Nu stoppen met vapen
100% vergoed
Meld je gratis aan!

100% vergoed
100% vergoed
In groep of individueel
In groep of individueel
In 6 videogesprekken
In 6 videogesprekken
Start direct
Start direct

Vapen en roken

De e-sigaret of vape wordt gepromoot als een gezonde sigaret. Maar een vape bevat veel schadelijke chemische stoffen. Ook bevat het vaak nicotine en dat maakt vapen extreem verslavend. De meeste vapers en rokers raken verslaafd in de puberteit.  Ook zijn er dubbelgebruikers: rokers die tabaksigaretten én e-sigaretten roken.

Het proberen van een e-sigaret is erg laagdrempelig, door het kleurige design de verleidelijke zoete smaakjes. Elke dag beginnen in Nederland 70 mensen met roken en vapen. Dat zijn er 25.550 per jaar. Gelukkig stoppen ook dagelijks mensen met hun verslaving, met de professionele begeleiding van WeQuit.

Wil jij ook stoppen met vapen?

Meld je gratis aan!
Wil je graag stoppen maar zie je er tegen op? Of ben je al eerder gestopt maar lukt het niet om gestopt te blijven? WeQuit is er om jou te helpen!
Wij pakken de lichamelijke én geestelijke verslaving stap voor stap aan. Het succes van onze aanpak zit in de combinatie van persoonlijke en professionele begeleiding en het samen stoppen met andere deelnemers. Je hoeft het dus niet alleen te doen. 
Al meer dan 10.000 rokers en vapers zijn succesvol gestopt na het volgen van het WeQuit traject. Door onze begeleiding is het makkelijker om de finish te halen: een rookvrij leven. En het fijne is dat ons traject jou niets kost: vrijwel alle verzekeraars vergoeden het hele traject. Wil je meer weten of direct starten? Meld je gratis en vrijblijvend aan!

Rookanalyse

Rookanalyse

Iedereen is anders. Daarom wordt er op basis van jouw persoonlijke vape-gedrag een traject gekozen wat bij jou past.
Lees meer
Begeleid stoppen

Begeleid stoppen

In zes wekelijkse online of telefonische sessies helpen we je door het eerste stadium van het stoppen met vapen en werken we aan een plan om terugval te voorkomen. Want het belangrijkste is dat je gestopt blijft.
Lees meer
Gestopt blijven

Gestopt blijven

Hoe je gestopt blijft, leer je in ons traject. Ook bieden we gratis nazorggroepen aan voor als je daar behoefte aan hebt. Verder checken we regelmatig hoe het met je gaat en delen we tips om het stoppen vol te houden. Zo zorgen we voor succes op de lange termijn.
Lees meer

Vapen is erg verslavend

Door de sterke effecten van nicotine in het brein is het best moeilijk om te stoppen met vapen. Meestal begint men op jongere leeftijd. Twee op de drie mensen die één sigaret probeert, raakt verslaafd. Voor vapen zijn deze cijfers nog niet bekend. Maar vermoedelijk liggen ze vergelijkbaar hoog of zelfs hoger, vanwege de hoge concentraties nicotine en het ''gemak'' waarmee de verdampte vloeistof kan worden geïnhaleerd. Zeker wanneer er een zoete smaak aan toegevoegd is.

Verleidelijke smaakjes

In Nederland mogen de vapes met fruitsmaken en andere zoete smaken vanaf 1 januari 2024 niet meer verkocht worden. Dit heeft als doel om te voorkomen dat men start met vapen. Vanaf dan mogen er alleen vapes met tabaksmaak worden verkocht. De zoete smaken maken vapen te aantrekkelijk en verkleinen de overstap naar het roken van een sigaret.

Hoe verschilt de vape van de sigaret?

