Stoppen met roken tips

100% vergoed
100% vergoed
In groep of individueel
In groep of individueel
In 6 videogesprekken
In 6 videogesprekken
Start direct
Start direct
Gestopte deelnemers
10533
Gestopte deelnemers
Niet gerookte pakjes
1922273
Niet gerookte pakjes
Euro's bespaard
15378180
Euro's bespaard
Met deze tips kan ook jij stoppen met roken
Is roken een gewoonte geworden? Tijdens het bakje koffie, met vrienden op het terras of in situaties waarin je jezelf gespannen voelt, komt die sigaret tevoorschijn. Je weet waarschijnlijk wel dat stoppen met roken beter is, maar toch lukt het niet. In dit artikel vind je acht tips om het stoppen met roken eenvoudiger te maken. 
Waarom is stoppen met roken zo lastig?
Roken is verslavend. De nicotine geeft je lichaam een prettig gevoel en zodra het stofje uitgewerkt is, raakt je lichaam overstuur en gespannen. Je hebt een nieuwe sigaret nodig. Dat maakt het verslavend en daardoor wordt het stoppen met roken jou bemoeilijkt. Een paar uur niet roken kunnen we allemaal, dat is jou ook wel eens gelukt in een situatie waarin het echt niet anders kon. Maar een dag of langer stoppen, dat begint aan je te knagen. Je voelt jezelf na verloop van tijd niet meer lekker en geeft eraan toe.

Als je wilt stoppen met roken, is het belangrijk dat je de juiste hulp inschakelt. Daarmee vergroot je de kans op een succesvolle stoppoging. Hieronder een aantal tips die je daarbij helpen.
Waarom is stoppen met roken zo lastig?

Tip 1: Bereid jezelf voor

Een stoppoging ondernemen is niet niks en vraagt daarom om wat voorbereidingstijd. Idealiter plan je een week of twee om alles voor te bereiden. Schrijf alle to-do’s uit dit artikel op en voer ze uit in de voorbereidingsweek. Je kunt in die week ook contact opnemen met begeleidende programma's zoals WeQuit, om je te helpen.

Tip 2: Kies je stopdatum

Het is belangrijk dat je een datum kiest waarop je stopt. Door tegen jezelf te zeggen dat je ‘binnenkort’ gaat stoppen, maak je het niet tastbaar. Plan voor jezelf een datum in, schrijf het op en stop op die dag. Vanaf dat moment raak je geen sigaret meer aan. 

Tip 3: Schrijf op waarom je stopt

Er zullen moeilijke momenten voorbijkomen tijdens het stoppen. Momenten waarop je trek hebt in een sigaret of wanneer je jezelf even niet goed voelt. Juist op die momenten wil je terug kunnen kijken op de redenen waarom je wil stoppen met roken.

Schrijf daarom in de voorbereidingstijd minimaal vijf redenen voor jezelf op waarom je wilt stoppen. Wat is voor jou belangrijk? Hieronder een aantal voorbeelden:

- Roken is ongezond, ik wil een gezond leven leiden.
- Ik ben door te roken geen goed voorbeeld voor mijn kinderen, dat ga ik veranderen.
- Ik wil sparen, roken kost veel geld.

Tip 4: Bedenk wat je doet op de momenten dat je trek hebt

Over die mindere momenten gesproken, ook daar wil je jezelf op voorbereiden. Een van onze tips om het stoppen met roken wat makkelijker te maken is om van tevoren te bedenken wat je op de momenten doet dat je trek krijgt in een sigaret.

Wat voor de ene persoon werkt, hoeft niet voor jou te werken. De een vindt het prettig om even lekker te gaan wandelen, de ander neemt juist contact op met vrienden om even ergens anders aan te denken. Andere mogelijke opties zijn: 5x opdrukken, een glas water drinken, de trap op en af rennen.

Tip 5: Gooi alles wat met het roken te maken heeft weg

We maken het bij WeQuit regelmatig mee dat rokers op de gekozen dag niet stoppen omdat ze nog een half pakje sigaretten hebben liggen. Dan begin je al niet goed. Kies een datum en gooi in de ochtend van die dag alles wat met roken te maken heeft weg. De sigaretten, aanstekers, asbak, alles de prullenbak in en de vuilniszak breng je weg. 

