Medicatie

100% vergoed
100% vergoed
In groep of individueel
In groep of individueel
In 6 videogesprekken
In 6 videogesprekken
Start direct
Start direct

Medicatie en nicotine vervangende middelen

Bekijk hier meer informatie over nicotinevervangende middelen, toegelicht door enkele van onze behandelaren.
Play video
Zijn nicotinevervangende middelen iets voor mij?
Zijn nicotinevervangende middelen iets voor mij?
Play video
Hebben nicotinevervangende middelen bijwerkingen?
Hebben nicotinevervangende middelen bijwerkingen?
Play video
Hoe vraag ik nicotinevervangende middelen aan?
Hoe vraag ik nicotinevervangende middelen aan?
Play video
Worden nicotinevervangende middelen vergoed?
Worden nicotinevervangende middelen vergoed?
Play video
Moet ik nicotinevervangende middelen ook 's nachts gebruiken?
Moet ik nicotinevervangende middelen ook 's nachts gebruiken?

Veel gestelde vragen over de medicatie

Bekijk alle vragen
WeQuit FAQ
Welke hulpmiddelen werken het beste bij stoppen met roken?
Uit onderzoek blijkt dat de kans op succes bij stoppen met roken het grootst is door begeleiding te krijgen -zoals het traject van WeQuit- samen met Nicotinevervangende Middelen (NVM) of medicatie. Dat geldt voor mensen die:

- minder dan 10 sigaretten per dag roken en medicatie wensen;
- 10 of meer sigaretten per dag roken;
- mensen die eerder een stoppoging hebben gedaan

Het gebruik van NVM heeft de voorkeur over het gebruik van medicatie, omdat de NVM minder bijwerkingen veroorzaken. 
WeQuit FAQ
Wanneer gebruik je medicatie en wanneer Nicotine Vervangende Middelen (NVM)?
Niet-medicamenteuze hulpmiddelen zoals nicotinevervangende middelen (NVM) hebben de voorkeur als iemand wil stoppen met roken. Medicamenteuze ondersteuning wordt overwogen wanneer je meer dan 10 sigaretten per dag rookt, of als je expliciet medicatie wenst. Eerste keus zijn nicotinevervangende middelen (NVM), voornamelijk omdat deze minder bijwerkingen hebben.

Combinaties van verschillende NVM zijn mogelijk (bijvoorbeeld pleisters en zuigtabletten). Bij onvoldoende effect hiervan of op wens van de deelnemer komen als tweede keus medicatie zoals bupoprion (Zyban) of nortriptyline in aanmerking.

Altijd geldt: als je echt wilt stoppen met roken is de kans op succes het grootst bij een combinatie van NVM of medicate  plus een stoppen met roken programma zoals WeQuit.
WeQuit FAQ
Welke nicotinevervangende middelen zijn er?
Nicotinevervangende middelen zijn er in de vorm van;

- pleisters
- kauwgom
- zuigtabletten

Voor de start van je traject vragen we gegevens van je uit over jouw rookgeschiedenis en gedrag. Dit kan telefonisch gebeuren of via een vragenlijst. Deze rookanalyse wordt gebruikt om het gebruik van nicotinevervangende middelen of medicatie (zoals bijvoorbeeld Zyban) te bespreken en/of te bestellen.

Deze hulpmiddelen ondersteunen je in het stapsgewijs afbouwen van je nicotineverslaving. Deze zou je dan tussen de eerste en tweede sessie thuis ontvangen. Nicotinevervangende middelen zijn effectief en goed te doseren, zowel in het begin als je stopt met roken als wanneer je al even gestopt bent. Zorgverzekeraars vergoeden deze middelen als je stopt met roken in combinatie met het traject van WeQuit.
WeQuit FAQ
Kun je nicotinepleisters vergoed krijgen?
Nicotinepleisters, nicotinekauwgom of medicijnen op recept worden alleen vergoed in combinatie met professionele begeleiding. Wanneer u dus een traject volgt bij WeQuit, worden deze 100% vergoed, zonder het eigen risico aan te spreken. Wij regelen de aanvraag voor u.
WeQuit FAQ
Zijn nicotinevervangende middelen geschikt voor iedereen?
Een combinatie van twee NVM (bijvoorbeeld pleisters en zuigtabletten) is het meest effectief en raden wij daarom aan. Tijdens de intake bespreken we de mogelijkheid om NVM te gebruiken bij het stoppen met roken. Ook geven we je tips waarop je moet te letten bij het gebruik van NVM.

In principe zijn NVM voor iedereen geschikt. Ook voor zwangere vrouwen (onder begeleiding van je arts), jongeren en mensen met een andere verslaving naast hun tabaksverslaving. Ook kun je NVM in principe blijven gebruiken bij de meeste psychische en lichamelijke aandoeningen. Als je hierover vragen hebt, raadpleeg dan altijd je psycholoog of behandelend (huis)arts.
WeQuit FAQ
Wanneer mag ik geen nicotinepleisters of andere nicotinevervangende middelen gebruiken?
Ben je onder behandeling van een cardioloog, heb je last van hartfalen, of gebruik je antipsychotica? Neem dan eerst contact op met je huisarts of specialist voordat je nicotinevervangende middelen gebruikt.

