Veel gestelde vragen

WeQuit FAQ
Wat onderscheidt WeQuit van andere aanbieders?
WeQuit biedt een stoppen-met-roken programma dat gebasseerd is op een wetenschappelijk bewezen effectieve methode. Ervaren en deskundige behandelaren begeleiden je van begin tot eind d.m.v. coginitieve gedragstherapie door jouw stoppen met roken proces.
Al onze behandelaren zijn gecerificeerd en ervaren op het gebied van verslavingszorg. Zij zijn jouw stok achter de deru en gaan je hier doorheen trekken.

Ons programma is geheel online / telefonisch te volgen en duurt 6 weken en bestaat uit 6 wekelijkse sessie van 20 minuten (individueel) of 45 minuten (groepssessies). Tijdens je traject wordt je ook steeds gevraagd om thuis aan opdrachten te werken. Deze opdrachten gaan je meer inzicht geven in je gedrag. Ook staat het werkboek boordevol tips en motiverende feiten die jou gaan helpen het stoppen vol te houden. 
WeQuit FAQ
Kan ik gelijk bij jullie starten of moet ik eerst langs de huisarts?
Heel goed dat je ondersteuning wilt bij het stoppen met roken. Wij kunnen jou hier direct mee helpen. Je hoeft niet eerst naar de huisarts.
WeQuit FAQ
Wat zijn de stappen om je aan te melden?
De stappen zijn als volgt:

1. aanmelden via de website
2. online account aanmaken voor zelf-registratie (of je wordt gebeld door een medewerker om deze stappen te doorlopen)
3. behandelaar belt je (anoniem) en neemt rookanalyse bij je af (voor het eventueel bestellen van nicotinevervangende middelen)
WeQuit FAQ
Hoe lang duurt het na aanmelding voordat ik kan starten?
Wij vinden dat iedereen direct moet kunnen stoppen met roken wanneer je dat eenmaal besloten hebt. We hebben daarom geen wachttijden bij WeQuit. Meteen na aanmelding kun je jezelf registreren via ons online platform, of je wordt gebeld om de stappen telefonisch te doorlopen. Vervolgens kun je na je registratie je werkboek al downloaden en DIRECT beginnen met lezen en stoppen!

Je kunt zelf je startdatum van je eerste sessie kiezen in ons platform, en meestal zitten er 3 dagen tussen aanmelding en startdatum, zodat je de tijd hebt om eventuele nicotiunevervangende middelen te ontvangen per post. 
WeQuit FAQ
Waarom is stoppen met roken moeilijk?
Roken is een verslaving die niet erg belemmerend is in het dagelijks leven. Je kan gewoon werken en andere dingen doen terwijl je meermaals dagelijks rookt. Een verslaving aan alcohol of harddrugs is veel bellemerender. Toch is nicotine zeer verslavend. Het staat zelfs in de top 3 van meest verslavende stoffen en daarom is roken is één van de moeilijkste verslavingen om mee te stoppen. Wanneer je meedoet aan ons programma leer je waarom, maar nóg belangrijker: je leert hoe je wél kan stoppen. Want iedereen kan stoppen met roken. Een goede begeleiding hierbij krijgen is het heel belangrijk.

Stoppen met roken onder begeleiding van onze ervaren behandelaren, in combinatie met nicotine vervangende middelen, heeft de hoogste slagingskans. 
WeQuit FAQ
Wat zijn de voordelen van stoppen met roken?
De voordelen van stoppen met roken, op lange en korte termijn zijn:

- een langer en gezonder leven door minder kans op ziekten
- minder last van je kuchje, hoesten, keelpijn, benauwdheid
(je denkt misschien dat je daar nu geen last van hebt, maar je merkt vooral opeens het verschil nadat je gestopt bent!)
- je houdt heel veel geld over
- beter seksleven en verhoogde vruchtbaarheid
- betere conditie
- mooiere huid en haren
- minder verkleurde tanden en gezonder tandvlees & gebit
- frisse adem en geur
- het geel tussen je rookvingers zal verdwijnen
- minder stress (om sigaretten of een mogelijkheid om te roken)
- betere smaak- en geurbeleving
- gezonder voor inwonende kinderen / huisgenoten / huisdieren
- goed voorbeeld voor kinderen en je omgeving
- je gaat lichamelijk sterker een operatie in
- veel sneller herstel na een operatie
WeQuit FAQ
Wat zijn de risico’s van roken?
Roken brengt heel veel risico’s met zich mee. Het is een levensbedreigende verslaving omdat je veel meer kans hebt op ziektes als hartaandoeningen en kanker (aan longen, maag, alvleesklier, nier, dikke darm, rectum, blaas, slokdarm, mond, keel of strottenhoofd). Rokers hebben ook grotere kans op acute myeloïde leukemie (bloedkanker) en longontsteking. 1 op de 2 rokers sterft door de gevolgen van roken.

