Stoppen met roken bijwerkingen

De bijwerkingen van het stoppen met roken

Stoppen met roken is makkelijker gezegd dan gedaan, toch proberen jaarlijks ruim 1 miljoen rokers van hun verslaving af te komen. Een grote meerderheid haalt de eindstreep helaas niet, zij vervallen door verschillende redenen in oude gewoontes en gaan door met het roken. De grote boosdoener? Die is gemakkelijk aan te wijzen, dat is nicotine. 
Het stoppen met roken kan voor sommigen onwijs lastig zijn, zeker wanneer er tijdens het stoppen met roken bijwerkingen ontstaan. Bij de een is dit heftiger dan bij de ander, maar aangenaam wordt het voor niemand. Dat er tijdens het stoppen met roken bijwerkingen ontstaan staat vast, maar wat kan je verwachten? Hoe komt dit en hoe kan je er het beste mee omgaan?

Nicotine als boosdoener

Om te begrijpen waar de bijwerkingen vandaan komen, is het belangrijk om te weten waarom deze door het lichaam worden vertoond. In sigaretten zit de stof nicotine, deze stof bereikt 7 seconden na het inhaleren al de hersenen. Je wordt er opgewekt, rustig en ontspannen van. Het zorgt ervoor dat je geconcentreerder bent en meer zelfvertrouwen krijgt.
Het lichaam is binnen de kortste keren gewend aan nicotine, maar kan daarna slecht zonder. Dat is ook de reden dat mensen die ‘soms’ roken al snel veranderen in verslaafde rokers. Wanneer het nicotinepeil in je lichaam niet hoog genoeg is, word je onrustig. Je hebt geen concentratie en bent sneller geïrriteerd, dit verdwijnt na het roken van een sigaret. 
Om die reden zijn tijdens het stoppen met roken bijwerkingen vanzelfsprekend, je lichaam is namelijk constant op zoek naar nicotine.

Stoppen met roken bijwerkingen toegelicht

Hoesten en keelpijn
Je lichaam raakt gewend aan een bepaald patroon, dus ook aan de rook die het om de zoveel tijd binnenkrijgt door het roken. Je longen beginnen na het stoppen met roken aan de grote schoonmaak, daardoor kan jij flink gaan hoesten. Door dit gehoest kan er ook keelpijn ontstaan.

Concentratievermogen 
Door de verslechterde nachtrust (zie: slapeloosheid en angst) en constante drang naar nicotine wordt je concentratievermogen overdag ook minder goed. Het is een opstapeling van bijwerkingen die elkaar versterken, wat het nog lastiger kan maken om van die sigaretten af te blijven. Tijdens je werk kan je moedeloos worden, leg daarom aan je collega’s en leidinggevende(n) uit dat je een stoppoging onderneemt. Zij zullen de situatie daardoor beter begrijpen en kunnen er rekening mee houden.

Verhoogde eetlust
Je hoort het vaak: mensen die aankomen na het stoppen met roken. Dit komt door de verhoogde eetlust, dat maakt weer duidelijk dat het stoppen met roken verschillende bijwerkingen heeft. Omdat je door je stoppoging meer energie krijgt, verbruik je meer energie en heb je meer eten nodig om dit op te vullen. Dit verklaart de verhoogde eetlust. Zorg dat je voldoende eet, maar concentreer je op gezonde voeding. Hoe gezonder je dagelijkse voedingsinname is, hoe beter je lichaam kan herstellen!

Slapeloosheid en angst
Tijdens het stoppen met roken zijn bijwerkingen als slapeloosheid en angst erg vervelend. Doordat het lichaam van mening is dat het lijdt aan een nicotinetekort wordt het onrustig en kan het even nergens anders aan denken, dit resulteert in een verslechterde nachtrust. Je kunt daarnaast angstig worden, dit komt vooral ’s nachts voor.

Misselijkheid
Doordat het lichaam alle systemen aan moet passen, krijg je tijdens het stoppen met roken bijwerkingen. Een van die bijwerkingen is misselijkheid. Het verwerken van eten en drinken gaat nu namelijk net wat anders. Geen zorgen: het is binnen de kortste keren verleden tijd.

Irritatie 
Doordat je jezelf niet op je best voelt, je lichaam volop bezig is met herstellen en je minder goed slaapt, kan je sneller geïrriteerd of zelfs woest worden. Je reageert kortaf, hebt minder zin in de dag tijdens het opstaan en bent overal snel klaar mee. Je lichaam heeft de tijd nodig om iets waar het afhankelijk van was te vergeten, maar ook dat zal gebeuren. Ook voor deze bijwerking geldt: licht de mensen in je directe omgeving in.

Depressie
Voor sommige mensen kan het stoppen met roken resulteren in een depressie. Meestal zien we een kans op depressie juist afnemen wanneer men stopt met roken, maar voor anderen is het stopproces de druppel die de emmer over laat lopen. Zij wisten zelf niet dat de spreekwoordelijke ‘emmer’ al zo vol zat, maar het stopproces en de bijwerkingen die daarbij komen kijken worden dan te veel. Wanneer dit het geval is, wordt aangeraden om professionele hulp in te schakelen.

