Ergste dagen stoppen met roken

100% vergoed
100% vergoed
In groep of individueel
In groep of individueel
In 6 videogesprekken
In 6 videogesprekken
Start direct
Start direct
Gestopte deelnemers
10533
Gestopte deelnemers
Niet gerookte pakjes
1922273
Niet gerookte pakjes
Euro's bespaard
15378180
Euro's bespaard

De ergste dagen tijdens het stoppen

Stoppen met roken resulteert in een gezonder, fijner en langer leven. Maar om tot dat punt te komen, moet je even door een spreekwoordelijke zure appel heen bijten. De ergste dagen van het stoppen met roken liggen in de eerste weken nadat je bent gestopt. We geven je meer informatie over deze dagen, de afkickverschijnselen en hoe je hier gemakkelijker doorheen kunt komen. We snappen dat het soms wat zwaar aan kan voelen, maar de aanhouder wint en uiteindelijk ben je blij wanneer je door hebt gezet!

Dag 1

Jij hebt besloten om te stoppen met roken, een verstandige keus met het oog op de toekomst. Op de eerste dag dat je gestopt bent met roken zul je merken dat dit vrij eenvoudig gaat. De motivatie om te stoppen is hier groter dan de drang om te roken. Je wil niet opgeven en dat laat je iedereen weten. Na 20 minuten zakt je bloeddruk en zal je hartslag weer dalen naar een ‘normaal’ niveau. Ook is de koolmonoxide na 24 uur volledig uit je lichaam verdwenen, dit resulteert in normale zuurstofwaardes in je bloed. Een goed begin is daarmee gemaakt!

Dag 2

Op de tweede dag begint het lastiger te worden, de ergste dagen stoppen met roken dringen aan. Reden hiervan? Alle nicotine is binnen 48 uur uit je lichaam verdwenen. Dé stof die je verslaafd maakte, is niet meer aanwezig in je lichaam. Een mooi iets, maar het zorgt er wel voor dat je lichaam het terug wil hebben. Het is gewend te functioneren met nicotine, nu moet het ineens zonder en raakt het in paniek. Je concentratievermogen ebt voortdurend weg, je denkt constant aan die sigaret en krijgt andere ontwenningsverschijnselen. Dit is een van de ergste dagen van het stoppen met roken en de kans is aanwezig dat je je af begint te vragen waarom je dit doet. Je kunt door de drang naar nicotine ook hoofdpijn krijgen.

Dag 3 & 4

Op de 3e en 4e dagen na het stoppen met roken zijn de ontwenningsverschijnselen het zwaarst. Dit zijn zonder twijfel de ergste dagen van het stoppen met roken. Je bent chagrijniger, sneller geïrriteerd en slaapt ’s nachts minder goed. Je lichaam schreeuwt letterlijk om nicotine, het wil het terug hebben om fatsoenlijk te kunnen functioneren.. Denkt het. Niets is minder waar, ook jouw lichaam kan zonder nicotine goed functioneren. Het heeft echter wat tijd nodig om dat te beseffen.
De ergste dagen van het stoppen met roken leiden tot een constante drang naar het roken van een sigaret. Je moet jezelf er constant aan blijven herinneren dat stoppen een goede keuze is, en dat kan lastig zijn.
De motivatie die je op je eerste dag had, die begint bij sommigen op dit moment te verdwijnen. Wanneer je motivatie sterker dan ooit is, is het gemakkelijker om nu vol te houden.

Anderen, vaak doorgewinterde rokers, hebben veel moeite op deze dagen en verliezen motivatie. Je begint excuses te verzinnen om toch weer te kunnen roken.
Gedachtes als ‘ik kon het gemakkelijk betalen’ of ‘ach, ik leef liever een paar jaar minder met plezier dan lang zonder plezier’ zijn gebruikelijk. Je bent niet de enige die op dit moment zo denkt, maar het zijn slechts excuses.
Ook de ergste dagen van het stoppen met roken gaan vanzelf voorbij. Een rookvrije toekomst is niet alleen voor jezelf beter, ook je directe omgeving profiteert ervan. Wanneer je dat in je achterhoofd houdt, wordt het stoppen alweer wat gemakkelijker. Je doet het niet alleen voor jezelf.