Ook kan je na een COVID-infectie veel ernstiger ziek worden als je rookt. Bij zwangere vrouwen is de kans op een miskraam of een laag geboortegewicht groot. Roken is ook in verband gebracht met een grotere kans op wiegendood.  De lijst met ziektes door roken is nog veel langer, maar dit waren de grootste risicos.
WeQuit FAQ
Kan ik meedoen als ik zwanger ben?
Heel goed dat je ondersteuning wilt bij het stoppen met roken. Het is erg belangrijk voor je baby dat je stopt met roken. Wij helpen je hier graag bij. Je hoeft niet eerst naar de huisarts.

De voordelen van stoppen met roken bij zwangerschap zijn:
- minder risico op een miskraam of vroeggeboorte
- minder risico op aangeboren afwijkingen bij je baby
- minder risico op groeiachterstand bij je baby
- een betere conditie tijdens je zwangerschap

Het advies is om zonder gebruik van nicotinevervangende middelen (NVM) te stoppen. Als je dit wel wil gebruiken, raden wij aan om dit onder strikte begeleiding van een arts te doen. Kijk hier voor meer informatie over NVM en zwangerschap.
WeQuit FAQ
Ik ben onder behandeling van een andere verslaving. Kan ik tegelijk stoppen met roken?
Onderzoek toont aan dat stoppen met roken niet nadelig is voor de behandeling van andere verslavingen (zoals alcohol- of drugsverslavingen). Sterker nog: stoppen met roken heeft juist een positief effect! De kans om bijvoorbeeld jouw alcohol- of cannabisgebruik te doorbreken neemt met 25% toe als je ook stopt met roken. Omdat je overal mee stopt, pak je de verslaving in de kern aan.
WeQuit FAQ
Do you offer courses in English?
Yes, we have English courses. Please sign up through the green button by filling in your:

- first name
- last name
- email address
- confirm email address
- phone number
- agree on our terms and conditions and privacy rules
- sent the form

After sign-up you will be invited to register yourself online. The questions are in Dutch. If you want you can call our front desk support at 085-1124367 to take you through the registration process on the phone. 
WeQuit FAQ
Wat is beter: afbouwen of 'cold turkey' stoppen met roken?
Wij raden aan om 'cold turkey' te stoppen met roken, in plaats van het roken af te bouwen. Met afbouwen blijft de nicotine namelijk jouw brein aanspreken en zo blijft de verslaving in stand. Daarom werkt het niet. Je zal uiteindelijk sneller in je oude rookgewoonte terugvallen.

Tijdens het traject van WeQuit leren wij jou hoe je het beste kan stoppen en hoe je voorkomt dat je terugvalt. Mogelijk is dat in jouw situatie met behulp van nicotinevervangende middelen. Een behandelaar zal hiervoor een rookanalyse met je doen. Wij zorgen er samen voor dat roken voorgoed uit je systeem wordt gehaald. Dit doen we in 6 weken.
WeQuit FAQ
Hoe lang duurt het voordat je niet meer verslaafd bent aan roken?
Dit is voor iedereen anders, maar reken op ongeveer 3 maanden. Het duurt namelijk ongeveer 100 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren. De eerste 6 weken krijg je hiervoor hulp van onze behandelaar, de periode erna doe je zelf, mogelijk met behulp van onze open groepen (gratis nazorg), of door nog af en toe in het werkboek te kijken. Maar zeker doe je dit met alle kennis die je hebt vergaard tijdens de 6 sessies.

Je zult straks merken dat hoe langer je niet rookt, hoe minder je de behoefte voelt om te roken. Op den duur zal je het roken helemaal vergeten en er in het dagelijks leven niet meer aan denken.

Let op: tóch gaan er ook momenten komen waarbij je opeens na 10 jaar gestopt te zijn weer hele sterke trek kan hebben om te roken. Daarom leren we je vaardigheden om je voor te bereiden op dit soort momenten. We leren je de momenten te herkennen en we geven je handvatten om deze trek op zo'n moment de baas te blijven.
WeQuit FAQ
Kom je aan als je stopt met roken?
Nicotine remt je eetlust. Daarom vrezen mensen dat ze aankomen als ze stoppen met roken. Toch staat niet vast dat je gewicht toeneemt: de meeste rokers komen gemiddeld 2 kg aan nadat ze gestopt zijn. Je eetlust kan toenemen en je proeft je eten ook beter. Na een tijdje zal je stofwisseling zich aanpassen. Binnen een jaar zijn de meeste mensen weer terug op hun oude gewicht. 
WeQuit FAQ
Ik begin mijn dag met roken en eindig ermee. Hoe stop ik daarmee?
Elke rooker heeft zijn vaste rookmomenten; in de ochtend bij de koffie, na het eten, bij een drankje op het terras, in de pauze op het werk, etc. Tijdens je traject zul je al deze momenten in kaart brengen. Je WeQuit behandelaar leert je vervolgens om met deze momenten om te gaan en iets anders te doen of anders te denken. Jullie zetten samen een knop om. Je maakt met ons traject een persoonlijk plan om jouw routine te doorbreken.
WeQuit FAQ
Als ik alcohol drink wil ik nog meer roken. Moet ik stoppen met alcohol?
Alcohol haalt remmingen weg waardoor je sneller in de verleiding komt om tóch weer te roken. Wij raden daarom aan om de eerste drie maanden na je stopdatum minder of geen alcohol te drinken. Dit maakt het stoppen makkelijker voor jezelf.

