100% vergoed
100% vergoed
In groep of individueel
In groep of individueel
In 6 videogesprekken
In 6 videogesprekken
Start direct
Start direct

Een stopdatum plannen

Een stopdatum plannen
Een stopdatum plannen
Iedereen doet het anders. Sommige rokers willen direct stoppen. Anderen rokers willen rustig afbouwen. Het belangrijkst is dat je een plan opstelt waar je het meeste zelfvertrouwen van krijgt en waarmee je daadwerkelijk toewerkt naar stoppen.

Vaak zien we dat rokers de fout kunnen maken om het stoppen te ver voor zich uit te schuiven. Uiteindelijk kan je alleen stoppen in het ‘hier en nu’. Het kiezen voor een stopdatum over bijvoorbeeld "twee weken" is in feite niets anders dan de beslissing om te stoppen twee weken te verschuiven.
Gaat stoppen met roken makkelijker worden over die "twee weken"?
Het antwoord is zeer waarschijnlijk nee. De redenen waarom je momenteel rookt, zullen ook een rol spelen over twee weken, een maand, of over een jaar. Vaak is de beste ‘deal’, die rokers kunnen krijgen: stoppen in het hier en nu, op dit moment, bijvoorbeeld terwijl je deze blog aan het lezen bent. De weerstand die je ervaart tegen stoppen, zal over het algemeen niet veel veranderen. Als je een persoonlijk schokkende gebeurtenis in je omgeving nodig hebt om te stoppen, wacht dan niet dat moment af, maar gebruik de wake-up call in deze blog.
Bang om te falen
Daarnaast zijn rokers vaak niet bereid om te stoppen, omdat ze bang zijn om te falen. Men wil het graag in één keer goed doen. Het kan alleen op het perfecte moment. Er is helaas geen perfect moment. Het kan lastig worden, je kunt frustratie ervaren en veel trek in sigaretten krijgen. Je hebt eventueel zelfs meerdere stoppogingen nodig. Het is belangrijk om te beseffen dat stoppen met roken geen sprint is, maar een marathon. Het is hierbij belangrijk de juiste mindset te behouden. De tegenslagen, die je meemaakt, terwijl je stopt met roken, zijn leermomenten om het de volgende keer nog beter te doen. Helemaal niet stoppen is eerder het ontkennen van je eigen veerkracht. Je kan veel meer hebben dan je denkt!
Terug naar het overzicht
Deel dit artikel
Ook blijvend stoppen met roken?
Meld je gratis aan!
WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!