In een sigaret zit
  • nicotine (variatie in gehaltes)
  • additieven zoals de smaakstoffen suiker, cacao en vanilline
  • bindmiddelen, vulmiddelen, bevochtigers, lijm en kleurstoffen. Bij sigaretten bestaat ongeveer 30% van het gewicht uit dit soort toegevoegde stoffen
  • verbrande tabak, hier bij komt koolmonoxide en teer vrij. Teer is een verzameling van circa 6000 à 7000 chemicaliën, waarvan er honderden giftig zijn en 60 à 70 kankerverwekkend zijn

Additieven kunnen de verslavende werking van tabak beïnvloeden en versterken. Suiker bijvoorbeeld maakt de smaak aantrekkelijker en bovendien versterkt een van de verbrandingsproducten van suiker (aceetaldehyde) de verslavende werking van nicotine. Menthol zorgt ervoor dat rook dieper geïnhaleerd kan worden, terwijl ammoniumverbindingen de nicotine-opname in de longen mogelijk verhogen. 
In een vape zit
  • wel of geen nicotine (variatie in gehaltes)
  • smaakstoffen zoals fruitsmaken, menthol/mint varianten en zoete smaken
  • glycerol; dit zorgt voor een laagje op je tanden waardoor je speeksel niet op je tanden komt om ze te reinigen
  • propyleenglycol; dit veroorzaakt irritaties aan de luchtwegen en ogen
  • verdampte vloeistof

De nicotine, nitronitrosamine derivatives, en verschillende verbrandingsproducten door het verhitten van de vloeistof in de vape (zoals polycyclic aromatic hydrocarbons, aromatic amines, aldehydes, en benzene) zorgen voor DNA schade. DNA-schade is de basis van kanker. De verwachting is dus dat ook vapen een fors verhoogt risico op kanker geeft.
Zowel vapen als roken is dus erg schadelijk voor je gezondheid.

Vapen als hulpmiddel bij het stoppen

Meld je gratis aan!
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar stoppen met roken met behulp van de e-sigaret. De uitkomsten zijn heel verschillend. In de Nederlandse Richtlijn Behandeling Tabaksverslaving en Stoppen-met-Rokenondersteuning worden e-sigaretten niet aangeraden als eerste keuzemiddel om het stoppen met roken te ondersteunen.

Gedragsondersteuning door een erkende coach (zoals de cognitieve gedragstherapie van WeQuit) is wel de eerste-keuzebehandeling om te stoppen met roken, eventueel aangevuld met nicotinevervangers of receptmedicatie. Indien rokers al meerdere malen geprobeerd hebben om te stoppen en overwegen om hier e-sigaretten voor te gebruiken kunnen zorgverleners hen hierin ondersteunen. 
Samen stoppen

Samen stoppen

We komen samen in kleine online groepjes medestoppers, onder begeleiding van je coach. Samen is het leuker, maar ook veel makkelijker. Met je groep deel je je ervaringen, je moeilijke momenten, je bespreekt valkuilen en oplossingen, je leert van elkaar en je kan elkaar steunen in het stoppen met roken.

Onze behandelaren

Anne Martine
Anne Martine
Alice
Alice
Beyza
Beyza
Bram
Bram
Dèborah
Dèborah
Dennis
Dennis
Denisa
Denisa
Esther
Esther
Harriët
Harriët
Irene
Irene
Janneke
Janneke
Juliette
Juliette
Khaled
Khaled
Liselotte
Liselotte
Lotte
Lotte
Loyce
Loyce
Maraise
Maraise
Margot
Margot
Marija
Marija
Merel
Merel
Natatchia
Natatchia
Pauline
Pauline
Pelin
Pelin
Pilou
Pilou
Robin
Robin
Sabine
Sabine
Tijana
Tijana
Tom
Tom
Violet
Violet
Wouter
Wouter
Youssef
Youssef
Anne Martine
Anne Martine
Alice
Alice
Beyza
Beyza
Bram
Bram
Dèborah
Dèborah
Dennis
Dennis
Denisa
Denisa
Esther
Esther
Harriët
Harriët
Irene
Irene
Janneke
Janneke
Juliette
Juliette
Khaled
Khaled
Liselotte
Liselotte
Lotte
Lotte
Loyce
Loyce
Maraise
Maraise
Margot
Margot
Marija
Marija
Merel
Merel
Natatchia
Natatchia
Pauline
Pauline
Pelin
Pelin
Pilou
Pilou
Robin
Robin
Sabine
Sabine
Tijana
Tijana
Tom
Tom
Violet
Violet
Wouter
Wouter
Youssef
Youssef
Ons team bestaat uit ervaren psychologen en gedragstherapeuten. Zij begeleiden je in 6 wekelijkse sessies door het stoppen-met-vapen/roken traject. Ze helpen je valkuilen te herkennen en je routines te doorbreken.
We volgen een goed doordachte en wetenschappelijk bewezen effectieve methode. Door het bespreken van ervaringen binnen het behandelaren-team, wordt onze methode elke dag nóg effectiever. Klik hier om het hele team te leren kennen.