Drink wél veel water, thee en andere niet-alcoholische dranken als je stopt met roken. Dit helpt je een 'vol' gevoel te hebben wat het gevoel van trek verminderd. Ook helpt het drinken van veel water om de afvalstoffen uit je lichaam te vervoeren, waardoor je minder last hebt van ontwenningsverschijnselen. 
WeQuit FAQ
Kan vapen / een e-sigaret helpen om te stoppen met roken?
Nee. Wij raden vapen / het gebruik van e-sigaretten niet aan:
1. Er is geen goed bewijs dat de e-sigaret (verdamping van nicotinevloeistof) een effectief en veilig hulpmiddel is bij de behandeling van tabaksverslaving.
2. De e-sigaret houdt het rookgedrag / de gewoonte om te roken in stand.

Wél raden wij het gebruik van nicotinevervangende middelen (NVM) aan in combinatie met een begeleid traject. Deze zorgen voor minder ontwenningsverschijnselen waardoor je de gewoonte met minder moeite doorbreekt en het makkelijker volhoud die eerste weken. Hierdoor is de kans dat je voor altijd stopt met roken het grootst.

Wil je meer weten over de nadelen van een e-sigaret? Kijk dan hier www.rokeninfo.nl/professionals/tabaksproducten/e-sigaret
WeQuit FAQ
Kan ik wel stoppen met roken terwijl al mijn vrienden / collega's / familieleden blijven roken?
Ja, dit kun jij.

Het is natuurlijk wel lastiger m succesvol te stoppen, wanneer mensen in jouw omgeving wél blijven roken. Jij wordt namelijk door hen steeds weer geconfronteerd aan de nicotine verslaving en er blijft tabak bij jou in de buurt. Zonder rokers of tabaksproducten bij jou in de buurt kom jij niet meer in de verleiding om tóch weer één sigaretje mee te roken.

Om deze reden besteden we tijdens de sessies een grote portie aandacht aan het omgaan met je rokende omgeving. Je leert hoe je makkelijk een sigaret weigert. Ook focussen we op het tegen iedereen hardop uitspreken dat je gestopt bent. Dit helpt namelijk ook enorm. Het is bevestigend voor jezelf ("verandertaal") en men zal je minder snel een sigaret aanbieden of mee naar buiten vragen.

Omdat wij streven naar een rookvrije wereld, geven wij bij de start, tijdens en na het traject, ook aandacht aan jouw rokende omgeving en wat jij hieraan kan doen. Samen stoppen vergroot de kans om gestopt te blijven. Misschien inspireer jij je omgeving wel om ook te stoppen met roken. Zo zal jouw én hun slagingskans automatisch toenemen.

WeQuit FAQ
Veroorzaakt stoppen met roken slapeloosheid?
Stoppen met roken veroorzaakt geen slapeloosheid of spanning. Deze verwarring kan veroorzaakt worden door twee dingen:

A) Cafeïne en nicotine breken elkaar af. Wanneer je niet meer rookt maar nog wel dezelfde hoeveelheid koffie drinkt, blijft er meer cafeïne in je lichaam dan eerst. Vervang daarom de helft van je dagelijkse dosis koffie door thee of 'decaf', zeker na het eten en voor het slapen.
B) Wanneer je stopt met roken heb je opeens veel meer zuurstof in je lichaam en dus meer energie. Na jarenlang roken is dit een abrupte verandering die verward kan worden met een hyper of gespannen gevoel. Maar zo voelt energie dus :-). Een beetje onwennig misschien in het begin, maar na een week merk je het niet meer.
WeQuit FAQ
Hoe weet ik of WeQuit een betrouwbare en kwalitatieve methode is om te stoppen met roken?
Ons stoppen-met-roken programma is opgenomen in het landelijke Kwaliteitsregister Stoppen met Roken. Hier worden alleen bewezen effectieve therapieën toegelaten. Wij zijn verplicht om aan kwaliteitseisen te voldoen en te werken volgens de landelijke normen voor stoppen met roken begeleiding.

