Stoppen met roken medicatie

Medicatie die helpt bij het stoppen met roken

Je geniet niet langer van je sigaret. Je stoort je eraan dat je rookverslaafd bent en wil graag stoppen met roken. Je hebt al verschillende pogingen gedaan om te stoppen maar het lukt je steeds niet op eigen kracht. Herkenbaar? Vaak krijg je door de behoefte aan de verslavende stoffen van een sigaret een terugval. Om de behoefte aan een sigaret te verminderen, kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van stoppen met roken medicatie. Zo wordt de kans op succes om te stoppen vergroot.


In dit artikel bespreken we de verschillende soorten stoppen met roken medicatie, de voordelen hiervan, eventuele bijwerkingen en hoe jij deze medicatie het meest effectief kunt gebruiken. Dit is vaak in combinatie met een bewezen behandelmethode, zoals die van WeQuit. Lees snel verder!

Soorten stoppen met roken medicatie

Roken is een verslaving. En de stof die het zo lastig maakt om te stoppen met roken is nicotine. Door de nicotine krijg je als roker een betere concentratie, kan je ontspannen en voel je je opgewekt. Je lichaam raakt zo snel gewend aan dit stofje dat het alsmaar meer wil. Daarom krijg je steeds zo’n behoefte aan sigaret. Dit alles maakt ook dat stoppen makkelijker gezegd is dan gedaan. Het is een proces dat vaak niet zonder slag of stoot zal verlopen. De kans op een terugval is door de verslavende stofjes namelijk erg groot.

Wie een stoppoging onderneemt, kan daarom gebruik maken van stoppen met roken medicatie. Door het gebruik van medicatie kun je de ontwenningsverschijnselen en dus de trek in een sigaret verminderen. Je kan echt baat hebben van stoppen met roken medicatie om stapsgewijs af te kunnen bouwen en uiteindelijk volledig van je rookverslaving af te komen. Je slagingskans kan door stoppen met roken medicatie aanzienlijk worden vergroot.

Nicotinevervangende middelen

Door te roken krijg je nicotine binnen: je bouwt een nicotinespiegel op. Dat betekent dat je een bepaalde hoeveelheid nicotine in je bloed hebt. De effecten van nicotine: verslaving. Je lichaam went erg snel aan het functioneren met deze verslavende stof, maar kan vervolgens moeilijk functioneren zonder. Als jij een stoppoging onderneemt en de hoeveelheid nicotine in je bloed dus daalt, krijg je ontwenningsverschijnselen. Deze ontwenningsverschijnselen zijn onprettig en uiten zich vaak in stress en onrust in je lichaam. Ze bemoeilijken de stoppoging en kunnen zorgen voor een terugval.


Nicotinevervangende middelen
Nicotinevervangende middelen vallen onder stoppen met roken medicatie. Ze zorgen voor een continue afgifte van nicotine zodat je minder ontwenningsverschijnselen ervaart. Je kunt zo je nicotinespiegel in kleine stapjes afbouwen zonder dat je veel last hebt van ontwenning. Daardoor heeft je stoppoging meer kans van slagen. Deze nicotinevervangers zijn er in de vorm van zuigtabletten, pleisters, kauwgom en mondspray. Het zijn snelwerkende, effectieve middelen die goed te doseren zijn. Bij een zuigtablet, kauwgom of spray neem je direct 1 of 2 mg nicotine in. Vaak is een combinatie van twee nicotinevervangers het meest effectief, voor zowel de mensen die stoppen met roken als de mensen die al een tijdje zijn gestopt.
Veel rokers hebben al eens nicotinevervangende middelen geprobeerd zonder succes. Uit onderzoek blijkt dat het succes van nicotinevervangende middelen zonder therapie niet effectief is. Ook worden pleisters soms niet goed gebruikt of verkeerd gedoseerd. Lees daarom altijd goed de bijsluiter en overleg met je behandelend (huis)arts als je vragen hebt.

Medicijnen op recept

Naast de nicotinevervangers, kan je tijdens een behandeltraject voor stoppen met roken ook medicijnen op recept gebruiken. De huisarts moet deze stoppen met roken medicatie voorschrijven. Ook deze medicatie kan ervoor zorgen dat de ontwenningsverschijnselen bij een stoppoging verminderen, waardoor het makkelijker is om te stoppen. Door het gebruik van deze stoppen met roken medicatie, kun je geleidelijk en stapsgewijs de verslaving afbouwen, waardoor jouw slagingskans vergroot wordt.