100% vergoed

De behandelaren van WeQuit zijn geaccrediteerd door het kwaliteitsregister. Daarom wordt WeQuit 100% vergoed vanuit de basisverzekering zonder je eigen risico aan te spreken. Wij werken samen met alle verzekeraars. Hieronder een aantal van de grootste verzekeraars met wie wij werken. Een volledige lijst van verzekeraars en alles over de vergoeding vind je hier.

FAQ vapen

WeQuit FAQ
Is vapen minder schadelijk dan roken?
Vapen is zeker wel gewoon schadelijk voor je gezondheid. Vapen lijkt iets minder schadelijk dan roken omdat in een vape geen teer zit.

Vapen is schadelijk door de nicotine (die verslavend is), maar vapes zonder nicotine zijn schadelijk door andere giftige stoffen die vrijkomen bij het dampen die schade toebrengen aan de luchtwegen, hartkloppingen veroorzaken en leiden tot een verhoogde kans op verschillende soorten kanker.

• Er is substantieel bewijs dat sommige stoffen in de aerosol van e-sigaretten DNA-schade kunnen veroorzaken. DNA-schade is geassocieerd met een verhoogd risico op kanker.
• Een experimenteel Amerikaans onderzoek met mondslijmvliesmonsters van e-sigaretgebruikers vond dat e-sigaretgebruik dezelfde mate van DNA-schade veroorzaakt als het roken van tabakssigaretten. Deelnemers die gebruik maakten van zoete smaakjes, fruit- en mentholsmaakjes hadden de hoogste niveaus van DNA-schade. Het is nog onduidelijk of deze DNA-schade zich ontwikkelt tot kanker.
• Er zijn verschillende kankerverwekkende stoffen gevonden in e-vloeistoffen en aerosols van e-sigaretten, waaronder formaldehyde, acetaldehyde en acroleïne.

Bron: Trimbos en Vapenjouwkeuze.nl


WeQuit FAQ
Hoeveel nicotine zit er in een vape?
Hoeveel nicotine in een vape zit, verschilt per vape. Er kan 0 tot 20 milligram per milliliter (mg/ml) nicotine inzitten.

Verpakkingen van e-sigaretten moeten voorzien zijn van gezondheidswaarschuwingen en
ingrediëntinformatie, zoals nicotineconcentratie en smaakstoffen.
• Verschillende internationale studies hebben aangetoond dat op de verpakking genoemde
bestanddelen en nicotineconcentraties van de e-vloeistoffen aanzienlijk kunnen verschillen van de werkelijke inhoud.
• In sommige gevallen is nicotine gedetecteerd in e-vloeistoffen die volgens de verpakking ‘nicotinevrij’ zijn. Dit kan nicotinegehaltes betreffen van kleine hoeveelheden, maar er zijn ook niveaus gemeten van 20 mg/ml.

Bron: vapenjouwkeuze.nl en Trimbos


WeQuit FAQ
Zit er een andere soort nicotine in vapes dan in sigaretten?
De meeste e-sigaretvloeistoffen bevatten nicotine. E-sigaretvloeistoffen zijn verkrijgbaar in verschillende nicotinegehaltes. In wetenschappelijk onderzoek naar nicotine in e-sigaretten wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten nicotine: ‘freebase nicotine’ en ‘nicotinezouten’.