Verder hebben wij er zelf voor gekozen om, in tegenstelling tot alle andere aanbieders, alleen te werken met gecertificeerde hoog opgeleide behandelaars die ervaring hebben in de verslavingszorg. 
WeQuit FAQ
Wat heb ik nodig om mee te doen?
Je kunt in principe met elk type computer, laptop, tablet of smartphone die een camera heeft meedoen. Als je dat niet hebt is een individueel traject per telefoon ook mogelijk. Per mail krijg je uitleg over hoe alles werkt. Het is erg eenvoudig.

Het werkboek ontvang je digitaal en kun je zelf uitprinten, of je kunt hem digitaal invullen.
WeQuit FAQ
Wanneer vinden de sessies plaats?
De sessies vinden plaats op maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 22:00. Bespreek tijdens de intake je voorkeuren zodat we je op een door jou gewenst tijdstip kunnen inplannen.
WeQuit FAQ
Wat is het verschil tussen een groepstraject en een individueel traject?
Een groep bestaat uit 6 tot 9 deelnemers en je WeQuit behandelaar. Groepssessies zijn vaak het meest effectief want in een groep leer je van elkaars ervaringen, moeilijke momenten en oplossingen. Ook kun je elkaar stimuleren en steunen. De groepen zijn wekelijks op hetzelfde tijdstip en duren 45 minuten. Je neemt deel via een online video gesprek met je camera aan.

Bij een individueel traject zijn de gesprekken alleen tussen jou en je WeQuit behandelaar. Deze sessies worden ingepland afhankelijk van je beschikbaarheid en duren 20 minuten. Je neemt deel via een online video gesprek met je camera aan, of aan de telefoon.

Mocht je een sterke voorkeur hebben voor een individueel traject, bespreek dit dan met één van onze medewerkers vóór het inplannen van je startdatum.
WeQuit FAQ
Wat wordt er besproken tijdens de intake en de sessies?
Onze behandelaren begeleiden jou gedurende het hele traject. Wij werken met een bewezen effectief stoppen-met-roken programma, namelijk Cognitieve Gedragstherapie. Dit houdt in dat je samen met de psycholoog jouw gedachten en gedragingen planmatig gaat aanpassen om zo je leven rookvrije te maken en te houden.

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens de intake;
- Analyseren van jouw rookgeschiedenis
- Advies over medicijnen en nicotinevervangers

Tijdens de sessies:
- Maken van een persoonlijk stopplan
- Motivatie om te stoppen met roken in kaart brengen
- Leren herkennen en omgaan met je lastige momenten
- Inzicht in je rookgedrag
- Omgaan met trek in een sigaret
- Omgaan met je rokende omgeving
- Voorbereiden op uitglijders en leren hoe je gestopt blijft in de toekomst
- Helpende gedachten om gestopt te blijven en plan voor de toekomst
- Persoonlijke tips en adviezen van je behandelaar en eventueel de groep
- Mogelijkheden van nazorg na het traject
WeQuit FAQ
Stop ik vóór of tijdens het traject met roken?
Je hoeft niet te stoppen met roken voordat je traject begint. We raden je wel aan je stopdatum ergens aan het begin van het traject te plannen. Bijvoorbeeld in of na de week van aanvang van je traject. Zo profiteer je optimaal van het programma.

Achterin het werkboek staan tips over het kiezen van je stopdatum. Het is handig om dit door te lezen direct na je aanmelding en vóór je eerste sessie begint. 
WeQuit FAQ
Wat als ik een sessie niet kan deelnemen?
Je zorgverzekeraar vergoedt het stoppen met roken programma van WeQuit als je minimaal 4 sessies hebt bijgewoond. Als je 6x aanwezig bent geweest kan je ook gebruik maken van de gartis nazorg bij WeQuit en vergroot je jouw succeskans maximaal. Mis je meer dan 2 sessies dan kan je zorgverzekeraar besluiten het niet te vergoeden en dan zijn wij genoodzaakt om de kosten van het traject bij jou in rekening te brengen.