Er zijn verschillende soorten medicijnen op recept die kunnen helpen bij een stoppoging. Vaak is deze stoppen met roken medicatie alleen te gebruiken tijdens een behandeltraject, zoals dat van WeQuit. Overleg daarom goed met je huisarts om de behandeling met dit soort medicatie naast je therapie te bespreken.

Risico’s van stoppen met roken medicatie

Aan alle soorten stoppen met roken medicatie zijn risico’s verbonden. Deze kunnen namelijk bijwerkingen veroorzaken. In welke mate deze bijwerkingen zich kunnen voordoen, is afhankelijk van de soort stoppen met roken medicatie en de onderliggende gezondheid. Nicotinevervangende middelen veroorzaken gelukkig vrijwel nooit ernstige bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn keelirritaties (bij het gebruik van zuigtabletten of mondspray), huidirritaties (bij het gebruik van pleisters), hoofdpijn en misselijkheid. Soms worden pleisters niet goed gebruikt of verkeerd gedoseerd. Daarom is het belangrijk om de bijsluiter altijd goed door te lezen voor gebruik.

Medicijnen die op recept verkrijgbaar zijn, kunnen meer bijwerkingen veroorzaken dan nicotinevervangende middelen. Vaak uit dit zich in een droge mond, misselijkheid, slecht slapen of juist slaperigheid door de dag heen. Het is belangrijk om te weten dat niet alle medicijnen op recept geschikt zijn voor iedereen. Bij bepaalde onderliggende aandoeningen, gebruik van andere medicatie of bij zwangerschappen mag bepaalde stoppen met roken medicatie niet gebruikt worden. Daarom is het belangrijk dat je een afspraak bij de huisarts inplant om het gebruik van deze stoppen met roken medicatie goed door te spreken. Vaak mag je deze medicatie ook alleen gebruiken in combinatie met een bewezen behandelmethode, zoals de behandeling van WeQuit.

Vergoeden zorgverzekering

In de meeste gevallen vergoeden zorgverzekeraars hulp bij het stoppen met roken (en dus vaak ook stoppen met roken medicatie). Zij behartigen de gezondheid van hun klanten. Een gezonde wereld is namelijk voor iedereen beter. Daarom dekt een zorgverzekeraar vaak de kosten van een behandeltraject om te stoppen met roken. Hoeveel er precies vergoed wordt en of er ook stoppen met roken medicatie onder deze vergoeding valt, ligt aan je zorgverzekeraar en je type verzekering.
Vergoeden zorgverzekering
Vaak worden bewezen en effectieve behandelmethodes van het stoppen met roken voor de volle 100% vergoed door de zorgverzekeraar. Een van deze methodes is WeQuit. Er zijn door deze effectieve behandeling al meer dan 10.000 mensen gestopt met roken en dat worden er elke dag meer. Bij de behandelmethode van WeQuit wordt een duidelijk plan opgesteld en worden therapiegesprekken met een psycholoog gevoerd om van de stoppoging een lange termijn succes te maken. Ook wordt er tijdens de WeQuit behandelmethode vaak gebruik gemaakt van de bovengenoemde stoppen met roken medicatie. Omdat het gebruik van deze stoppen met roken medicatie hoort bij het behandeltraject, worden de kosten hiervoor vaak ook volledig gedekt door jouw zorgverzekeraar. Meestal is deze vergoeding voor de duur van 3 maanden, omdat langer dan 3 maanden niet nodig is.
Hoe werkt stoppen met roken met WeQuit
Begrijpelijk dat je graag vooraf weet waar je aan begint, hoe het behandelingstraject van WeQuit is opgebouwd en welke stoppen met roken medicatie je tijdens deze behandeling kunt gebruiken. We zorgen bij WeQuit altijd voor duidelijkheid door gebruik te maken van een stappenplan. Zo weet jij precies wat er tijdens een traject op jou af gaat komen.
Hoe werkt stoppen met roken met WeQuit

1. Opstellen van een persoonlijk stopplan

Voordat we beginnen aan jouw behandeltraject, vindt er een kennismaking plaats waarbij een van onze psychologen telefonisch met je in gesprek gaat. Tijdens dit intakegesprek komen zowel je persoonlijke achtergrond en beweegredenen, rookgeschiedenis en het verloop van de behandeling aan bod. Ook worden de verschillende soorten stoppen met roken medicatie met je doorgesproken. Zowel de nicotinevervangers als medicatie op recept komen aan bod. De stoppen met roken medicatie kan effectief zijn in jouw behandeling, zodat je stapsgewijs kunt stoppen. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om geen gebruik te maken van deze stoppen met roken medicatie. Over de kosten hoef je je geen zorgen te maken, omdat de meeste zorgverzekeraars het volledige behandeltraject van WeQuit (inclusief eventuele medicatie) vergoeden.