Kijk hier voor een compleet  overzicht rondom het wel of niet gebruiken (contra indicaties) van nicotinevervangende middelen.


WeQuit FAQ
Hebben nicotinevervangende middelen bijwerkingen?
Het komt voor dat mensen huidirritaties krijgen na gebruik van nicotinepleisters. Daarnaast kun je overgevoeligheid voor uv-licht, duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn ervaren. Lees voor gebruik altijd eerst de bijsluiter van je nicotinevervangende middelen en raadpleeg je (huis)arts als je twijfelt of als klachten aanhouden, of als je medicatie zoals antipsychotica (bijv. olanzapine en clozapine) gebruikt.

Tijdens de sessies kan je behandelaar je tips geven om deze bijwerkingen te voorkomen.
WeQuit FAQ
Hoe werken nicotinepleisters in combinatie met het traject?
Door te roken krijg je nicotine binnen: je bouwt een nicotinespiegel op. Dat betekent dat je een bepaalde hoeveelheid nicotine in je bloed hebt. Als de hoeveelheid nicotine daalt, krijg je ontwenningsverschijnselen.

Terwijl je tijdens de sessies en je huiswerk werkt aan gedragsverandering, zorgen de nicotinepleisters voor een continue afgifte van nicotine zodat je minder ontwenningsverschijnselen ervaart. Je kunt zo je nicotinespiegel in kleine stapjes afbouwen zonder dat je veel last hebt van ontwenning en terwijl je je gewoontes aanpakt.

Zonodig kun je naast de pleisters ook nog een zuigtabletje (of kauwgom of spray) gebruiken. Dit zijn snelwerkende nicotinevervangers waarmee je direct 1 of 2 mg nicotine inneemt.
WeQuit FAQ
Wanneer worden de nicotinevervangende middelen of medicatie besteld?
Afhankelijk van jouw traject gebeurt dit:
a. na het invullen van de vragenlijst
b. telefonisch vóór de eerste sessie
c. tijdens de eerste sessie

WeQuit FAQ
Wanneer worden mijn nicotinevervangende middelen / medicatie geleverd?
Normaal gesproken worden deze tussen je eerste en tweede sessie bij je thuis geleverd met de post.

WeQuit is verantwoordelijk voor het gedragsmatige traject (de online sessies) en de Nationale Apotheek voor de nicotinevervangende middelen en medicatie. WeQuit heeft geen inzage in het dossier of de werkwijze van de Nationale Apotheek.

Voor vragen over de levering van je aangevraagde nicotinevervangende middelen en medicatie kun je het snelste direct contact opnemen met de Nationale Apotheek: 029 776 0080 
WeQuit FAQ
Welke dosering van pleisters heb ik nodig?
De dosering van pleisters is afhankelijk van het merk pleisters dat je van je apotheek krijgt en van andere persoonlijke factoren. Hieronder staat de meest gebruikte dosering:

10 of meer sigaretten per dag
Als je meer dan tien sigaretten per dag rookt, maak je gebruik van de hoogste dosering nicotinepleisters. Deze bevat 21 mg per pleister die je 24 uur op hebt. In de meeste gevallen bouw je dit na 6 weken af naar 14 mg per 24 uur en de laatste 2 weken gebruik je 7 mg per 24 uur.

9 of minder sigaretten per dag
Als je minder dan 10 sigaretten per dag rookt, worden er soms ook nicotinevervangende middelen ingezet. De dosis is erg afhankelijk van verschillende factoren. Dit wordt met je besproken tijdens een telefonische rookanalyse.

Kijk hier voor de precieze dosering en informatie.


WeQuit FAQ
Wanneer plak ik mijn pleister op?
Het duurt even voor de nicotine aan je lichaam wordt afgegeven. Als je in de ochtend rookte, plak je de pleister het beste voor het slapen gaan al op. Zo heb je in de ochtend al een nicotinespiegel opgebouwd en heb je minder trek als je wakker wordt.
WeQuit FAQ
Mijn nicotinepleister valt telkens af
Plak je pleisters altijd op een schone en droge huid (zonder creme). Dat voorkomt dat de pleister eraf valt.
WeQuit FAQ
Moet ik de nicotine pleisters ook ’s nachts gebruiken?
Ja, je draagt een pleister 24 uur per dag. Als je er onrustig van slaapt is het handig de pleister af te doen en bij het wakker worden een nieuwe op te plakken. 
WeQuit FAQ
Ik heb een geïrriteerde huid door de nicotinepleister
Zorg dat je de pleister telkens op een andere plek plakt. Dit voorkomt huidirritatie. Mocht je toch irritatie houden, neem dan contact met je huisarts op. Misschien heb je minder irritatie bij een ander merk pleister.
WeQuit FAQ
Nicotinepleisters werken bij mij niet! Wat nu?
Veel rokers hebben zelf al eens nicotinevervangende middelen geprobeerd zonder succes. Uit onderzoek blijkt dat het succes van nicotinevervangende middelen zonder therapie (zoals in een traject van WeQuit) niet effectief is. Ook worden pleisters soms niet goed gebruikt of verkeerd gedoseerd. Lees daarom altijd goed de bijsluiter en overleg met je behandelaar of je huisarts als je vragen hebt.