Kun je een keer écht niet? Laat dit tijdig (24 uur van tevoren) aan je coach weten via whatsapp of via je online account op mijn.WeQuit.nl. En geef je ook aan of we de volgende sessie weer op je kunnen rekenen?
WeQuit FAQ
Kunnen sessies ingehaald worden?
Een traject vindt in de regel plaats op zes keer hetzelfde tijdstip op dezelfde dag. Een gemiste sessie kan niet worden ingehaald in een andere groep. Mocht je een sessie moeten missen, kijk dan zelf naar het thema van de week en maak je opdrachten. Mogelijk is er in de week erop nog ruimte om dit thema alsnog kort tijdens de sessie te bespreken.
WeQuit FAQ
Wat kan ik doen als ik niet tevreden ben?
Als je ontevreden bent over de wijze waarop je bent ondersteund, dan gaan wij daar graag met je over in gesprek. Mocht je er niet uitkomen met je behandelaar dan kun je een klacht indienen via klachten@wequit.nl, ook dan proberen wij samen te zoeken naar een oplosssing. Ons doel is om jou op een prettige manier te ondersteunen om van je rookverslaving af te komen.
WeQuit FAQ
Wat voor nazorg bieden jullie aan?
Er zijn twee mogelijkheden om nazorg te krijgen:

Nazorg in de ´open groep´
: Wanneer jij behoefte hebt aan verdere begeleiding ter preventie van terugval of bijvoorbeeld bij een terugval, is het mogelijk onder begeleiding van een behandelaar deel te nemen aan onze ‘open groep’. Aanmelden hiervoor is mogelijk wanneer je aan alle zes de behandelsessies hebt deelgenomen. Deze open groepssessies van een half uur zijn gericht op de vaardigheden om gestopt te blijven en om bij een uitglijder het stoppen zo snel mogelijk weer op te pakken. Neem bij interesse contact op met info@wequit.nl.

Extra sessies: Indien je na je traject nog extra begeleiding wilt hebben van één van onze behandelaren, is het mogelijk om extra sessies te kopen voor 30€ per sessie (20 minuten). Dit kan ongeacht het aantal sessies dat je hebt bijgewoond tijdens jouw traject. Deze extra sessies worden niet vergoed door je verzekeraar. Tijdens de sessies kunnen thema’s herhaald worden of kun je extra steun krijgen daar waar nodig. Je kunt deze via je eigen online account inplannen op mijn.WeQuit.nl of via info@wequit.nl.
WeQuit FAQ
Wat moet ik doen als ik na mijn traject ben teruggevallen?
Dit is heel vervelend maar het kan gebeuren. Stop meteen weer en kijk weer terug in je werkboek. Bekijk je risico analyse en zelfcontrole maatregelen. Herlees je noodplan.

Leer van je uitglijder, bedenk waarom en wanneer je de terugval hebt gehad. Je kan je aanmelden voor onze open groep, neem hiervoor contact op met je behandelaar of info@wequit.nl.

Ons traject wordt 1x per kalenderjaar vergoed, dus als het nodig is kun je ook weer een traject bij ons volgen in het nieuwe jaar. Deze keer misschien met (andere) nicotinevervangende middelen en zeker met meer kennis in huis. Je leert van elke stoppoging.

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden, we gaan door met je tot je helemaal gestopt bent!
WeQuit FAQ
Welke hulpmiddelen werken het beste bij stoppen met roken?
Uit onderzoek blijkt dat de kans op succes bij stoppen met roken het grootst is door begeleiding te krijgen -zoals het traject van WeQuit- samen met Nicotinevervangende Middelen (NVM) of medicatie. Dat geldt voor mensen die:

- minder dan 10 sigaretten per dag roken en medicatie wensen;
- 10 of meer sigaretten per dag roken;
- mensen die eerder een stoppoging hebben gedaan

Het gebruik van NVM heeft de voorkeur over het gebruik van medicatie, omdat de NVM minder bijwerkingen veroorzaken. 
WeQuit FAQ
Wanneer gebruik je medicatie en wanneer Nicotine Vervangende Middelen (NVM)?
Niet-medicamenteuze hulpmiddelen zoals nicotinevervangende middelen (NVM) hebben de voorkeur als iemand wil stoppen met roken. Medicamenteuze ondersteuning wordt overwogen wanneer je meer dan 10 sigaretten per dag rookt, of als je expliciet medicatie wenst. Eerste keus zijn nicotinevervangende middelen (NVM), voornamelijk omdat deze minder bijwerkingen hebben.

Combinaties van verschillende NVM zijn mogelijk (bijvoorbeeld pleisters en zuigtabletten). Bij onvoldoende effect hiervan of op wens van de deelnemer komen als tweede keus medicatie zoals bupoprion (Zyban) of nortriptyline in aanmerking.

Altijd geldt: als je echt wilt stoppen met roken is de kans op succes het grootst bij een combinatie van NVM of medicate  plus een stoppen met roken programma zoals WeQuit.
WeQuit FAQ
Welke nicotinevervangende middelen zijn er?
Nicotinevervangende middelen zijn er in de vorm van;

- pleisters
- kauwgom
- zuigtabletten

Ze zijn effectief en goed te doseren, zowel in het begin als je stopt met roken als wanneer je al even gestopt bent. Zorgverzekeraars vergoeden deze middelen als je stopt met roken in combinatie met het traject van WeQuit.