Na de intake wordt er door de psycholoog een persoonlijk stopplan voor je opgesteld. Zo weet jij waar je aan toe bent tijdens het traject. Je wordt tijdens elke nieuwe stap volledig door professionals begeleid in het stoppen.

2. Begeleid stoppen

Na het intakegesprek spreken we elkaar in 6 wekelijkse gesprekken een vaste tijd voor persoonlijke begeleiding. Dit gebeurt via videogesprekken, dus het enige dat je hiervoor nodig hebt is een smartphone of laptop en een stabiele internetverbinding. Tijdens deze sessies staat het stoppen met roken centraal en wordt ook veel aandacht besteed aan het gestopt blijven op de lange termijn. Je gaat dieper in op de moeilijke momenten die je beleeft, het omgaan met de trek in een sigaret, omgaan met een mogelijke terugval, het gebruik van stoppen met roken medicatie en je persoonlijke stopplan. Zo verkrijg je tijdens elke sessie meer inzicht in je gedrag.
De sessies kunnen zowel in groepsverband of individueel plaatsvinden, deze keuze is aan jou. 
De groepsgesprekken vinden plaats in kleine groepjes tussen de 6 en 8 personen. Wij bieden deze groepsgesprekken bij WeQuit aan omdat uit onderzoek blijkt dat de mens vaak beter functioneert in een groep. Zo ontstaat er een groter verantwoordelijkheidsgevoel en een hogere bewijsdrang. Dit kan ervoor zorgen dat je het stoppen met roken beter kunt volhouden. Ook kan je natuurlijk leren van de ervaringen van groepsgenoten, zoals die over stoppen met roken medicatie.

3. Gestopt blijven

Uiteraard is het uiteindelijke doel van een behandeltraject bij WeQuit om echt definitief vaarwel te zeggen tegen jouw sigaretten. Als onderdeel van het WeQuit traject plan jij je stopdatum in. Het definitief stoppen is natuurlijk de echte uitdaging wanneer je behandeltraject van 6 weken met intensieve begeleiding erop zit. Maar door het volgen van deze bewezen behandeling, en eventueel het gebruik van stoppen met roken medicatie, heb jij alle handvatten die je nodig hebt voor jouw rookvrije toekomst.

Natuurlijk kun je altijd een terugval krijgen. Daarom plannen wij vervolgafspraken met je in. Na ongeveer 6 maanden en na 12 maanden nemen onze psychologen opnieuw contact met je op en evalueren ze hoe het met je gaat. Bij een eventuele terugval staan we dan ook voor je klaar met nazorg of voor een herhaling van het traject.
Ben je er klaar voor om te stoppen met roken?
Heb je vragen over de methode van WeQuit? Wil je weten of jij gebruik kan maken van stoppen met roken medicatie? Of wil je meer informatie over de mogelijkheden? Neem contact met ons op voor meer informatie. Bel ons op 085-1124367 of mail naar info@wequit.nl.
Wil je meteen aan de slag? Plan dan direct een kennismakingsgesprek met ons in.
Ben je er klaar voor om te stoppen met roken?
WeQuit
WeQuit WeQuit

Waarom WeQuit

Online videogesprekken
Online videogesprekken
Begeleid door psychologen
Begeleid door psychologen
Direct starten
Direct starten
94% stopt met roken tijdens traject
94% stopt met roken tijdens traject
Klantcijfer 9.3
Klantcijfer 9.3
Individueel en in groepen
Individueel en in groepen
Vergoed door alle verzekeraars
Vergoed door alle verzekeraars
Stoppen vanuit huis
Stoppen vanuit huis
Inclusief nazorg
Inclusief nazorg
WeQuit
Google
Google
Zorgkaart Nederland
9.3
Zorgkaart Nederland geeft WeQuit een gemiddeld cijfer van 9.3.
Wat deelnemers zeggen
"Ik heb gekozen voor een stoppen-met-roken traject van WeQuit omdat ik een programma wilde wat online te volgen was."
Rene (26 jaar)

Zet de eerste stap naar een rookvrij leven

Wil je meteen ingepland worden of wil je weten of stoppen met roken bij WeQuit iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en privacy beleid van WeQuit.
100% vergoed door alle verzekeraars
WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!