Tip 6: Vraag steun aan de mensen om je heen

Er is niets zo prettig als gesteund worden door de mensen om je heen. Daarom ook een van onze tips om te stoppen met roken: vertel je vrienden, familie en collega’s over je stoppoging. Vraag ze dan ook direct of ze je geen sigaretten willen geven wanneer je erom vraagt.

Een omgeving die op de hoogte is van je stoppoging zorgt voor een soort sociale druk. Je wilt laten zien dat je het kunt. Dat maakt de kans op een succesvolle stoppoging groter. 

Tip 7: Start op maandag of dinsdag

Het weekend is er voor vrienden, familie en feestjes. Grote kans dat jij op die dagen blootgesteld wordt aan rokende bekenden en onbekenden. De drang naar het roken neemt op zulke momenten toe, zeker tijdens de eerste dagen van je stoppoging, Een van onze tips luidt dan ook: begin gewoon op maandag of dinsdag met je stoppoging.

Dat heeft een aantal voordelen. Zo is de kans aanwezig dat je op die dagen werkt, dan heb je wat anders te doen en denk je minder snel aan roken. Zeker wanneer collega’s naar je oproep luisteren en je niet meer meevragen tijdens de rookmomenten. Daarnaast zijn er flink wat Nederlanders die in het weekend alcohol nuttigen. Onze grenzen vervagen door het gebruik van alcohol en voor je het weet geef je toe aan je verslaving. 
Het laatste voordeel is misschien wel het prettigst: de eerste drie tot vijf dagen na je stoppoging zijn het zwaarst. Stop jij op maandag? Dan ga je goedgemutst het weekend in en ben je al 5(!!) dagen onderweg. Maak een lekkere stevige wandeling op zaterdagochtend en je zult merken dat dat al makkelijker gaat.

Extra tip: kijk je uit over rokende mensen vanaf je werkplek? Ga in gesprek met je leidinggevende en vraag of je (tijdelijk) ergens anders mag zitten. Veel werkgevers denken graag met je mee als het aankomt op het stoppen met roken en begrijpen dat het makkelijker wordt als jij geen rokende collega’s, voorbijgangers of leveranciers ziet. 

Tip 8: Kies voor hulp

Stoppen met roken wordt een stuk eenvoudiger wanneer je daar professionele hulp bij krijgt. Dat is dan ook onze laatste tip: zoek die hulp. Je hebt verschillende opties, zo kun je naar de huisarts gaan of je werkt samen met een coach.

Bij WeQuit doen we het anders. Wij bieden ook professionele hulp aan, maar je gaat in gesprek met een psycholoog en andere mensen die ook willen stoppen met roken. Samen bespreken jullie de lastige momenten en delen jullie kennis. Misschien is er een lotgenoot die uit ervaring een oplossing heeft voor je problemen. 
In Nederland doen ongeveer één miljoen rokers een jaarlijkse stoppoging. Zonder hulp slaagt daarvan nog geen 10%. De overige 90% of meer pakt de oude gewoonten weer op en is voor hun gevoel ‘gefaald’. Met professionele hulp is je kans om te stoppen 10x groter! Dus door begeleiding in te schakelen en dit te combineren met nicotine vervangende middelen hoor jij straks bij die 10%.

Jezelf nog beter voorbereiden? Hieronder lees je wat je kunt verwachten in de eerste weken van je stoppoging. Laat jezelf hier niet door ontmoedigen, tijdens ons traject ga je daarover in gesprek en overwin je zulke klachten eenvoudig.

Deze klachten kun je krijgen bij het stoppen met roken

De nicotine in sigaretten laat je goed voelen tijdens en kort na het roken, maar maakt het stoppen met roken ook aardig lastig. Je lichaam raakt gewend aan de stof en zal ernaar verlangen zodra je stopt. Dat is ook de reden dat je in de eerste paar weken na je stoppoging hunkert naar een sigaret.

Je kunt mogelijk last krijgen van deze klachten als je stopt met roken:
- Snel boos of verdrietig
- Onrustig
- Weinig geduld
- Hoofdpijn

- Slecht slapen
- Koude rillingen
- Meer zin hebben in eten
- Tintelingen in je handen en voeten
- Vermindering van je concentratie

Een aardig lijstje. De klachten beginnen na 2 tot 12 uur na je laatste sigaret en zijn na 1 tot 3 dagen het ergst. Maar goed nieuws want daarna nemen deze kachten weer af! Hieronder nog wat tips om met zulke klachten om te gaan.

