100% vergoed
100% vergoed
In groep of individueel
In groep of individueel
In 6 videogesprekken
In 6 videogesprekken
Start direct
Start direct

De 5 risico's als je bent gestopt met roken

De 5 risico's als je bent gestopt met roken

Gevolgen van stoppen met roken

Gefeliciteerd, je bent gestopt met roken! Dit is een geweldige stap voor je gezondheid en toekomst. Toch zijn er enkele uitdagingen en risico's waarmee je te maken kunt krijgen. Door te weten wat je kunt verwachten, kun je je beter voorbereiden en jouw stopproces soepeler laten verlopen. Hier volgen 5 veelvoorkomende risico's die je kunt ervaren na het stoppen met roken én tips om hiermee om te gaan.

Risico 1: Gewichtstoename

Een mogelijke verandering na het stoppen met roken is gewichtstoename. Dit komt doordat je metabolisme (stofwisseling) tijdelijk vertraagt zonder nicotine. Nicotine zorgt er namelijk voor dat je lichaam iets sneller calorieën verbrandt. Ook kan het zijn dat je meer of vaker gaat eten om de drang naar een sigaret op te vullen, vooral bij verveling, stress en angst.
Gelukkig is het mogelijk om gewichtstoename te beperken of helemaal te voorkomen. Je kan bijvoorbeeld in plaats van te gaan roken steeds (één of meerdere van) deze volgende activiteiten doen. Op die manier beweeg je meer dan dat je zou doen toen je nog rookte en eet je vezelrijke voedingsstoffen die je hongergevoel wegnemen en je stofwisseling op gang houden.
 
In plaats van een sigaret opsteken en die 5 minuten staand of zittend roken:


Overweeg ook het gebruik van nicotinepleisters om je stofwisseling geleidelijk te laten wennen aan het leven zonder nicotine.

Risico 2: Moeilijkheden met slaap

Slaapproblemen zijn een veelvoorkomend gevolg van stoppen met roken. Nicotine beïnvloedt je slaap-waakritme, en als je stopt, kan je lichaam moeite hebben om weer een normaal slaappatroon te vinden. Dit kan leiden tot onrustige nachten, vooral in de eerste weken.

Om slaapproblemen te verlichten, kun je ontspanningstechnieken zoals meditatie of ademhalingsoefeningen proberen. Vermijd ook cafeïne, want de stof nicotine breekt cafeïne af. Nu jij gestopt bent met roken, wordt de cafeïne dus minder snel afgebroken en dat voel je in je lichaam. Probeer ook een vaste bedtijd aan te houden om je lichaam te helpen een nieuwe balans te vinden. Bekijk meer over angst en onrust op onze pagina over bijwerkingen bij stoppen met roken.

Risico 3: Mogelijke terugval

Een van de meest voorkomende risico's bij stoppen met roken is een terugval. Roken kan onderdeel zijn van je dagelijkse gewoontes, waardoor verleidingen zoals sociale gelegenheden of stressmomenten het lastig kunnen maken om nee te zeggen tegen een sigaret.

Probeer verleidingen te vermijden en wees voorbereid op minder sterke momenten. Hou je noodplan bij de hand! Herinner jezelf aan je redenen om te stoppen en plan afleidingen voor moeilijke momenten. In sommige gevallen kan medicatie bij stoppen met roken ondersteunen bij het verminderen van de drang naar nicotine. Wij raden altijd als eerste nicotinevervangers aan in plaats van medicatie. Omdat de medicatie meer bijwerkingen kunnen hebben.

Risico 4: Stress en angst

Het ervaren van stress en angst is veelvoorkomend bij het stoppen met roken. Jouw hersenen zijn jarenlang getraind om te roken bij stress omdat je lichaam stress ervaarde bij nicotine tekort, en het roken de nicotine weer aanvulde en dus (tijdelijk) jouw stress wegnam. Tot je weer stress voelde om de volgende sigaret te roken.. Nu je niet meer rookt moet je lichaam en je hersenen leren dat de stress ook zonder die nicotine weg zal gaan. Het is een kwestie van nieuwe balans vinden.
 
Zoek andere manieren om met stress om te gaan, zoals sporten, wandelen of ademhalingsoefeningen. Dit helpt je om zowel fysiek als mentaal sterker te worden en ondersteunt je in het volhouden van je nieuwe gewoonte.

Risico 5: Sociale druk

In sociale situaties, zoals een feestje of een bijeenkomst met rokende vrienden, kan de verleiding groot zijn om weer een sigaret op te steken. Sociale druk is een veelvoorkomend obstakel, vooral in de eerste maanden nadat je bent gestopt.

Bedenk hoe je wilt omgaan met zulke situaties. Laat mensen in je omgeving weten dat je gestopt bent, zodat zij je kunnen steunen in je keuze. Of kies er bewust voor om tijdelijk niet naar gelegenheden te gaan waar je te veel verleiding zult krijgen. Wees trots op je keuze en blijf volhouden!

Download het e-book vol met feiten!

Wat weet jij eigenlijk over de ontzettend verslavende stof nicotine? Wanneer je goed begrijpt wat nicotine met je lichaam en geest doet, kun je het misschien beter volhouden om niet te roken. Download ons gratis e-book. Zo kom je beter voorbereid je stopproces door en bouw je aan een duurzame, rookvrije toekomst. Succes!
Wat niemand weet over roken
7 dingen die jij nog niet wist over roken. Kom alles te weten over 's werelds meest geaccepteerde verslaving.
Gratis E-book
Terug naar het overzicht
Deel dit artikel
Ook blijvend stoppen met roken?
Meld je gratis aan!
WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!