100% vergoed
100% vergoed
In groep of individueel
In groep of individueel
In 6 videogesprekken
In 6 videogesprekken
Start direct
Start direct

AD – 40 procent van de vapende tieners is eraan verslaafd

AD – 40 procent van de vapende tieners is eraan verslaafd

AD – Lillian over vapen onder jongeren

In een uitgebreid artikel van het AD wordt duidelijk hoe groot het probleem van vapen onder jongeren inmiddels is. Lillian Goossen, Manager Behandelzaken bij WeQuit, vertelt hoe deze ontwikkeling kan worden tegengegaan en wat ouders kunnen doen om hun kinderen te helpen stoppen.

Een groeiend probleem met ingrijpende gevolgen
De cijfers die in het artikel worden gedeeld, zijn zorgwekkend: bijna één op de tien 12-jarigen heeft al gevapet, en van de jongeren tussen de 12 en 16 jaar die vapen, zegt 40 procent verslaafd te zijn. De combinatie van een hoge hoeveelheid nicotine in veel vapes en het gemak waarmee jongeren kunnen gebruiken – bijvoorbeeld op school of thuis – maakt het extra lastig om te stoppen.

Wat kunnen ouders doen?
In het artikel geeft Lillian concrete tips voor ouders. Het allerbelangrijkste is om een open gesprek te voeren, zonder verwijten of boosheid. Ouders doen er goed aan om nieuwsgierig te zijn en vragen te stellen als: “Wat is jouw mening over vapen? Gebeurt het veel om je heen? Waarom denk je dat je het nodig hebt?” Zo kunnen samen alternatieven voor het vapen worden gevonden.

Ook het stellen van duidelijke grenzen werkt, benadrukt Lillian. Daarnaast helpt het om samen met je kind een stopplan op te stellen, met een concrete stopdatum, afspraken over moeilijke momenten en het bespreken van beloningen of passende consequenties. Jongeren zijn bovendien gevoelig voor de directe nadelen van vapen – zoals benauwdheid, verminderde sportprestaties of geldtekort – en het helpt als ze zelf merken dat die klachten afnemen na het stoppen.

Op deze pagina vind je tips wanneer je denkt dat je kind vapet of rookt.

Begeleiding op maat voor jongeren
Lillian legt uit dat WeQuit jongeren helpt om te stoppen met vapen via cognitieve gedragstherapie, uitgevoerd door een orthopedagogisch behandelaar. Het doel is om jongeren grip te laten krijgen op hun gedrag en verslaving, zonder direct gebruik te maken van nicotinevervangers. Alleen als de ontwenningsklachten ernstig zijn, kan in overleg met een arts worden besloten om hulpmiddelen zoals pleisters of zuigtabletjes in te zetten. De begeleiding wordt vaak volledig vergoed door de zorgverzekering, zonder dat het eigen risico wordt aangesproken.

Benieuwd hoe het traject bij WeQuit eruitziet voor jongeren?
Klik hier en ontdek meer over onze begeleiding.

Wil je het hele artikel lezen? Klik hier.
Ook stoppen met roken?
Meld je aan en zet de eerste stap naar een rookvrij leven
Aanmelden

Veelgestelde vragen

WeQuit FAQ
Wat maakt vapen zo verslavend?
Vapes bevatten vaak meer nicotine dan traditionele sigaretten en gebruiken nicotinezouten, die minder scherp zijn voor de keel. Dit maakt het makkelijker om veel nicotine binnen te krijgen zonder dat je het merkt. Daarnaast kun je vapes overal en altijd te gebruiken (bijvoorbeeld binnen, zonder dat het hele huis naar rook stinkt), wat het gebruik laat toenemen en de gewoonte versterkt.
WeQuit FAQ
Is vapen minder schadelijk dan roken?
Vapen is zeker wel gewoon schadelijk voor je gezondheid. Vapen lijkt iets minder schadelijk dan roken omdat in een vape geen teer zit.

Vapen is schadelijk door de nicotine (die verslavend is), maar vapes zonder nicotine zijn schadelijk door andere giftige stoffen die vrijkomen bij het dampen die schade toebrengen aan de luchtwegen, hartkloppingen veroorzaken en leiden tot een verhoogde kans op verschillende soorten kanker.

• Er is substantieel bewijs dat sommige stoffen in de aerosol van e-sigaretten DNA-schade kunnen veroorzaken. DNA-schade is geassocieerd met een verhoogd risico op kanker.
• Een experimenteel Amerikaans onderzoek met mondslijmvliesmonsters van e-sigaretgebruikers vond dat e-sigaretgebruik dezelfde mate van DNA-schade veroorzaakt als het roken van tabakssigaretten. Deelnemers die gebruik maakten van zoete smaakjes, fruit- en mentholsmaakjes hadden de hoogste niveaus van DNA-schade. Het is nog onduidelijk of deze DNA-schade zich ontwikkelt tot kanker.
• Er zijn verschillende kankerverwekkende stoffen gevonden in e-vloeistoffen en aerosols van e-sigaretten, waaronder formaldehyde, acetaldehyde en acroleïne.

Bron: Trimbos en Vapenjouwkeuze.nl
WeQuit FAQ
Is deelname aan het WeQuit jongerenprogramma gratis?
Ja, alle zorgverzekeraars vergoeden dit traject 1x per jaar vanuit de basisverzekering, dus zonder eigen risico. De jongere of de ouders hoeven dus niets te betalen. Dit zorgt ervoor dat iedereen de kans krijgt om te stoppen met vapen of roken zonder financiële drempels.  

Let op: Als je minderjarig bent, sta je bij je ouders / verzorgers op hun zorgverzekering bijgeschreven. Zij kunnen dan in het ziektekostenoverzicht zien dat je hebt meegedaan aan dit programma. Wanneer dit een probleem is, laat dit dan aan ons weten tijdens de intake.
Terug naar het overzicht
Deel dit artikel
Ook blijvend stoppen met roken?
Meld je gratis aan!
WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!