Wat gebeurt er als je stopt met roken?

Zowel fysiek als mentaal herstellen van roken
Stoppen met roken is voor veel mensen een enorme uitdaging, maar het is een van de meest effectieve manieren om je gezondheid te verbeteren. Roken is namelijk schadelijk voor bijna elk orgaan in je lichaam, en door te stoppen, kunnen deze organen beginnen te herstellen. Maar wat gebeurt er precies als je stopt met roken? Laten we een duik nemen in het fascinerende proces van fysiek en mentaal herstel.

De eerste minuten en uren na je laatste sigaret

Het begint al 20 minuten na je laatste sigaret: je bloeddruk en hartslag dalen naar normale niveaus. Het lichaam is een wonderlijk systeem en begint vrijwel direct met herstellen. Na 60 minuten verdwijnt de giftige koolmonoxide uit je lichaam. Je longen beginnen met de grote schoonmaak. Binnen 24 uur krijg je meer zuurstof en worden je longen langzaam schoner. 

De eerste dagen na het stoppen met roken

De eerste dagen zal je waarschijnlijk rusteloos zijn en verlangen naar een sigaret. Na maar liefst 48 uur is alle nicotine uit je lichaam. Je zult merken dat je reuk- en smaakvermogen verbetert. Verder heb je na 72 uur meer energie en gaat het ademen je eenvoudiger af. Je longen zijn namelijk aan het beginnen met het opruimen van slijm en andere resten van rook. 

Een aantal weken na het stoppen met roken

Je hebt fors meer energie na 2 weken. Je algehele conditie gaat erop vooruit. 4 weken nadat je gestopt bent met roken is je conditie sterk verbeterd. Je beweegt gemakkelijker én je rokershoestje is weg. Na 12 weken daalt het risico op een hartaanval en is de longfunctie verbeterd. 

Jaren na het stoppen met roken

Een jaar nadat je bent gestopt met roken is de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten met de helft afgenomen. 5 jaar later is het risico op een beroerte vergelijkbaar met die van iemand die niet rookt. Na 10 jaar is het risico op longkanker gehalveerd en is het risico op andere kankersoorten verminderd. Ben je 15 jaar gestopt? Dan is het risico op hart- en vaatziekten hetzelfde als van iemand die niet rookt. 
Psychologische effecten
Stoppen met roken heeft niet alleen fysieke, maar ook psychologische voordelen. Je zelfvertrouwen krijgt een boost, omdat je een moeilijke gewoonte hebt overwonnen. Veel mensen geven aan dat ze zich mentaal helderder voelen. Uit onderzoek blijkt ook dat je humeur na 2 tot 3 maanden gestopt te zijn, beter zal zijn dan toen je rookte.
Psychologische effecten

Waarom is roken zo verslavend?

Nicotine is de voornaamste oorzaak van de lichamelijke verslaving aan roken. Het lijkt qua samenstelling op een stof die ook in ons lichaam aanwezig is. Daardoor nemen de hersenen nicotine gemakkelijk op. Je lichaam went vrijwel onmiddellijk aan tabak. Je lichaam is gewend aan het effect van nicotine en zodra het nicotinepeil in het bloed zakt, word je onrustig of gespannen waardoor je weer gaat roken. Bij het verslaafd raken spelen verschillende factoren een rol.
Waarom is roken zo verslavend?

Beloningscentrum

Het beloningscentrum in de hersenen speelt een cruciale rol bij het koppelen van een prettig gevoel aan bepaalde activiteiten. Tabak is in staat om het beloningscentrum op een zeer krachtige manier te prikkelen. Om die reden ga je na het roken je lekker voelen. Het geheugen zorgt ervoor dat je positieve ervaringen herinnert en je sterk naar dit gevoel gaat verlangen. 

Gewenning

Je lichaam went onmiddellijk aan nicotine. Is het nicotinepeil te laag, dan reageert je lichaam met onthoudingsverschijnselen. Je wordt onrustig en je kunt je minder goed concentreren. Door te roken verdwijnt dit gevoel weer. Mensen denken vaak dat ze van roken rustig worden. Vaak realiseren ze zich niet dat het gevoel van onrust ontstaat door het dalen van het nicotinepeil.

Associaties

Door frequent te roken op verschillende locaties ontstaan er associaties tussen die specifieke plekken en het aangename gevoel dat roken je geeft. Wanneer je later die plekken bezoekt, worden herinneringen aan het roken getriggerd, wat je verlangen om te roken weer doet toenemen.

Veranderingen van de hersenen

Door te roken treden er veranderingen op in je hersenen. Dit zorgt ervoor dat de neocortex, het deel van de hersenen dat te maken heeft met functies zoals taal en redeneren, steeds minder effectief wordt in het weerstand bieden aan de impuls om niet te roken. Ondanks dat je gemotiveerd bent om te stoppen met roken en de beste voornemens ga je dan toch weer roken.  
Wat gebeurd er als je stopt met roken

De mentale en lichamelijke effecten van nicotine

Nicotine is zoals eerder besproken de belangrijkste oorzaak van verslaving aan tabak en het is één van de meest verslavende stoffen die bekend zijn. Al binnen zeven seconden na het inhaleren bereikt nicotine je hersenen en ervaar je de effecten. De impact van nicotine is zowel mentaal als fysiek: 

Mentale effecten nicotine

  • Je voelt je opgewekt. 
  • Je ervaart een rustig en ontspannen gevoel.
  • Je zelfvertrouwen krijgt een boost. 
  • Je concentratievermogen neemt toe. 
  • Wanneer het nicotinepeil daalt, voel je je onrustig. 

