gebruiken (contra indicaties) van Nicotine Vervangende Middelen.


WeQuit FAQ
Hebben nicotinevervangende middelen bijwerkingen?
Het komt voor dat mensen huidirritaties krijgen na gebruik van nicotinepleisters. Daarnaast kun je overgevoeligheid voor uv-licht, duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn ervaren. Lees voor gebruik altijd eerst de bijsluiter van je nicotinevervangende middelen en raadpleeg je (huis)arts als je twijfelt of als klachten aanhouden, of als je medicatie zoals antipsychotica (bijv. olanzapine en clozapine) gebruikt.

Tijdens de sessies kan je coach je tips geven om deze bijwerkingen te voorkomen.
WeQuit FAQ
Hoe werken nicotinepleisters in combinatie met het traject?
Door te roken krijg je nicotine binnen: je bouwt een nicotinespiegel op. Dat betekent dat je een bepaalde hoeveelheid nicotine in je bloed hebt. Als de hoeveelheid nicotine daalt, krijg je ontwenningsverschijnselen.

Terwijl je tijdens de sessies en je huiswerk werkt aan gedragsverandering, zorgen de nicotinepleisters voor een continue afgifte van nicotine zodat je minder ontwenningsverschijnselen ervaart. Je kunt zo je nicotinespiegel in kleine stapjes afbouwen zonder dat je veel last hebt van ontwenning en terwijl je je gewoontes aanpakt.

Zonodig kun je naast de pleisters ook nog een zuigtabletje (of kauwgom of spray) gebruiken. Dit zijn snelwerkende nicotinevervangers waarmee je direct 1 of 2 mg nicotine inneemt.
WeQuit FAQ
Wanneer wordt mijn medicatie / NVM geleverd?
WeQuit is verantwoordelijk voor het gedragsmatige traject (de online sessies) en je huisarts / zorgapotheek voor de medicatie. WeQuit heeft geen inzage in het dossier of de werkwijze van je apotheek.
Bij vragen omtrent de levering van je aangevraagde medicatie adviseren wij om eerst contact op te nemen met je huisarts / zorgapotheek.
Bij vragen omtrent de levering van je aangevraagde NVM kun je contact opnemen met de Nationale Apotheek: 029 776 0080 
WeQuit FAQ
Ik heb mijn nicotinevervangende middelen (NVM) / medicatie nog niet ontvangen en mijn traject start al. Kan ik het traject beter verzetten?
Nee, bij de eerste sessie ga je de stopdatum definitief maken. Dus er is nog wat speling. Eén van onze behandelaren naamt na de voltooïng van je aanmelding contact met je op (via een anoniem telefoonnummer). Zij zal dan een rookanalyse met je doen en indien gewenst, hulpmiddelen zoals pleister of zuigtabletten of medicatie aanvragen voor je.

Wanneer je 2 tot 3 werkdagen na dit telefoongesprek nog geen hulpmiddelen hebt ontvangen thuis, neem dan even contact op met de Nationale apotheek (029 776 0080) om te vragen wanneer ze de nicotine vervangende middelen zullen bezorgen (en of ze dat met speod kunnen doen). Er is in ieder geval geen reden om je behandeling uit te stellen. 
WeQuit FAQ
Welke dosering van pleisters heb ik nodig?
De dosering van pleisters is afhankelijk van het merk pleisters dat je van je apotheek krijgt en van andere persoonlijke factoren. Hieronder staat de meest gebruikte dosering:

10 of meer sigaretten per dag
Als je meer dan tien sigaretten per dag rookt, maak je gebruik van de hoogste dosering nicotinepleisters. Deze bevat 21 mg per pleister die je 24 uur op hebt. In de meeste gevallen bouw je dit na 6 weken af naar 14 mg per 24 uur en de laatste 2 weken gebruik je 7 mg per 24 uur.

9 of minder sigaretten per dag
Als je minder dan 10 sigaretten per dag rookt, worden er soms ook nicotinevervangende middelen ingezet. De dosis is erg afhankelijk van verschillende factoren en wordt besproken tijdens de intake en eerste sessie.

Kijk hier voor de precieze dosering en informatie.


WeQuit FAQ
Wanneer plak ik mijn pleister op?
Het duurt even voor de nicotine aan je lichaam wordt afgegeven. Als je in de ochtend rookte, plak je de pleister het beste voor het slapen gaan al op. Zo heb je in de ochtend al een nicotinespiegel opgebouwd en heb je minder trek als je wakker wordt.
WeQuit FAQ
Mijn nicotinepleister valt telkens af
Plak je pleisters altijd op een schone en droge huid (zonder creme). Dat voorkomt dat de pleister eraf valt.
WeQuit FAQ
Moet ik de nicotine pleisters ook ’s nachts gebruiken?
Ja, je draagt een pleister 24 uur per dag. Als je er onrustig van slaapt is het handig de pleister af te doen en bij het wakker worden een nieuwe op te plakken. 
WeQuit FAQ
Ik heb een geïrriteerde huid door de nicotinepleister
Zorg dat je de pleister telkens op een andere plek plakt. Dit voorkomt huidirritatie. Mocht je toch irritatie houden, neem dan contact met je huisarts op. Misschien heb je minder irritatie bij een ander merk pleister.
WeQuit FAQ
Nicotinepleisters werken bij mij niet! Wat nu?
Veel rokers hebben zelf al eens nicotinevervangende middelen geprobeerd zonder succes. Uit onderzoek blijkt dat het succes van nicotinevervangende middelen zonder therapie (zoals in een traject van WeQuit) niet effectief is. Ook worden pleisters soms niet goed gebruikt of verkeerd gedoseerd. Lees daarom altijd goed de bijsluiter en overleg met je coach of je huisarts als je vragen hebt.