Tijdens de rookanalyse wordt besproken welke het meest geschikt zijn voor jou.
WeQuit FAQ
Zijn nicotinevervangende middelen geschikt voor iedereen?
Een combinatie van twee NVM (bijvoorbeeld pleisters en zuigtabletten) is het meest effectief en raden wij daarom aan. Tijdens de intake bespreken we de mogelijkheid om NVM te gebruiken bij het stoppen met roken. Ook geven we je tips waarop je moet te letten bij het gebruik van NVM.

In principe zijn NVM voor iedereen geschikt. Ook voor zwangere vrouwen (onder begeleiding van je arts), jongeren en mensen met een andere verslaving naast hun tabaksverslaving. Ook kun je NVM in principe blijven gebruiken bij de meeste psychische en lichamelijke aandoeningen. Als je hierover vragen hebt, raadpleeg dan altijd je psycholoog of behandelend (huis)arts.
WeQuit FAQ
Wanneer mag ik geen nicotinepleisters of andere nicotinevervangende middelen gebruiken?
Ben je onder behandeling van een cardioloog, heb je last van hartfalen, of gebruik je antipsychotica? Neem dan eerst contact op met je huisarts of specialist voordat je nicotinevervangende middelen gebruikt.

Kijk hier voor een compleet  overzicht rondom het wel of niet gebruiken (contra indicaties) van Nicotine Vervangende Middelen.


WeQuit FAQ
Hebben nicotinevervangende middelen bijwerkingen?
Het komt voor dat mensen huidirritaties krijgen na gebruik van nicotinepleisters. Daarnaast kun je overgevoeligheid voor uv-licht, duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn ervaren. Lees voor gebruik altijd eerst de bijsluiter van je nicotinevervangende middelen en raadpleeg je (huis)arts als je twijfelt of als klachten aanhouden, of als je medicatie zoals antipsychotica (bijv. olanzapine en clozapine) gebruikt.

Tijdens de sessies kan je coach je tips geven om deze bijwerkingen te voorkomen.
WeQuit FAQ
Hoe werken nicotinepleisters in combinatie met het traject?
Door te roken krijg je nicotine binnen: je bouwt een nicotinespiegel op. Dat betekent dat je een bepaalde hoeveelheid nicotine in je bloed hebt. Als de hoeveelheid nicotine daalt, krijg je ontwenningsverschijnselen.

Terwijl je tijdens de sessies en je huiswerk werkt aan gedragsverandering, zorgen de nicotinepleisters voor een continue afgifte van nicotine zodat je minder ontwenningsverschijnselen ervaart. Je kunt zo je nicotinespiegel in kleine stapjes afbouwen zonder dat je veel last hebt van ontwenning en terwijl je je gewoontes aanpakt.

Zonodig kun je naast de pleisters ook nog een zuigtabletje (of kauwgom of spray) gebruiken. Dit zijn snelwerkende nicotinevervangers waarmee je direct 1 of 2 mg nicotine inneemt.
WeQuit FAQ
Wanneer wordt mijn medicatie / NVM geleverd?
WeQuit is verantwoordelijk voor het gedragsmatige traject (de online sessies) en je huisarts / zorgapotheek voor de medicatie. WeQuit heeft geen inzage in het dossier of de werkwijze van je apotheek.
Bij vragen omtrent de levering van je aangevraagde medicatie adviseren wij om eerst contact op te nemen met je huisarts / zorgapotheek.
Bij vragen omtrent de levering van je aangevraagde NVM kun je contact opnemen met de Nationale Apotheek: 029 776 0080 
WeQuit FAQ
Ik heb mijn nicotinevervangende middelen (NVM) / medicatie nog niet ontvangen en mijn traject start al. Kan ik het traject beter verzetten?
Nee, bij de eerste sessie ga je de stopdatum definitief maken. Dus er is nog wat speling. Eén van onze behandelaren naamt na de voltooïng van je aanmelding contact met je op (via een anoniem telefoonnummer). Zij zal dan een rookanalyse met je doen en indien gewenst, hulpmiddelen zoals pleister of zuigtabletten of medicatie aanvragen voor je.

Wanneer je 2 tot 3 werkdagen na dit telefoongesprek nog geen hulpmiddelen hebt ontvangen thuis, neem dan even contact op met de Nationale apotheek (029 776 0080) om te vragen wanneer ze de nicotine vervangende middelen zullen bezorgen (en of ze dat met speod kunnen doen). Er is in ieder geval geen reden om je behandeling uit te stellen. 
WeQuit FAQ
Welke dosering van pleisters heb ik nodig?
De dosering van pleisters is afhankelijk van het merk pleisters dat je van je apotheek krijgt en van andere persoonlijke factoren. Hieronder staat de meest gebruikte dosering:

10 of meer sigaretten per dag
Als je meer dan tien sigaretten per dag rookt, maak je gebruik van de hoogste dosering nicotinepleisters. Deze bevat 21 mg per pleister die je 24 uur op hebt. In de meeste gevallen bouw je dit na 6 weken af naar 14 mg per 24 uur en de laatste 2 weken gebruik je 7 mg per 24 uur.