Dag 6 & 7

Na de ergste dagen van het stoppen met roken, de 3e en 4e, wordt het alleen maar gemakkelijker. Natuurlijk is je zin in een sigaret op deze dagen nog niet volledig weg, maar je lichaam begint al te wennen aan een leven zonder nicotine. Het realiseert zich dat het zonder nicotine ook kan functioneren en hunkert daardoor minder naar een sigaret. De geur van een sigaret doet je terugdenken aan het roken, en kan ervoor zorgen dat je zelf ook weer een sigaret op wil steken. Kijk daarom goed naar de mensen waar je naast gaat zitten op bijvoorbeeld een terras. Ligt er een pakje sigaretten? Zoek dan een ander plekje.
Na deze dagen komt het besef dat je al een week bent gestopt met roken. De ergste dagen van het stoppen met roken zitten in de eerste week, deze heb je op dit punt dus al
overwonnen!
De weken daarna worden gemakkelijker, maar niet zonder tegenslagen. Het is logisch dat je ook in de dagen na die eerste week tegenslagen te verwerken krijgt, al zullen de ontwenningsverschijnselen wel verdwijnen.

Zet de eerste stap naar een rookvrij leven

Wil je meteen ingepland worden of wil je weten of stoppen met roken bij WeQuit iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en privacy beleid van WeQuit.
100% vergoed door alle verzekeraars

Ergste dagen stoppen met roken gemakkelijk doorkomen met hulp van WeQuit

De ergste dagen van het stoppen met roken kunnen confronterend, vervelend en lastig zijn. Met hulp van de professionals van WeQuit kom jij deze dagen gemakkelijker door.

Onze psychologen helpen je met al je vragen, herinneren je waarom je het doet en laten je inzien dat je goed bezig bent. Een steuntje in de rug.
Door middel van telefonische gesprekken of videocalls bespreken we je behoefte, maken we een plan om te stoppen en helpen we je onder andere door de ergste dagen van het stoppen met roken heen. Ook na deze dagen begeleiden we je, we gaan door tot jij volledig van het roken af bent.

De behandeling wordt volledig vergoed door zorgverzekeraars. De beste hulp zonder dat je hier zelf voor hoeft te betalen, dat is wat wij bij WeQuit mogelijk willen maken.

De tweede week

Vanaf de tweede week wordt het stoppen steeds draaglijker en zijn de ergste dagen van het stoppen met roken voorbij.

Het is tijd om vooruit te kijken, naar een toekomst waarin tabak geen rol van betekenis meer speelt. Je lichaam komt in een soort herstelmodus, daardoor worden de ontwenningsverschijnselen ook minder heftig.

Omdat je reuk en smaak langzaam maar zeker weer terugkeren op het oude niveau, is het gebruikelijk dat je meer zin krijgt in eten. Veel rokers merken nu pas hoe lekker alles ruikt, in deze fase ruiken zij eindelijk weer wat ze al die tijd gemist hebben.
Je kunt weer genieten van de geur van de natuur, lekker eten en een goede parfum. Zorg ervoor dat je gezond gaat eten, het is zonde om je lichaam te voeden met ongezond voedsel.

Ontwenningsverschijnselen tijdens ergste dagen

We hebben het al uitgebreid gehad over datgene wat jij kan verwachten in vooral de eerste week na het stoppen met roken.

Omdat dit veruit de ergste dagen na het stoppen met roken zijn, besteden we hier de meeste aandacht aan. Jij bent op zoek naar informatie om te kijken wat je te wachten staat, of omdat je er middenin zit en je even geen raad meer weet. Voor beide geldt: volhouden.

