Quantcast

Waarom beginnen sommige mensen met roken en anderen niet? Waarom lukt het de een makkelijk om te stoppen met roken en de ander niet? 

Er zijn veel individuele verschillen in het rookgedrag van mensen. Sommige mensen beginnen op jonge leeftijd met roken terwijl anderen pas later beginnen. Natuurlijk zijn er ook mensen die nooit beginnen met roken. Waar de ene persoon veel rookt, rookt de ander relatief weinig. Sommige mensen stoppen makkelijk, anderen moeilijk en sommigen stoppen nooit. Deze individuele verschillen zijn deels te verklaren door erfelijke aanleg (nature) en deels door (gezins)omgeving (nurture) . De genetische bijdrage aan een verslaving aan nicotine wordt geschat tussen de 50 en 75%. Ook zien we dat andere verslavingen het stoppen met roken bemoeilijken en andersom maar stoppen met roken beïnvloedt de kans van slagen bij andere verslavingen positief! 

Maar goed nieuws, met goede begeleiding en de juist medicatie kun je stoppen met roken. De meest succesvolle manier om langdurig te stoppen is de combinatie van professionele begeleiding en ondersteunende medicatie.  

Wil jij ook een rookvrij leven?

Zet vandaag de eerste stap en vraag een gratis consult aan.

Breng anderen op de hoogte

Met onderstaande knoppen kun je dit artikel op je social media delen. Of doorsturen naar iemand waarvan je weet dat hij/zij moeite heeft met stoppen met roken.