Hulp tijdens het stopproces

Ben jij er net zoals wij van overtuigd dat de kans van slagen groter wordt wanneer je professionele hulp krijgt tijdens het stopproces? Of ben je van plan een stoppoging te ondernemen maar word je terughoudend na het lezen van de mogelijke bijwerkingen? Maak dan gebruik van de hulp van WeQuit, samen zorgen we ervoor dat jij succesvol kunt stoppen met roken. Tijdens een begeleidingstraject van WeQuit ga jij samen met een psycholoog in gesprek over je rokersgeschiedenis, maken we een stopplan dat speciaal voor jou gemaakt is en houden we tijdens het hele proces nauw contact. 
Jij kunt onze psychologen altijd contacteren voor vragen, wanneer je er doorheen zit. Wekelijks bespreek je de progressie. Onze professionals zijn opgeleid om jou te helpen en de juiste handvatten te geven zodat jij kan slagen. Klik hier om een kennismakingsgesprek aan te vragen. We maken tijdens het eerste gesprek een stopplan zodat jij direct aan de slag kunt. Onze behandelingen worden volledig vergoed door zorgverzekeraars. Jou helpen en Nederland rookvrij maken, daar gaan we voor bij WeQuit.

De voordelen wegen zwaarder dan de bijwerkingen

Wanneer je tijdens het stoppen met roken bijwerkingen ondervindt en daar veel last van hebt, is het gebruikelijk dat je jezelf afvraagt waarom je dit doet. Veel stoppers krijgen in de eerste week na het stoppen een moedeloos gevoel, zij denken dat de bijwerkingen nooit over zullen gaan.

De voordelen wegen zwaarder dan de bijwerkingen
Het is logisch dat er naar een sigaret wordt gegrepen, deze maakt namelijk aan alle bijwerkingen direct een einde. Waarom zou je jezelf misselijkheid, hoofdpijn, irritatie en
andere bijwerkingen toebrengen wanneer je ook gewoon door kunt blijven roken? Voor een gezondere toekomst natuurlijk. En niet alleen voor jezelf, ook voor de mensen om je heen.
Een leven zonder roken is gezonder voor je lichaam en geest, maakt je lichaam daadwerkelijk mooier en scheelt veel geld.

Samen stoppen met WeQuit

Door dit artikel kunnen de stoppen met roken bijwerkingen nogal heftig overkomen, en dat is begrijpelijk. Je weet nu wat je kan verwachten, maar misschien twijfel je of je het alleen aankunt. Logisch, het is namelijk niet zomaar iets. Zeker wanneer je jarenlang vast hebt gerookt kan het stoppen een flinke opgave zijn. Om het gemakkelijker voor jezelf te maken kan je ervoor kiezen de professionele hulp van WeQuit in te schakelen. De hulp van onze psychologen is zo effectief dat zorgverzekeraars de behandeling volledig vergoeden. Je krijgt hulp, vergroot de kans op een succesvolle stoppoging en bent hier zelf geen geld aan kwijt. Tijdens een eerste kennismakingsgesprek bespreken we je rokersgeschiedenis, stellen we samen een stopplan op en geven we je handvatten zodat jij weet hoe je bepaalde momenten het beste aanpakt. Door direct aan de slag te gaan raak jij gemotiveerd en kan er direct worden begonnen met het proces. Alles gebeurt op jouw tempo, dus ook wanneer je wat later wil beginnen is dit mogelijk.
Gebruik het formulier hieronder om een kennismakingsgesprek in te plannen. Twijfel niet, samen slagen we erin te stoppen met roken ondanks de bijwerkingen.
WeQuit
WeQuit WeQuit

Waarom WeQuit

Online videogesprekken
Online videogesprekken
Begeleid door psychologen
Begeleid door psychologen
Direct starten
Direct starten
94% stopt met roken tijdens traject
94% stopt met roken tijdens traject
Klantcijfer 9.3
Klantcijfer 9.3
Individueel en in groepen
Individueel en in groepen
Vergoed door alle verzekeraars
Vergoed door alle verzekeraars
Stoppen vanuit huis
Stoppen vanuit huis
Inclusief nazorg
Inclusief nazorg
WeQuit
Google
Google
Zorgkaart Nederland
9.3
Zorgkaart Nederland geeft WeQuit een gemiddeld cijfer van 9.3.
Wat deelnemers zeggen
"Ik heb gekozen voor een stoppen-met-roken traject van WeQuit omdat ik een programma wilde wat online te volgen was."
Rene (26 jaar)

Zet de eerste stap naar een rookvrij leven

Wil je meteen ingepland worden of wil je weten of stoppen met roken bij WeQuit iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en privacy beleid van WeQuit.
100% vergoed door alle verzekeraars
WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!