Je bent gestopt met roken, maar toch steek je af en toe nog een sigaret op. Misschien denk je: “Het is maar één keer”, of “Ik rook niet elke dag meer, dus het valt wel mee.” Toch is dit een herkenbare en gevaarlijke valkuil voor veel ex-rokers. Af en toe roken lijkt onschuldig, maar kan je weer volledig terugbrengen in de gewoonte. In dit artikel leggen we uit waarom dit gebeurt, wat je kunt doen om terugval te voorkomen en hoe anderen hiermee omgaan.
Als je bent gestopt met roken, is het doel meestal: nooit meer roken. Toch ervaren sommige mensen op een gegeven moment de neiging om “slechts één sigaret” te roken. Vaak gebeurt dit in moeilijke situaties, bij sociale gelegenheden of tijdens stressvolle momenten.
Wat veel mensen niet weten, is dat je hersenen nog steeds gevoelig blijven voor nicotine, ook als je al langere tijd gestopt bent met roken. Je receptoren voor nicotine worden na een tijdje minder actief, maar zodra je weer een sigaret rookt, worden ze weer actief, wat de drang opnieuw aanwakkert.
Hierdoor kan “af en toe” ongemerkt overgaan in “vaker” en voor je het weet, rook je weer elke dag. Het voelt alsof je weer terug bij af bent, terwijl je zo graag wilde stoppen en het je ook (even) was gelukt.
Het is belangrijk om dit niet te zien als een reden om het stoppen met roken of vapen dan nu maar helemaal op te geven. Zie het als een bekende
valkuil bij stoppen met roken waar veel ex-rokers vroeg of laat mee te maken kunnen krijgen. En nu je dit weet, kun jij zelf kiezen hoe je hiermee om wil gaan.
Je bent niet de enige die hiermee worstelt. Veel mensen roken na hun stoppoging toch weer af en toe. Dit noemen we een uitglijder. Wanneer je weer net zoveel en vaak rookte als voordat je stopte, hebben we het over een terugval.
In het
dagboek van Jenna, een deelneemster aan het programma van WeQuit die hier een blog over schreef, lees je ook over haar terugval. Voor haar geen stressvol moment, maar juist een gezellig feestje.
Ervaringen van anderen kunnen je helpen om te begrijpen dat een uitglijder of terugval niet het einde hoeft te betekenen van jouw rookvrije leven, maar juist een moment is om sterker uit te komen. Een terugval betekent dus niet dat je hebt gefaald. Het is een momentopname, en je kan gewoon de draad weer oppakken en stoppen met roken. Bij WeQuit leer je omgaan met een
terugval.
Stoppen met roken gaat niet altijd in één keer goed. Sommige mensen hebben meerdere pogingen nodig voordat ze echt gestopt zijn.
Bij WeQuit begrijpen we dat elke situatie anders is. Daarom helpen we jou op een manier die past bij jouw leven, jouw gewoontes en jouw moeilijke momenten.
Wat helpt om een terugval te voorkomen:
- Herken je triggers - weet wanneer je de neiging krijgt om te roken, bijvoorbeeld bij stress, feestjes of verveling.
- Zorg voor afleiding - ga wandelen, bel iemand, drink een glas water of kauw op suikervrije kauwgom.
- Wees voorbereid op verleidingen - schrijf op waarom je bent gestopt en lees dat terug als je twijfelt.
- Gebruik hulpmiddelen- zoals nicotinepleisters of -kauwgom, vooral in situaties waar je eerder zou roken.
- Verander je routine - als je normaal een sigaret rookte na het eten, probeer dan thee of fruit.
Weet dat een terugval geen mislukking is, maar een onderdeel van het leerproces. Het betekent dat je opnieuw kunt kiezen om te stoppen met roken – dit keer met nog meer inzicht in je eigen valkuilen.
Ben je benieuwd wat nicotine precies met je lichaam en brein doet? En wil je beter begrijpen waarom af en toe roken toch zo risicovol is? Download dan ons
gratis e-book vol met feiten en inzichten. Zo ben je beter voorbereid op jouw rookvrije toekomst en maak je meer kans op blijvend succes.