• Toen e-sigaretten werden geïntroduceerd op de markt bevatten de e-vloeistoffen freebase nicotine, een vorm van nicotine die door gebruikers als hard en bitter wordt ervaren.
• In nieuwere e-vloeistoffen worden nicotinezouten gebruikt. Nicotinezouten zijn minder scherp van smaak en daardoor gemakkelijker te inhaleren, zeker voor onervaren nicotinegebruikers (zoals kinderen en jongvolwassenen). Nicotinezouten worden sneller opgenomen in het bloed dan freebase nicotine en veroorzaken daardoor hoge pieken in het nicotinepeil. Hierdoor zijn e-sigaretten met nicotinezouten mogelijk verslavender dan tabakssigaretten.
• Het RIVM heeft in 2021 onderzoek gedaan naar 39.030 e-vloeistoffen die in juni 2020 geregistreerd waren voor de Nederlandse markt. E-vloeistoffen met nicotinezouten hadden vaker een fruit- of zoete smaak en minder vaak een tabakssmaak dan e-vloeistoffen met freebase nicotine.

Bron: Trimbos factsheet elektronische sigaretten (vapes) 2023
WeQuit FAQ
Mag je overal vapen?
Je mag NIET overal vapen.

Vapen is verboden in meer dan 30 landen, waaronder Brazilië, Australië, Vietnam en Thailand.
In Thailand kun je bijvoorbeeld tot 10 jaar celstraf krijgen als je vapet.

In Nederland mag je trouwjes ook niet overal vapen: Sinds 1 juli 2020 is op alle plekken waar een rookverbod geldt, dit ook van toepassing op e-sigaretten (met en zonder nicotine). 
WeQuit FAQ
Zit er suiker in een vape?
Er zit GEEN suiker in een vape. Maar vapen is WEL slecht voor je gebit. De zoete smaak die sommige vapes hebben komt vaak door kunstmatige zoetstoffen zoals sucralose.

In een vape zit propyleenglycol, plantaardige glycerine en nicotine. Propyleenglycol
veroorzaakt irritaties aan de luchtwegen en ogen. Glycerine zorgt voor een laagje op je tanden
waardoor je speeksel niet op je tanden komt om ze te reinigen. Hierdoor krijgt iemand die vapet sneller gaatjes. Vapen is dus WEL slecht voor je gebit.


WeQuit FAQ
Kun je van 1x vapen verslaafd raken?
Ja kan. Maar liefst 2 op de 3 mensen die één sigaret probeert, raakt verslaafd. Dat is 67%. Voor vapen zijn deze cijfers nog niet bekend. Maar deze cijfers zijn waarschijnlijk hoger vanwege
de hoge concentraties nicotine in de vape en het ''gemak'' waarmee de verdampte vloeistof wordt geïnhaleerd. Zeker bij een zoete smaak.

Nicotine stimuleert de afgifte van dopamine in de hersenen. Dit zorgt voor een gevoel van plezier en beloning. Zelfs na 1x zo'n dopamine-boost kan je hier fysiek afhankelijk van worden en raak je verslaafd.

(Bron: vapenjouwkeuze.nl)
WeQuit FAQ
Kun je van vapen op de intensive care belanden?
Ja, je kan van vapen op de IC belanden en zelfs overlijden. In NL en België zijn enkele gevallen bekend waarin mensen overlijden na vapen. In de VS zijn in 2019 ten minste 68 mensen overleden na vapen. De meeste hiervan zijn jonger dan 35 jaar.

(Bron: vapenjouwkeuze.nl)
WeQuit FAQ
Kan vapen nicotinevergiftiging veroorzaken?
Ja. En nicotinevergiftiging is een extra risico van vapes t.o.v. sigaretten omdat de hoeveelheid
nicotine per vape verschilt.

Naast dat nicotine verslavend is, is het ook giftig in grotere hoeveelheden. Gevolgen van nicotinevergiftiging variëren van misselijkheid en duizeligheid, tot aan ernstige ademhalingsproblemen en zelfs coma.

(Bron: vapenjouwkeuze.nl)
WeQuit FAQ
Wat is het effect van vapen op het milieu?
Vapen is schadelijk voor het milieu. De productie van vapes zorgt voor veel elektronisch
afval. Ook zorgt het voor chemische stoffen in de lucht en water.

Gebruikte vapes die niet worden gerecycled (ze horen ingeleverd te worden als batterijen) zorgen voor giftige stoffen in de bodem en het water. Ook de dampen die tijdens het vapen vrijkomen zijn chemisch en schadelijk voor het milieu.

