Stoppen met vapen bijwerkingen

100% vergoed
100% vergoed
In groep of individueel
In groep of individueel
In 6 videogesprekken
In 6 videogesprekken
Start direct
Start direct
Gestopte deelnemers
17168
Gestopte deelnemers
Niet gerookte pakjes
3133160
Niet gerookte pakjes
Euro's bespaard
34464760
Euro's bespaard

Stoppen met vapen bijwerkingen

Ik ben jonger dan 24
Vapen is niet minder schadelijk dan gewone sigaretten. Net als bij roken komen er bij vapen schadelijke stoffen vrij die je lichaam en hersenen beschadigen. Stoppen met vapen is daarom een belangrijke stap naar een gezonder leven, maar kan leiden tot afkickverschijnselen.

Dit komt doordat je lichaam gewend is aan de nicotine in e-sigaretten. Wat gebeurt er als je stopt met vapen? Welke bijwerkingen kun je verwachten? En vooral: hoe ga je ermee om? Hieronder bespreken we de gevolgen van stoppen met vapen en hoe je deze fase zo goed mogelijk doorkomt.

De afkickverschijnselen van het stoppen met vapen

Net als bij stoppen met roken, krijgt je lichaam te maken met ontwenningsverschijnselen. Dit komt door de hoeveelheid nicotine in vapes, die je lichaam afhankelijk heeft gemaakt. Hoeveel en hoe lang je last krijgt van afkickverschijnselen, verschilt per persoon.
Veelvoorkomende ontwenningsverschijnselen zijn:

  • Prikkelbaarheid of stemmingswisselingen
  • Verhoogde eetlust en andere stoelgang
  • Hoesten en een droge keel
  • Slapeloosheid of onrust
  • Concentratieproblemen

De eerste dagen zijn vaak het zwaarst, maar na verloop van tijd wennen je lichaam en brein aan een leven zonder nicotine. Wil je stoppen met vapen en meer weten over wat je kunt verwachten? Lees dan verder over stoppen met vapen.

Wanneer verdwijnen de bijwerkingen?

De afkickverschijnselen zijn meestal tijdelijk en nemen na verloop van tijd af. Dit is een globaal tijdspad:

  • Na 24 uur: Je lichaam begint te herstellen. De eerste ontwenningsverschijnselen, zoals stemmingswisselingen en nicotine-cravings, kunnen opkomen.
  • Na 3 dagen: De nicotine is volledig uit je lichaam. Dit is vaak het moment waarop de drang naar vapen het sterkst is.
  • Na 2 weken: Je longfunctie verbetert en veel lichamelijke klachten nemen af. Tot deze tijd kun je veel last hebben van hoesten.
  • Na een maand: Je energieniveau stijgt en je ademhaling wordt beter. Ook de drang naar vapen neemt verder af. Je stemmingswisselingen nemen af.
  • Na een paar maanden: Je lichaam is grotendeels gewend aan het vape-vrije leven en de kans op terugval wordt kleiner. Het gevoel van verhoogde eetlust neemt af.

Wil je een alternatief voor vapen dat minder schadelijk is? Ontdek alternatieven voor roken en vapen die je kunnen helpen bij het stoppen.

Stoppen met vapen bijwerkingen toegelicht

1. Prikkelbaarheid en stemmingswisselingen


Nicotine stimuleert de aanmaak van dopamine, een stof in je hersenen die zorgt voor een prettig gevoel. Wanneer je stopt met vapen, kan dit tijdelijk leiden tot prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Wat helpt?

2. Verhoogde eetlust en andere stoelgang


Sommige mensen merken dat ze meer trek hebben in eten of snacks als ze stoppen met vapen. Dit komt doordat nicotine de stofwisseling versnelt en de eetlust onderdrukt. Ook wil je de drang om te roken mogelijk compenseren met een andere “beloning”: eten of snacks.
Ook kan je merken dat je stoelgang veranderd. Die komt mogelijk moeizamer op gang of is harder. Wat helpt?

In het WeQuit werkboek, wat je krijgt wanneer je onder begeleiding stopt met roken, staan fijne en praktische tips om met de bijwerkingen van het stoppen met roken of vapen om te gaan.

3. Droge keel en hoesten


Vapes bevatten stoffen die je keel kunnen irriteren. Wanneer je stopt, begint je lichaam met het opruimen van opgehoopt slijm en gifstoffen, wat tijdelijk kan leiden tot hoesten en een droge keel. Wat helpt?