9 of minder sigaretten per dag
Als je minder dan 10 sigaretten per dag rookt, worden er soms ook nicotinevervangende middelen ingezet. De dosis is erg afhankelijk van verschillende factoren en wordt besproken tijdens de intake en eerste sessie.

Kijk hier voor de precieze dosering en informatie.


WeQuit FAQ
Wanneer plak ik mijn pleister op?
Het duurt even voor de nicotine aan je lichaam wordt afgegeven. Als je in de ochtend rookte, plak je de pleister het beste voor het slapen gaan al op. Zo heb je in de ochtend al een nicotinespiegel opgebouwd en heb je minder trek als je wakker wordt.
WeQuit FAQ
Mijn nicotinepleister valt telkens af
Plak je pleisters altijd op een schone en droge huid (zonder creme). Dat voorkomt dat de pleister eraf valt.
WeQuit FAQ
Moet ik de nicotine pleisters ook ’s nachts gebruiken?
Ja, je draagt een pleister 24 uur per dag. Als je er onrustig van slaapt is het handig de pleister af te doen en bij het wakker worden een nieuwe op te plakken. 
WeQuit FAQ
Ik heb een geïrriteerde huid door de nicotinepleister
Zorg dat je de pleister telkens op een andere plek plakt. Dit voorkomt huidirritatie. Mocht je toch irritatie houden, neem dan contact met je huisarts op. Misschien heb je minder irritatie bij een ander merk pleister.
WeQuit FAQ
Nicotinepleisters werken bij mij niet! Wat nu?
Veel rokers hebben zelf al eens nicotinevervangende middelen geprobeerd zonder succes. Uit onderzoek blijkt dat het succes van nicotinevervangende middelen zonder therapie (zoals in een traject van WeQuit) niet effectief is. Ook worden pleisters soms niet goed gebruikt of verkeerd gedoseerd. Lees daarom altijd goed de bijsluiter en overleg met je coach of je huisarts als je vragen hebt.

Wij raden het gebruik van pleisters aan. Probeer het eens in combinatie met ons traject en onder onze begeleiding voor je het afzweert. Mogelijk gaat het deze keer, met onze begeleiding wél goed. 
WeQuit FAQ
Hoeveel zuigtabletten mag ik nemen?
Dit is voor iedereen heel erg verschillend: de dosering van zuigtabletten kan verschillen en is afhankelijk van je zorgapotheek (en het merk tabletten ) en eventuele andere persoonlijke factoren.

Kijk hier voor de precieze dosering en informatie.


WeQuit FAQ
Hoe werken medicatie zoals bupropion (Zyban), nortriptyline en varenicline (Champix) om te stoppen met roken?
Deze medicatie (oorspronkelijk geregistreerd als antidepressivum, maar later ook als medicijn voor stoppen met roken) zorgt dat de trek in een sigaret verdwijnt.

Deze medicamenten hebben wat meer kans op bijwerkingen en kunnen in bepaalde gevallen niet gebruikt worden. Daarom heeft gebruik van nicotine vervangende middelen vaak de voorkeur.

We raden je aan een afspraak met je (huis)arts te maken om behandeling met dit soort medicijnen naast je therapie te bespreken.

NB:
1. Alle Champix-tabletten zijn (in principe tijdelijk) van de markt gehaald. De concentratie van een schadelijke stof in Champix (nitrosamine) is hoger dan aanvaardbaar, zonder dat gebruikers risico zouden lopen, stelt men. De KNMP (organisatie van apothekers) formuleert het als volgt: “Analyseresultaten hebben uitgewezen dat de N-nitroso-varenicline-niveau’s in alle Nederlandse verpakkingen het Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) niveau overschrijden. N-nitroso-varenicline is een nitrosamine. Nitrosamines worden geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkende stoffen bij de mens. Op basis van de beschikbare gegevens is er geen direct gezondheidsrisico voor patiënten die Champix nu gebruiken.“ Niet duidelijk is of en wanneer Champix weer beschikbaar zal zijn.
2. Bupropion (Zyban) is tijdelijk niet leverbaar. Alternatieven zijn:
- Cytisine (Decigatan)
- Nortriptyline (Nortrilen)

Meer informatie over stoppen met roken medicatie kun je vinden op de website van de Nationale apotheek.