Wij raden het gebruik van pleisters aan. Probeer het eens in combinatie met ons traject en onder onze begeleiding voor je het afzweert. Mogelijk gaat het deze keer, met onze begeleiding wél goed. 
WeQuit FAQ
Hoeveel zuigtabletten mag ik nemen?
Dit is voor iedereen heel erg verschillend: de dosering van zuigtabletten kan verschillen en is afhankelijk van je zorgapotheek (en het merk tabletten ) en eventuele andere persoonlijke factoren.

Kijk hier voor de precieze dosering en informatie.


WeQuit FAQ
Hoe werken medicatie zoals bupropion (Zyban), nortriptyline en varenicline (Champix) om te stoppen met roken?
Deze medicatie (oorspronkelijk geregistreerd als antidepressivum, maar later ook als medicijn voor stoppen met roken) zorgt dat de trek in een sigaret verdwijnt.

Deze medicamenten hebben wat meer kans op bijwerkingen en kunnen in bepaalde gevallen niet gebruikt worden. Daarom heeft gebruik van nicotine vervangende middelen vaak de voorkeur.

We raden je aan een afspraak met je (huis)arts te maken om behandeling met dit soort medicijnen naast je therapie te bespreken.

NB:
1. Alle Champix-tabletten zijn (in principe tijdelijk) van de markt gehaald. De concentratie van een schadelijke stof in Champix (nitrosamine) is hoger dan aanvaardbaar, zonder dat gebruikers risico zouden lopen, stelt men. De KNMP (organisatie van apothekers) formuleert het als volgt: “Analyseresultaten hebben uitgewezen dat de N-nitroso-varenicline-niveau’s in alle Nederlandse verpakkingen het Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) niveau overschrijden. N-nitroso-varenicline is een nitrosamine. Nitrosamines worden geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkende stoffen bij de mens. Op basis van de beschikbare gegevens is er geen direct gezondheidsrisico voor patiënten die Champix nu gebruiken.“ Niet duidelijk is of en wanneer Champix weer beschikbaar zal zijn.
2. Bupropion (Zyban) is tijdelijk niet leverbaar. Alternatieven zijn:
- Cytisine (Decigatan)
- Nortriptyline (Nortrilen)

Meer informatie over stoppen met roken medicatie kun je vinden op de website van de Nationale apotheek.


WeQuit FAQ
Wat is Decigatan - Cytisine ?
Van de stof cytisine, ook wel bekend onder de merknaam Decigatan, is bekend dat dit ook effectief kan zijn bij stoppen met roken. Het is in Nederland geregistreerd als medicijn vanaf 1 maart 2022 en is vanaf 20 september 2022 op recept van je (huis)arts verkrijgbaar. Cytisine is een natuurlijke variant van varenicline (Champix). De werking van cytisine kan daarmee vergeleken worden. 
WeQuit FAQ
Nieuws over Varenicline (Champix)
Alle Champix-tabletten zijn (in principe tijdelijk) van de markt gehaald. De concentratie van een schadelijke stof in Champix (nitrosamine) is hoger dan aanvaardbaar, zonder dat gebruikers risico zouden lopen, stelt men. De KNMP (organisatie van apothekers) formuleert het als volgt: “Analyseresultaten hebben uitgewezen dat de N-nitroso-varenicline-niveau’s in alle Nederlandse verpakkingen het Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) niveau overschrijden. N-nitroso-varenicline is een nitrosamine. Nitrosamines worden geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkende stoffen bij de mens. Op basis van de beschikbare gegevens is er geen direct gezondheidsrisico voor patiënten die Champix nu gebruiken.“ Niet duidelijk is of en wanneer Champix weer beschikbaar zal zijn.
WeQuit
WeQuit WeQuit

Waarom WeQuit

Online videogesprekken
Online videogesprekken
Begeleid door psychologen
Begeleid door psychologen
Direct starten
Direct starten
94% stopt met roken tijdens traject
94% stopt met roken tijdens traject
Klantcijfer 9.3
Klantcijfer 9.3
Individueel en in groepen
Individueel en in groepen
Vergoed door alle verzekeraars
Vergoed door alle verzekeraars
Stoppen vanuit huis
Stoppen vanuit huis
Inclusief nazorg
Inclusief nazorg
WeQuit
Google
Google
Zorgkaart Nederland
9.3
Zorgkaart Nederland geeft WeQuit een gemiddeld cijfer van 9.3.
Wat deelnemers zeggen
"Ik heb gekozen voor een stoppen-met-roken traject van WeQuit omdat ik een programma wilde wat online te volgen was."
Rene (26 jaar)

Zet de eerste stap naar een rookvrij leven

Wil je meteen ingepland worden of wil je weten of stoppen met roken bij WeQuit iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en privacy beleid van WeQuit.
100% vergoed door alle verzekeraars
WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!