4. Onrust of slapeloosheid


Veel mensen ervaren in de eerste weken slaapproblemen. Dit komt doordat je lichaam opnieuw moet wennen aan een leven zonder nicotine. Ook breken nicotine en cafeïne elkaar af, dus wanneer je nog wel evenveel koffie of energiedrankjes drinkt, maar niet meer vapet, dan krijg je dus opeens veel meer cafeïne te verwerken. Wat helpt?

5. Concentratieproblemen


Veel mensen merken dat ze na het stoppen met vapen tijdelijk minder scherp zijn. Dit komt doordat nicotine een stimulerend effect heeft op het geheugen en de concentratie. Wanneer je stopt, moet je brein wennen aan het ontbreken van deze stof. Dit kan leiden tot tijdelijk , moeite met focussen en een ‘wattig’ gevoel in je hoofd. Wat helpt?

Hulp tijdens het stopproces

Stoppen met vapen kan lastig zijn, maar je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn verschillende manieren om ondersteuning te krijgen en je kans op succes te vergroten. Bij WeQuit helpen we je om op een effectieve manier te stoppen. Onze psychologen bieden persoonlijke begeleiding en helpen je om moeilijke momenten te overwinnen. Hierdoor vergroot je de kans op een succesvolle stoppoging.

Waarom WeQuit?

  • Professionele ondersteuning, volledig vergoed door de zorgverzekeraar
  • Praktische tips en begeleiding bij afkickverschijnselen
  • Online hulp, zodat je kunt stoppen op jouw manier

Wil jij stoppen met vapen en werken aan een vape-vrij leven? Lees alles over stoppen met vapen en zet vandaag de eerste stap naar een gezondere toekomst.

Zet de eerste stap naar een rookvrij leven

Wil je meteen ingepland worden of wil je weten of stoppen met roken bij WeQuit iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Ben je jonger dan 24 jaar? Doe dan mee aan ons jongeren programma
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en privacy beleid van WeQuit.
100% vergoed door alle verzekeraars

FAQ Vapen

WeQuit FAQ
Wat maakt vapen zo verslavend?
Vapes bevatten vaak meer nicotine dan traditionele sigaretten en gebruiken nicotinezouten, die minder scherp zijn voor de keel. Dit maakt het makkelijker om veel nicotine binnen te krijgen zonder dat je het merkt. Daarnaast kun je vapes overal en altijd te gebruiken (bijvoorbeeld binnen, zonder dat het hele huis naar rook stinkt), wat het gebruik laat toenemen en de gewoonte versterkt.
WeQuit FAQ
Hoeveel nicotine krijg ik binnen met vapen?
Dit is lastig te bepalen, omdat vapes in verschillende sterktes en formaten komen en de nicotinehoeveelheid niet altijd correct op de verpakking staat. In ons programma helpen we deelnemers om inzicht te krijgen in hun gebruik door een logboek bij te houden.
WeQuit FAQ
Kan vapen / een e-sigaret helpen om te stoppen met roken?
Wij raden vapen / het gebruik van vapes of e-sigaretten niet aan:

1. Er is geen goed bewijs dat de e-sigaret een effectief en veilig hulpmiddel is bij de behandeling van tabaksverslaving.
2. De e-sigaret houdt het rookgedrag / de gewoonte om te roken in stand.

Wél raden wij het gebruik van nicotinevervangende middelen (NVM) aan in combinatie met een begeleid traject. Deze zorgen voor minder ontwenningsverschijnselen waardoor je de gewoonte met minder moeite doorbreekt en het makkelijker volhoud die eerste weken. Hierdoor is de kans dat je voor altijd stopt met roken het grootst.
WeQuit
WeQuit WeQuit

Waarom WeQuit

Online videogesprekken vanuit huis
Online videogesprekken vanuit huis
Begeleid door psychologen
Begeleid door psychologen
Direct starten
Direct starten
Klantcijfer 9.3
Klantcijfer 9.3
Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie
In groep of individueel
In groep of individueel
Vergoed door alle verzekeraars
Vergoed door alle verzekeraars
Inclusief nicotinevervangers
Inclusief nicotinevervangers
Inclusief nazorg
Inclusief nazorg
WeQuit
Google & Trustpilot
Google
Zorgkaart Nederland
9.6
WeQuit krijgt op Zorgkaart gemiddeld een 9.6
Wat deelnemers zeggen
"Ik heb gekozen voor een stoppen-met-roken traject van WeQuit omdat ik een programma wilde wat online te volgen was."
Rene (26 jaar)

Zet de eerste stap naar een rookvrij leven

Wil je meteen ingepland worden of wil je weten of stoppen met roken bij WeQuit iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Ben je jonger dan 24 jaar? Doe dan mee aan ons jongeren programma
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en privacy beleid van WeQuit.
100% vergoed door alle verzekeraars
WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!