100% vergoed
100% vergoed
In groep of individueel
In groep of individueel
In 6 videogesprekken
In 6 videogesprekken
Start direct
Start direct

Wat doet roken met je lichaam?

Wat doet roken met je lichaam?
Wat doet roken met je lichaam?
Roken is een gewoonte die diep ingrijpt op de gezondheid van het menselijk lichaam. Ernstige aandoeningen zoals COPD en longkanker worden in negen van de tien gevallen door roken veroorzaakt. Roken kan gezien worden als een sluipmoordenaar, waarvan de gevolgen vaak pas decennia later zichtbaar worden. Maar wat gebeurt er precies in je lichaam als je rookt en welke veranderingen kun je verwachten als je besluit te stoppen?

Korte termijn effecten van stoppen

Binnen 20 minuten na je laatste sigaret beginnen de eerste positieve veranderingen in je lichaam. Je bloeddruk en hartslag dalen naar een normaler niveau. Na ongeveer 24 uur zijn alle nicotine en koolmonoxide uit je lichaam verdwenen, waardoor je hart minder hard hoeft te werken en het risico op hart- en vaatziekten begint af te nemen. Binnen enkele dagen zul je merken dat je ruikt en proeft beter, en dat ademen makkelijker gaat.

Lange termijn effecten van stoppen

Op de lange termijn zijn de gezondheidsvoordelen van stoppen met roken nog indrukwekkender. Na een paar weken tot maanden verbetert de circulatie en longfunctie, waardoor fysieke activiteiten zoals lopen en rennen makkelijker worden. Na ongeveer een jaar is het risico op hart- en vaatziekten gehalveerd. Na 15 jaar is het risico op hartziekten vergelijkbaar met dat van iemand die nooit heeft gerookt.

Wat doet stoppen met roken met je lichaam?

Stoppen met roken leidt tot een "grote schoonmaak" in je lichaam. De longen beginnen te herstellen, waardoor de capaciteit toeneemt en ademen makkelijker gaat. Het risico op longkanker en andere rookgerelateerde ziekten neemt aanzienlijk af. Bovendien heb je meer energie en een betere huid, omdat je lichaam niet langer wordt blootgesteld aan de schadelijke chemicaliën in sigaretten.

Voordelen van stoppen met roken

De voordelen van stoppen met roken zijn zowel fysiek als financieel. Naast de verbeterde gezondheid en verlaagde risico's op ernstige ziekten, bespaar je ook een aanzienlijk bedrag per jaar dat anders aan sigaretten zou worden uitgegeven. Stoppen met roken verbetert niet alleen je eigen leven, maar ook dat van de mensen om je heen door het elimineren van tweedehands rook.

Hulp bij het stoppen met roken

Stoppen met roken is een uitdaging, maar je hoeft het niet alleen te doen. WeQuit biedt methodes en tips om je te ondersteunen bij elke stap van het proces. Van persoonlijke begeleiding tot advies over nicotinevervanging en medicatie, WeQuit heeft de tools en de expertise om je te helpen slagen.

Ontmoet de experts van WeQuit

Bij WeQuit werken we met experts zoals psychologen en behandelaren met kennis vanuit de verslavingszorg om samen met jou de beste ondersteuning te bieden bij het stoppen met roken. Hun kennis over de gevolgen van roken en de beste strategieën voor het doorbreken van de rookgewoonte zijn onmisbaar voor iedereen die wil stoppen.

Ontvang nu je gratis E-book vol met Stoppen-Met-Roken tips!

Stoppen met roken heeft altijd zin, ongeacht je leeftijd of hoe lang je al rookt. Ontdek de sleutel tot succesvol stoppen met roken met ons gratis e-book van WeQuit. Versterk je kennis en vergroot je kans op een rookvrij leven. Bijna 20% van de volwassenen rookt en meer dan 80% daarvan wilt stoppen en worstel ermee; je bent dus niet alleen. Dit e-book biedt je de inzichten en tips die je nodig hebt om de uitdaging aan te gaan.
Wat niemand weet over roken
7 dingen die jij nog niet wist over roken. Kom alles te weten over 's werelds meest geaccepteerde verslaving.
Gratis E-book
Terug naar het overzicht
Deel dit artikel
Ook blijvend stoppen met roken?
Meld je gratis aan!
WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!