Wij raden het gebruik van pleisters aan. Probeer het eens in combinatie met ons traject en onder onze begeleiding voor je het afzweert. Mogelijk gaat het deze keer, met onze begeleiding wél goed. 
WeQuit FAQ
Hoeveel zuigtabletten mag ik nemen?
Dit is voor iedereen heel erg verschillend: de dosering van zuigtabletten kan verschillen per merk tabletten en eventuele andere persoonlijke factoren. Lees altijd de bijsluiter.

Kijk hier voor de precieze dosering en informatie.


WeQuit FAQ
Hoe werken medicatie zoals bupropion (Zyban), nortriptyline en varenicline (Champix) om te stoppen met roken?
Deze medicatie (oorspronkelijk geregistreerd als antidepressivum, maar later ook als medicijn voor stoppen met roken) zorgt dat de trek in een sigaret verdwijnt.

Deze medicamenten hebben wat meer kans op bijwerkingen en kunnen in bepaalde gevallen niet gebruikt worden. Daarom heeft gebruik van nicotinevervangende middelen vaak de voorkeur.

We raden je aan een afspraak met je (huis)arts te maken om behandeling met dit soort medicijnen naast je therapie te bespreken.

NB:
1. Alle Champix-tabletten zijn (in principe tijdelijk) van de markt gehaald. De concentratie van een schadelijke stof in Champix (nitrosamine) is hoger dan aanvaardbaar, zonder dat gebruikers risico zouden lopen, stelt men. De KNMP (organisatie van apothekers) formuleert het als volgt: “Analyseresultaten hebben uitgewezen dat de N-nitroso-varenicline-niveau’s in alle Nederlandse verpakkingen het Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) niveau overschrijden. N-nitroso-varenicline is een nitrosamine. Nitrosamines worden geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkende stoffen bij de mens. Op basis van de beschikbare gegevens is er geen direct gezondheidsrisico voor patiënten die Champix nu gebruiken.“ Niet duidelijk is of en wanneer Champix weer beschikbaar zal zijn.
2. Bupropion (Zyban) is tijdelijk niet leverbaar. Alternatieven zijn:
- Cytisine (Decigatan)
- Nortriptyline (Nortrilen)

Meer informatie over stoppen met roken medicatie kun je vinden op de website van de Nationale apotheek.


WeQuit FAQ
Wat is Decigatan - Cytisine ?
Van de stof cytisine, ook wel bekend onder de merknaam Decigatan, is bekend dat dit ook effectief kan zijn bij stoppen met roken. Het is in Nederland geregistreerd als medicijn vanaf 1 maart 2022 en is vanaf 20 september 2022 op recept van je (huis)arts verkrijgbaar. Cytisine is een natuurlijke variant van varenicline (Champix). De werking van cytisine kan daarmee vergeleken worden. 
WeQuit FAQ
Nieuws over Varenicline (Champix)
Alle Champix-tabletten zijn (in principe tijdelijk) van de markt gehaald. De concentratie van een schadelijke stof in Champix (nitrosamine) is hoger dan aanvaardbaar, zonder dat gebruikers risico zouden lopen, stelt men. De KNMP (organisatie van apothekers) formuleert het als volgt: “Analyseresultaten hebben uitgewezen dat de N-nitroso-varenicline-niveau’s in alle Nederlandse verpakkingen het Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) niveau overschrijden. N-nitroso-varenicline is een nitrosamine. Nitrosamines worden geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkende stoffen bij de mens. Op basis van de beschikbare gegevens is er geen direct gezondheidsrisico voor patiënten die Champix nu gebruiken.“ Niet duidelijk is of en wanneer Champix weer beschikbaar zal zijn.
WeQuit
WeQuit WeQuit

Waarom WeQuit

Online videogesprekken vanuit huis
Online videogesprekken vanuit huis
Begeleid door psychologen
Begeleid door psychologen
Direct starten
Direct starten
94% stopt met roken tijdens traject
94% stopt met roken tijdens traject
Klantcijfer 9.3
Klantcijfer 9.3
In groep of individueel
In groep of individueel
Vergoed door alle verzekeraars
Vergoed door alle verzekeraars
Inclusief nicotinevervangers
Inclusief nicotinevervangers
Inclusief nazorg
Inclusief nazorg
WeQuit
Google
Google
Zorgkaart Nederland
9.3
Zorgkaart Nederland geeft WeQuit een gemiddeld cijfer van 9.3.
Wat deelnemers zeggen
"Ik heb gekozen voor een stoppen-met-roken traject van WeQuit omdat ik een programma wilde wat online te volgen was."
Rene (26 jaar)

Zet de eerste stap naar een rookvrij leven

Wil je meteen ingepland worden of wil je weten of stoppen met roken bij WeQuit iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en privacy beleid van WeQuit.
100% vergoed door alle verzekeraars
WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!