Stoppen met roken na 40 jaar

Stoppen met roken na 40 jaar: hoe doe je dat?

Meld je gratis aan!
Roken is een gewoonte die moeilijk te doorbreken is. Als je al jarenlang rookt, kan het idee om te stoppen ontmoedigend zijn. Het goede nieuws is echter dat het nooit te laat is om te stoppen. Zelfs als je al 40 jaar of langer rookt, zijn er nog steeds manieren om te stoppen met deze schadelijke gewoonte. Ook heeft het zelfs na 40 jaar roken nog steeds nut: elke dag dat je niet rookt herstelt jouw lichaam zichzelf.
Als experts op het gebied van langdurige nicotine verslavingen delen we graag enkele tips en adviezen met je om te stoppen met roken na 40 jaar. We behandelen ook enkele veelgestelde vragen over stoppen met roken en bieden informatie over hoe je contact kunt opnemen met WeQuit als je hulp nodig hebt bij het stoppen met roken.

Hoe stop je met roken na 40 jaar?

Het is belangrijk om te weten dat er geen snelle oplossing is om te stoppen met roken. J hebt immers jarenlang dagelijks gerookt, dus kost het ook tijd, toewijding en inzet om te stoppen met deze gewoonte. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het stoppen met roken na 40 jaar:

Zoek steun: Vertel je vrienden en familie over je plan om te stoppen met roken en vraag om hun steun. Je kunt ook hulp inschakelen van  een online stoppen-met-roken coach van WeQuit, voor professionele hulp en ondersteuning.

Maak een plan: Schrijf een plan op om te stoppen met roken waar ook je motivatie in staat. Maak het concreet door een stopdatum en tijd toe te voegen. Hang dit plan  aan de deur van de koelkast zodat je het vaak te zien krijgt. Zeg ook hardop tegen jezelf en tegen je omgeving dat, wanneer en hoe je, eindelijk na 40 jaar, gaat stoppen met roken.

Zoek alternatieven: Zoek alternatieven voor roken, zoals het kauwen van kauwgom of het drinken van water wanneer je een drang voelt om te roken.

Vermijd triggers: Vermijd situaties die je aan roken doen denken. Dit kan bijvoorbeeld zijn: het drinken van alcohol, koffie drinken of omgaan met vrienden die roken. Ook als jij al 40 jaar na het ontbijt in die ene stoel met een kop koffie bij het raam rookt, kun je overwegen om die stoel even tijdelijk op een andere plek te zetten met een kleed er overheen.

Beloon jezelf: Beloon jezelf wanneer je een mijlpaal bereikt in je stoppen-met-roken plan. Dit kan bijvoorbeeld zijn: een nieuwe outfit kopen of uit eten gaan.
Overweeg hulpmiddelen: Overweeg het gebruik van nicotinevervangende middelen, zoals nicotinepleisters of -kauwgom, medicijnen zoals Zyban of Champix en begeleiding zoals cognitieve gedragstherapie. Nicotinevervangende middelen en medicatie worden in combinatie met een begeleidend traject door je zorgverzekeraar vergoed.
 Raadpleeg altijd een arts voordat u medicatie gebruikt.

Hou vol: Houd vol, zelfs als je een keer terugvalt. Leer van je fouten. Het stoppen met roken is een proces dat tijd en moeite kost. Wees vriendelijk voor jezelf en blijf gemotiveerd om je doelen te bereiken.

Zoek afleiding: Het kan helpen om afleiding te zoeken wanneer je een drang voelt om te roken. Dit kan bijvoorbeeld zijn: een wandeling maken in de buitenlucht, een boek lezen, of een hobby uitoefenen. Zoek activiteiten die je leuk vindt en waar je van geniet, zodat je minder snel terugvalt in je oude gewoonte.

Maak gezonde keuzes: Het maken van gezonde keuzes kan bijdragen aan een succesvolle stoppoging. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, eet gezond en drink voldoende water. Het kan ook helpen om stress te verminderen door bijvoorbeeld meditatie of yoga te doen.

FAQ over stoppen met roken na 40 jaar

FAQ over stoppen met roken na 40 jaar

Is het mogelijk om te stoppen met roken na 40 jaar?

Stoppen met roken heeft altijd veel voordelen voor je gezondheid, zelfs als je al jarenlang rookt. Enkele voordelen zijn onder andere: een lagere bloeddruk, verbeterde longfunctie en een vermindering van het risico op hart- en vaatziekten en kanker. Daarnaast kan het stoppen met roken ook helpen om je huid en tanden gezonder te houden en je algemene welzijn te verbeteren.
Meld je gratis aan!

Wat zijn de voordelen van stoppen met roken na 40 jaar?

Stoppen met roken heeft altijd veel voordelen voor je gezondheid, zelfs als je al jarenlang rookt. Enkele voordelen zijn onder andere: een lagere bloeddruk, verbeterde longfunctie en een vermindering van het risico op hart- en vaatziekten en kanker. Daarnaast kan het stoppen met roken ook helpen om je huid en tanden gezonder te houden en je algemene welzijn te verbeteren.

Welke hulpmiddelen kunnen helpen bij het stoppen met roken na 40 jaar?