Lichamelijke effecten nicotine

  • Snellere hartslag.
  • Vernauwing bloedvaten, verminderende bloedstroom in de haarvaten. 
  • Stijging van de bloeddruk.
  • Daling temperatuur in handen en voeten. 
  • Aantasting van de bloedvaten.
  • Versnelde ademhaling. 
  • Hart-, vaat-, longziekten en andere aandoeningen. 

Onrustig gevoel door nicotinepeil

Samengevat, went het lichaam snel aan nicotine. Het nicotine in het bloed moet wel op niveau blijven, want bij een daling van het nicotinepeil voel je je onrustig. Door te roken verdwijnt dit gevoel. Mensen zeggen vaak dat ze rustig worden van roken. Echter vergeten ze dat de onrustgevoelens in eerste instantie ontstaan door roken.   

Waarom stoppen met roken je leven verandert

De weg naar een leven zonder roken is niet makkelijk, maar het is absoluut de moeite waard. Met een doordachte strategie, steun van anderen en deskundige begeleiding ben je goed op weg om een gezondere, rookvrije toekomst tegemoet te gaan. Blijf gemotiveerd, weersta elke verleiding en onthoud: je staat er niet alleen voor. Tijdens het stopproces kunnen er afkickverschijnselen opduiken zoals irritatie, angstgevoelens, concentratieproblemen en een overweldigende behoefte om te roken. Deze klachten kunnen even aanhouden, maar zullen na verloop van tijd zeker afnemen. 

Stoppen met roken samen met WeQuit

Wil je stoppen met roken? Bij WeQuit helpen we je graag. Al sinds 2012 zijn we gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die de stap willen zetten om te stoppen met roken. Onze effectieve methode, gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, heeft al duizenden mensen geholpen hun doelen te bereiken. We hebben het stopproces zo toegankelijk mogelijk gemaakt. Je kunt onze begeleiding gewoon vanuit je eigen huis volgen door middel van videobellen. Op deze manier kunnen we veel mensen helpen en wie weet inspireer jij na je succes ook anderen om te stoppen. Met de kennis en ervaring die we in de loop der jaren hebben opgedaan, kunnen we met zekerheid zeggen: jij kan ook stoppen!

Veelgestelde vragen

WeQuit FAQ
Wat onderscheidt WeQuit van andere dienstverleners?
WeQuit onderscheidt zich door een wetenschappelijk onderbouwd stoppen-met-roken programma aan te bieden. Met de begeleiding van onze ervaren en gecertificeerde behandelaren, die gespecialiseerd zijn in verslavingszorg, helpen we je met behulp van cognitieve gedragstherapie succesvol te stoppen.

Ons traject is volledig te volgen via online of telefonische sessies en heeft een looptijd van zes weken. Dit traject omvat wekelijkse sessies die 20 minuten duren voor individuele begeleiding of 45 minuten voor groepsbegeleiding. Naast de sessies krijg je ook opdrachten voor thuis om je bewust te worden van je eigen gedragspatronen. Ons werkboek, vol met praktische tips en motiverende inzichten, biedt je extra ondersteuning om de stoppoging succesvol te maken.
WeQuit FAQ
Hoe kan ik mij aanmelden?
De stappen zijn eenvoudig:
  1. 1) Schrijf je in op onze website. 
  2. 2) Maak je eigen online account (of een medewerker belt je op om je bij deze stappen te assisteren).
  3. 3) Een van onze deskundige behandelaren belt je om een vape- of rookanalyse af te nemen en geeft je voorlichting over hulpmiddelen, zoals nicotinevervangers en kan deze eventueel gelijk voor je bestellen.  
  4. 4) Daarna kun je aan de slag met je traject door wekelijks in te loggen in je sessie op je account. 
WeQuit FAQ
Hoe lang duurt het voordat ik kan starten na mijn aanmelding?
Bij WeQuit snappen we dat als je eenmaal besloten hebt om te stoppen met roken, je daar liefst gelijk mee aan de slag wilt. Daarom hebben we geen wachttijden. Na je aanmelding kun je meteen zelfstandig je registratie afronden op ons online platform, maar als je het fijner vindt om dat telefonisch te doen, kan dat ook.

Direct na je registratie is je werkboek beschikbaar om te downloaden, zodat je meteen kunt beginnen met lezen én stoppen. Je mag zelf een startdatum kiezen voor je eerste sessie via het platform. Meestal is dit binnen drie dagen na je aanmelding, zodat je voldoende tijd hebt om eventuele nicotinevervangende producten per post te ontvangen. 
WeQuit
WeQuit WeQuit

Waarom WeQuit

Online videogesprekken
Online videogesprekken
Begeleid door psychologen
Begeleid door psychologen
Direct starten
Direct starten
94% stopt met roken tijdens traject
94% stopt met roken tijdens traject
Klantcijfer 9.3
Klantcijfer 9.3
Individueel en in groepen
Individueel en in groepen
Vergoed door alle verzekeraars
Vergoed door alle verzekeraars
Stoppen vanuit huis
Stoppen vanuit huis
Inclusief nazorg
Inclusief nazorg
WeQuit
Google
Google
Zorgkaart Nederland
9.3
Zorgkaart Nederland geeft WeQuit een gemiddeld cijfer van 9.3.
Wat deelnemers zeggen
"Ik heb gekozen voor een stoppen-met-roken traject van WeQuit omdat ik een programma wilde wat online te volgen was."
Rene (26 jaar)

Zet de eerste stap naar een rookvrij leven

Wil je meteen ingepland worden of wil je weten of stoppen met roken bij WeQuit iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en privacy beleid van WeQuit.
100% vergoed door alle verzekeraars
WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!