Ondanks dat het lastig is, en je soms denkt dat je het maar moet laten, is het stoppen met roken meer waard dan deze lastige dagen. De verschillende fases van stoppen met roken zijn confronterend, lastig en lijken lang te duren. Er is echter meer om voor te knokken dan alleen je gezondheid, denk eens aan de mensen om je heen en het financiële plaatje.

Om je meer informatie te geven, duiken we nog wat dieper in op de ontwenningsverschijnselen. Wanneer je stopt met roken kan je humeurig, angstig en rusteloos zijn. Je slaapt minder goed tot nauwelijks, je lichaam is constant op zoek naar iets om de drang naar nicotine op te vullen.

De drang om te gaan roken is tijdens de ergste dagen na het stoppen met roken het grootst, je weet namelijk dat dit de ontwenningsverschijnselen laat stoppen. Er is een oplossing, die ligt voor de hand, maar toch is het af te raden daarnaar te grijpen. Voor vaste rokers voelt het tegenstrijdig om te stoppen met roken, toch is het voor iedereen dé oplossing voor een gezonder leven.

Wat je zelf kunt doen

Gelukkig zijn er voor alle problemen ook oplossingen. Zo ook bij ontwenningsverschijnselen na het stoppen met roken. Zorg bijvoorbeeld voor een verhoogde inname van Vitamine C, omdat deze stof tijdens het roken af wordt gebroken doe je er verstandig aan dit aan te vullen. Daarnaast is het belangrijk om genoeg te eten en drinken, dit vermindert de eetlust en de drang om te roken.
Sommige mensen kiezen ervoor om het stoppen met roken zo te plannen dat de ergste dagen van het stoppen met roken midden in de week vallen. Op die dagen zijn zij aan het werk en hebben ze afleiding. Heb jij afleiding nodig om te kunnen stoppen?
Dan is het slim om het op die manier aan te pakken. Op een vrije zondag zonder afleiding kan het voor sommigen gemakkelijker zijn om naar een sigaret te grijpen, puur uit verveling. Door op bijvoorbeeld zondag te starten met het stopproces, heb je de ergste dagen van het stoppen met roken in het daaropvolgende weekend al gehad. Die zondag is je eerste dag, je motivatie is dan het hoogst. 

Professionele hulp om te kunnen stoppen met roken

Heb jij verschillende pogingen gewaagd om te stoppen, maar lukt het je niet alleen? Geen zorgen, de redding is nabij. Bij WeQuit staat een team van psychologen voor je klaar om je door deze lastige periode heen te helpen.

Onze psychologen weten wat er nodig is om jou te motiveren en gemotiveerd te houden tijdens het gehele proces. De kans van slagen en het definitief stoppen met roken wordt met hulp van professionals een stuk groter en gemakkelijker.

Omdat de methode van WeQuit zo succesvol is gebleken, vergoeden zorgverzekeraars een behandeling volledig. Jij krijgt hulp van onze psychologen tijdens het stoppen met roken en bent daar zelf geen geld aan kwijt, het juiste moment om te stoppen is daarom nu! Vul het formulier aan en we bellen je zo snel mogelijk terug om je vragen te beantwoorden.
WeQuit
WeQuit WeQuit

Waarom WeQuit

Online videogesprekken
Online videogesprekken
Begeleid door psychologen
Begeleid door psychologen
Direct starten
Direct starten
94% stopt met roken tijdens traject
94% stopt met roken tijdens traject
Klantcijfer 9.3
Klantcijfer 9.3
Individueel en in groepen
Individueel en in groepen
Vergoed door alle verzekeraars
Vergoed door alle verzekeraars
Stoppen vanuit huis
Stoppen vanuit huis
Inclusief nazorg
Inclusief nazorg
WeQuit
Google
Google
Zorgkaart Nederland
9.3
Zorgkaart Nederland geeft WeQuit een gemiddeld cijfer van 9.3.
Wat deelnemers zeggen
"Ik heb gekozen voor een stoppen-met-roken traject van WeQuit omdat ik een programma wilde wat online te volgen was."
Rene (26 jaar)
WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!