100% vergoed
100% vergoed
In groep of individueel
In groep of individueel
In 6 videogesprekken
In 6 videogesprekken
Start direct
Start direct

Wat doet roken met je brein?

Wat doet roken met je brein?
Wat doet roken met je hersenen?
Roken heeft een diepgaand effect op het menselijk lichaam, met name op de hersenen. Dit komt voornamelijk door de psychoactieve stof nicotine, die in sigaretten aanwezig is. Maar wat doet nicotine precies met je hersenen, en hoe lang blijft het effect merkbaar? Laten we dit nader onderzoeken.

Wat is nicotine?

Nicotine is een chemische stof die van nature voorkomt in tabaksplanten, vernoemd naar Jean Nicot. Deze stof is ook in kleine hoeveelheden te vinden in groenten zoals aubergine, bloemkool, aardappelen en tomaten, waar het dient als verdedigingsmechanisme tegen insecten. In de menselijke hersenen bootst nicotine de werking van de neurotransmitter acetylcholine na, die essentieel is voor aandacht, geheugen en cognitieve functies. Nicotine activeert nicotinereceptoren in de hersenen, wat leidt tot een reeks van effecten, variërend van verbeterde concentratie en geheugen tot gevoelens van beloning en ontspanning.

Hoelang blijft nicotine werken?

Zodra nicotine via sigarettenrook de hersenen bereikt, bindt het zich binnen 10 seconden aan nicotinereceptoren, wat een onmiddellijke 'kick' geeft. Deze receptoren, verspreid over verschillende delen van de hersenen, zijn cruciaal voor het ervaren van beloning en het reguleren van stemming. Echter, de positieve effecten van nicotine zijn van korte duur. Wanneer de werking van nicotine afneemt, ontstaan ontwenningsverschijnselen zoals irritatie, angst, concentratieproblemen, honger en slaapstoornissen. Dit maakt stoppen met roken een van de moeilijkste verslavingen om te overwinnen, vooral omdat de hersenen steeds meer nicotine vereisen om dezelfde belonende effecten te ervaren.

Methode van WeQuit

Bij WeQuit begrijpen we de complexiteit van nicotineverslaving en de impact ervan op de hersenen. Onze methode is ontworpen om je te ondersteunen bij het doorbreken van deze cyclus. Door persoonlijke begeleiding bieden we de hulp die nodig is om succesvol te stoppen met roken. Je staat er niet alleen voor in deze strijd tegen verslaving.

Voor meer informatie over de schadelijkheid van roken en tips voor het stoppen, bezoek onze pagina over hoe schadelijk is roken. Hier vind je waardevolle inzichten die je kunnen helpen bij het maken van de beslissing om te stoppen met roken.

Stoppen met roken heeft niet alleen een positieve impact op je lichamelijke gezondheid, maar ook op je hersenen. Mensen die nooit hebben gerookt of die succesvol zijn gestopt, ervaren vaak een verbetering in cognitieve functies en een algemeen gevoel van welzijn. Het is nooit te laat om te stoppen met roken en de controle over je gezondheid terug te nemen.

Ontvang nu je gratis E-book vol met Stoppen-Met-Roken tips!

Ontdek de sleutel tot succesvol stoppen met roken met ons gratis e-book van WeQuit. Versterk je kennis en vergroot je kans op een rookvrij leven. Bijna 20% van de volwassenen rookt en meer dan 80% daarvan wilt stoppen en worstel ermee; je bent dus niet alleen. Dit e-book biedt je de inzichten en tips die je nodig hebt om de uitdaging aan te gaan.
Wat niemand weet over roken
7 dingen die jij nog niet wist over roken. Kom alles te weten over 's werelds meest geaccepteerde verslaving.
Gratis E-book
Terug naar het overzicht
Deel dit artikel
Ook blijvend stoppen met roken?
Meld je gratis aan!
WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!