(Bron: vapenjouwkeuze.nl)
WeQuit FAQ
Waarom worden e-vloeistoffen met een smaakje verboden?
  • Smaakstoffen verbeteren de smaak en vergroten de aantrekkelijkheid van e-sigaretten, zeker bij jongeren.
  • Nederlandse volwassen en jongvolwassen e-sigaretgebruikers, rokers en niet-gebruikers zien zoete smaakjes (snoep en fruit) als minder schadelijk dan tabaksmaken.
  • Om e-sigaretten minder aantrekkelijk te maken voor jongeren geldt in Nederland vanaf 1 januari 2023 een verbod op e-vloeistoffen met een smaakje, met uitzondering van tabakssmaak. Er geldt een overgangstermijn tot 1 januari 2024, wat inhoudt dat het verbod op die datum officieel ingaat.
(Bron: Trimbos, factsheet vapen 2023)
WeQuit FAQ
Wat is het effect van vapen op jongeren en jongvolwassenen?
Nicotine kan de hersenen van adolescenten verstoren. Dat kan leiden tot problemen met cognitie, aandacht en stemming. Daarnaast kan het zorgen voor een hogere vatbaarheid voor (nicotine)verslaving op latere leeftijd. Het is onvoldoende onderzocht of dit ook specifiek geldt voor nicotine uit e-sigaretten. Er is echter geen argument bekend waarom dit voor nicotine in e-sigaretten anders zou zijn.

(Bron: Trimbos, factsheet vapen 2023)
WeQuit FAQ
Wordt vapen expres extra aantrekkelijk gemaakt voor jongeren?
Voor de tabaksindustrie en vapebedrijven zijn verslaafde klanten de beste klanten. Het is voor de tabaksindustrie essentieel dat zo veel mogelijk jongeren beginnen met vapen of roken. Eenmaal verslaafd, zijn zij klant voor het leven en kunnen zij de rokers die overlijden (aan kanker en hart en vaatziekten, veroorzaakt door het roken van tabak) vervangen. Dit model van het rekruteren van jonge, ''replacement smokers / vapers'' is al jaren het business model van deze industrie.

Doordat iemand die vapet gewend is aan het binnenkrijgen van nicotine, is de overstap op roken sneller gemaakt. Twee op de drie jongeren die een sigaret proberen, raken uiteindelijk verslaafd aan roken. Reclame voor vapes is verboden, maar vapebedrijven benaderen wel influencers om hun vape te promoten. 
WeQuit FAQ
Weten we al precies wat de langetermijneffecten van vapen op de gezondheid zijn?
Nee, we weten weinig over de lange termijn effecten van vapen.

Veel bestaande onderzoeken naar de effecten van vapen en roken zijn betaald door de tabaksindustrie en laten andere resultaten zien dan onderzoeken door neutrale onderzoeksinstituten.

Voor een compleet beeld van de lange termijn effecten bestaan vapes nog niet lang genoeg.

(Bron: vapenjouwkeuze.nl)

Bronnen

De informatie op deze pagina is samengesteld vanuit de volgende bronnen:
- Trimbos factsheet elektronische sigaretten (vapes) 2023
- vapenjouwkeuze.nl
WeQuit
WeQuit WeQuit

Waarom WeQuit

Online videogesprekken vanuit huis
Online videogesprekken vanuit huis
Begeleid door psychologen
Begeleid door psychologen
Direct starten
Direct starten
94% stopt met roken tijdens traject
94% stopt met roken tijdens traject
Klantcijfer 9.3
Klantcijfer 9.3
In groep of individueel
In groep of individueel
Vergoed door alle verzekeraars
Vergoed door alle verzekeraars
Inclusief nicotinevervangers
Inclusief nicotinevervangers
Inclusief nazorg
Inclusief nazorg
WeQuit
Google
Google
Zorgkaart Nederland
9.3
Zorgkaart Nederland geeft WeQuit een gemiddeld cijfer van 9.3.
Wat deelnemers zeggen
"Ik heb gekozen voor een stoppen-met-roken traject van WeQuit omdat ik een programma wilde wat online te volgen was."
Rene (26 jaar)

Zet de eerste stap naar een rookvrij leven

Wil je meteen ingepland worden of wil je weten of stoppen met roken bij WeQuit iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en privacy beleid van WeQuit.
100% vergoed door alle verzekeraars
WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!