WeQuit FAQ
Wat is Decigatan - Cytisine ?
Van de stof cytisine, ook wel bekend onder de merknaam Decigatan, is bekend dat dit ook effectief kan zijn bij stoppen met roken. Het is in Nederland geregistreerd als medicijn vanaf 1 maart 2022 en is vanaf 20 september 2022 op recept van je (huis)arts verkrijgbaar. Cytisine is een natuurlijke variant van varenicline (Champix). De werking van cytisine kan daarmee vergeleken worden. 
WeQuit FAQ
Nieuws over Varenicline (Champix)
Alle Champix-tabletten zijn (in principe tijdelijk) van de markt gehaald. De concentratie van een schadelijke stof in Champix (nitrosamine) is hoger dan aanvaardbaar, zonder dat gebruikers risico zouden lopen, stelt men. De KNMP (organisatie van apothekers) formuleert het als volgt: “Analyseresultaten hebben uitgewezen dat de N-nitroso-varenicline-niveau’s in alle Nederlandse verpakkingen het Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) niveau overschrijden. N-nitroso-varenicline is een nitrosamine. Nitrosamines worden geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkende stoffen bij de mens. Op basis van de beschikbare gegevens is er geen direct gezondheidsrisico voor patiënten die Champix nu gebruiken.“ Niet duidelijk is of en wanneer Champix weer beschikbaar zal zijn.
WeQuit FAQ
Wordt het traject van WeQuit vergoed?
Omdat wij een beproefde methode gebruiken om jouw rookgedrag te veranderen, hebben wij het vertrouwen van alle verzekeraars, die ons traject en eventuele nicotinevervangende middelen / medicatie 100% vergoeden. Dit traject is dus helemaal gratis voor jou.
Wij declareren direct bij de zorgverzekeraar. Jij hoeft dus niks te betalen of te declareren.

WeQuit FAQ
Moet ik iets vooruit betalen?
Wij declareren direct bij de zorgverzekeraar. Jij hoeft dus niks te betalen of te declareren. Wij regelen alles.
WeQuit FAQ
Wordt de medicatie / nicotinevervangende middelen ook vergoed?
Medicatie en NVM worden alleen door je zorgverzekering vergoed wanneer je het combineert met een stoppen-met-roken programma zoals van WeQuit.
Omdat wij een beproefde methode gebruiken om jouw rookgedrag te veranderen, hebben wij het vertrouwen van alle verzekeraars, die ons traject en de nicotinevervangende middelen / medicatie 100% vergoeden. Dit traject is dus helemaal gratis voor jou.
Wij declareren direct bij de zorgverzekeraar. Jij hoeft dus niks te betalen of te declareren.
WeQuit FAQ
Wat als ik dit kalenderjaar al een stoppen met roken programma heb gevolgd?
Je zorgverzekering vergoedt maximaal 1 keer per jaar een stoppen-met-roken programma.  Je mag natuurlijk wel een tweede keer meedoen in het hetzelfde kalenderjaar, alleen dan ontvang je voor de tweede keer een factuur die moet je zelf betalen. 
WeQuit FAQ
Mijn verzekeraar staat niet in het rijtje op jullie website.
Alle verzekeraars vergoeden het WeQuit traject. Mocht je verzekeraar toch niet tussen deze lijst staan, check dan even de website van je zorgverzekering. Zo ben je altijd zeker van de mogelijkheden en de vergoeding. Mocht je er niet uitkomen, neem dan even contact met ons op. Je kunt ervan uitgaan dat ook jouw zorgverzekeraar ons traject met daarbij de eventuele medicatie of nicotive vervangende middelen, 100% vergoed zonder je eigen risico aan te spreken.
Wij declareren direct bij de zorgverzekeraar. Jij hoeft dus niks te betalen of te declareren.


WeQuit
WeQuit WeQuit

Waarom WeQuit

Online videogesprekken
Online videogesprekken
Begeleid door psychologen
Begeleid door psychologen
Direct starten
Direct starten
94% stopt met roken tijdens traject
94% stopt met roken tijdens traject
Klantcijfer 9.3
Klantcijfer 9.3
Individueel en in groepen
Individueel en in groepen
Vergoed door alle verzekeraars
Vergoed door alle verzekeraars
Stoppen vanuit huis
Stoppen vanuit huis
Inclusief nazorg
Inclusief nazorg
WeQuit
Google
Google
Zorgkaart Nederland
9.3
Zorgkaart Nederland geeft WeQuit een gemiddeld cijfer van 9.3.
Wat deelnemers zeggen
"Ik heb gekozen voor een stoppen-met-roken traject van WeQuit omdat ik een programma wilde wat online te volgen was."
Rene (26 jaar)

Zet de eerste stap naar een rookvrij leven

Wil je meteen ingepland worden of wil je weten of stoppen met roken bij WeQuit iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en privacy beleid van WeQuit.
100% vergoed door alle verzekeraars
WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!