Er zijn verschillende hulpmiddelen die kunnen helpen bij het stoppen met roken na 40 jaar. Het vaakste worden nicotinevervangende middelen zoals nicotinepleisters of kauwgom geadviseerd omdat die de minste bijwerkingen hebben. Ook bestaat er medicatie  zoals Bupropion (Zyban), Cystisine (Decigatan) of Nortriptyline (Nortrilen) om te stoppen met roken. Dit wordt vergoed in combinatie met gedragstherapie zoals cognitieve gedragstherapie. Het is belangrijk om te overleggen met een arts voordat u hulpmiddelen gaat gebruiken. Wanneer je gebruik maakt van een stoppen-met-roken begeleiding van WeQuit, zal er naar aanleiding van een persoonlijke rookanalyse een advies op maat gemaakt worden met betrekking tot hulpmiddelen.
Welke hulpmiddelen kunnen helpen bij het stoppen met roken na 40 jaar?

Hoe lang duurt het voordat ik me beter voel na het stoppen met roken?

Het hangt af van de persoon, maar na het stoppen met roken kun je al binnen enkele dagen merken dat je ademhaling gemakkelijker wordt en je meer energie hebt. Na een paar weken kan je smaak- en reukvermogen verbeteren en na enkele maanden kan je longfunctie verbeteren en je bloeddruk dalen. Het duurt enkele jaren voordat het risico op ziektes zoals longkanker volledig is verminderd, maar al na 5 jaar heb je dezelfde kans op een beroerte als een niet-roker. Je lichaam herstelt zichzelf, als je maar stopt.

Wat kan ik doen als ik hulp nodig heb bij het stoppen met roken na 40 jaar?

Als je hulp nodig hebt bij het stoppen met roken na 40 jaar, kan je contact opnemen met WeQuit. Wij bieden persoonlijke coaching en ondersteuning om je te helpen stoppen met roken en een gezonde levensstijl te behouden. Samen maken we je stopplan en zorgen we dat je blijvend stopt met roken.

Wat zijn de risico's van het roken van tabak?

Het roken van tabak is een van de meest schadelijke gewoonten die je kunt hebben. Roken verhoogt het risico op verschillende soorten kanker, waaronder longkanker, keelkanker, blaaskanker en alvleesklierkanker. Roken kan ook leiden tot chronische longziekten zoals COPD en emfyseem, en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Naast deze ernstige gezondheidsrisico's kan roken ook leiden tot verkleuring van de tanden, slechte adem en een verhoogd risico op vroegtijdige veroudering van de huid.

Zijn er sociale voordelen van stoppen met roken?

Ja, stoppen met roken kan ook sociale voordelen hebben. Als je niet meer rookt, hoef je niet meer tijdens een etentje naar buiten te gaan om te roken. Omdat je niet meer naar rookt stinkt zul je misschien ook makkelijker knuffelen met je naasten. Dit alles kan het gemakkelijker maken om tijd door te brengen met niet-rokende vrienden en familieleden. Bovendien zullen mensen om je heen blij zijn dat je stopt met roken en kunnen ze je aanmoedigen en ondersteunen in je stoppoging. Wel is het ook mogelijk je opeens niks meer te doen hebt met je “rookmaatje”. Heb het erover en verzin een andere rookvrije activiteit.
Zijn er sociale voordelen van stoppen met roken?

Hoe zorg ik ervoor dat ik niet terugval?

Het is mogelijk dat je uitglijders maakt  tijdens het stoppen met roken. Dit is voor iedereen anders, maar het is bijvoorbeeld dat je een keer één sigaret rookt, of een avond rookt. Als je een uitglijder maakt, , probeer dan niet te hard voor jezelf te zijn. Stop gelijk weer en accepteer het als een leermoment ter voorkoming van de volgende uitglijder, zodat je niet terugvalt in je oude rookgedrag. Het kan helpen om terugval te voorkomen door een plan te maken voor situaties waarin je een drang voelt om te roken. Zoals het hebben van controle-maatregelen, een buddy om je te steunen en het vinden van afleiding. Dit is jouw Noodplan. Tijdens het traject van WeQuit maak je een makkelijk uitvoerbaar Noodplan voor jezelf zodat jij bij een uitglijder gewapend bent tegen terugval.
Hoe zorg ik ervoor dat ik niet terugval?

Stoppen met roken na 40 jaar? Wij kunnen je helpen!

Als je meer wilt weten over het stoppen met roken na 40 jaar of als je hulp nodig hebt bij het stoppen met roken, neem dan gerust contact op met WeQuit. Wij bieden persoonlijke coaching en ondersteuning om je te helpen stoppen met roken en een gezonde levensstijl te behouden.
Meld je gratis aan!

Zet de eerste stap naar een rookvrij leven

Wil je meteen ingepland worden of wil je weten of stoppen met roken bij WeQuit iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en privacy beleid van WeQuit.
100% vergoed door alle verzekeraars
WeQuit
WeQuit WeQuit

Waarom WeQuit

Online videogesprekken
Online videogesprekken
Begeleid door psychologen
Begeleid door psychologen
Direct starten
Direct starten
94% stopt met roken tijdens traject
94% stopt met roken tijdens traject
Klantcijfer 9.3
Klantcijfer 9.3
Individueel en in groepen
Individueel en in groepen
Vergoed door alle verzekeraars
Vergoed door alle verzekeraars
Stoppen vanuit huis
Stoppen vanuit huis
Inclusief nazorg
Inclusief nazorg
WeQuit
Google
Google
Zorgkaart Nederland
9.3
Zorgkaart Nederland geeft WeQuit een gemiddeld cijfer van 9.3.
Wat deelnemers zeggen
"Ik heb gekozen voor een stoppen-met-roken traject van WeQuit omdat ik een programma wilde wat online te volgen was."
Rene (26 jaar)
WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!