Tips bij klachten stoppen met roken

Allereerst: bewegen. Zorg dat je een half uur per dag intensief beweegt en doe dat minimaal 5 dagen per week. Neem bijvoorbeeld de trap op het station of op kantoor, maak een wandeling in je lunchpauze of ga met de fiets naar het werk.


Heb je plotseling zin in een sigaret? Ben jezelf daarvan bewust en neem vijf minuten de tijd om wat anders te doen. Niet doorwerken, echt wat anders doen. De trek in een sigaret gaat daardoor vanzelf weg. Probeer ook rustig door te ademen of doe bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen. Zo blijf je rustig en je bent die vijf minuten zo door. Waneer je een traject volgt bij WeQuit zul je nog meer handvaten krijgen om sterk in je schoenen te staan.
De kracht van WeQuit – onder begeleiding stoppen met roken
Weet je nog dat meer dan een miljoen Nederlanders jaarlijks een stoppoging ondernemen en dat slechts 10% slaagt? Daar wil jij bij horen. Gaan we voor zorgen. Hieronder lees je hoe we dat bij WeQuit aanpakken. Onze methode heeft de hoogste slagingskans, 94% van de deelnemers stopt daadwerkelijk met roken! 
De kracht van WeQuit – onder begeleiding stoppen met roken

Intake en stopplan

Heb jij de tips om te stoppen met roken doorgenomen en is het tijd om er nu echt een einde aan te maken? Dan plan je een intakegesprek met een van onze psychologen in. We kijken naar jouw persoonlijke rookgedrag en maken een plan dat bij je past.

Begeleid stoppen

Ziet het stopplan er goed uit? Dan plannen we zes online sessies in waarin we je door de eerste fase van het stoppen helpen. In die sessies werken we ook nog aan een "noodplan" om terugval te voorkomen. Zo ben jij goed voorbereid.

Gestopt blijven

Aan alleen een stoppoging heb je niet veel, het echte succes zit ‘m in het gestopt blijven. Nog twee keer na het afronden van je trajact nemen we weer contact met je op om je voortgang en te bespreken. Indien nodig plannen we extra hulpmomenten in, zo zorgen we ook voor succes op de lange termijn.

De methode van WeQuit richt zich op het ‘samen stoppen met roken’. Iedere groep bestaat uit 6 tot 8 deelnemers. In de groepssessies bespreken we de voor- en nadelen van het stoppen met roken, steunen we elkaar, leren we omgaan met de trek in een sigaret en meer.


Ons Stoppen-met-roken Programma is opgenomen in het landelijke Kwaliteitsregister Stoppen met Roken. In dat register worden alleen bewezen effectieve therapieën opgenomen. Jij kunt ervan uitgaan dat de kans op het blijvend stoppen met roken het grootst is in samenwerking met WeQuit. Daar zorgen wij voor. 

Zet de eerste stap naar een rookvrij leven!

Je hebt onze tips voor het stoppen met roken doorgenomen, tijd om er werk van te maken. Ontdek of het stoppen met roken bij WeQuit wat voor je is en plan een gratis en vrijblijvend intakegesprek in.

Let op! Het stoppen met roken programma van WeQuit wordt volledig vergoed door zorgverzekeraars. Over kosten hoef jij je geen zorgen te maken.  
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en privacy beleid van WeQuit.
100% vergoed door alle verzekeraars
WeQuit
WeQuit WeQuit

Waarom WeQuit

Online videogesprekken
Online videogesprekken
Begeleid door psychologen
Begeleid door psychologen
Direct starten
Direct starten
94% stopt met roken tijdens traject
94% stopt met roken tijdens traject
Klantcijfer 9.3
Klantcijfer 9.3
Individueel en in groepen
Individueel en in groepen
Vergoed door alle verzekeraars
Vergoed door alle verzekeraars
Stoppen vanuit huis
Stoppen vanuit huis
Inclusief nazorg
Inclusief nazorg
WeQuit
Google
Google
Zorgkaart Nederland
9.3
Zorgkaart Nederland geeft WeQuit een gemiddeld cijfer van 9.3.
Wat deelnemers zeggen
"Ik heb gekozen voor een stoppen-met-roken traject van WeQuit omdat ik een programma wilde wat online te volgen was."
Rene (26 jaar)
WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!