Stoppen met roken programma

Een stoppen met roken programma dat ervoor zorgt dat iedere roker in de mogelijkheid wordt gesteld om daadwerkelijk te stoppen. Minder stress, meer houvast en de kans op slagen wordt vergroot. Een rookvrij leven is ook voor jou mogelijk.

Een stoppen met roken programma voor de verslaafde roker

Ben je op zoek naar een methode die wél werkt om te stoppen met roken? Dan is het stoppen met roken programma van WeQuit een goede keuze. Het programma is ontwikkeld door psychologen die gespecialiseerd zijn in alledaagse verslavingen zoals roken. Ontdek hoe het stoppen met roken programma het verschil maakt in vergelijking met andere methodes. Wij gaan met je in gesprek, hanteren een andere manier van werken en weten deelnemers te prikkelen om door te zetten. Door de focus te verleggen op het voeren van gesprekken, kunnen we toekomstige obstakels vroegtijdig wegnemen. Het is niet altijd even makkelijk om te stoppen met roken. Vaak zijn rokers al jaren verslaafd aan de nicotine en kunnen zij voor hun gevoel niet meer zonder. Een persoon die een stoppoging onderneemt en dit helemaal alleen doet, betreedt een pad dat vele tegenslagen kent en diegene zal regelmatig op de proef worden gesteld. Een onaangenaam proces waarbij de kans op een terugval vrij groot is. Dat willen we niet.

Hoe ga jij om met tegenslagen, ontwenningsverschijnselen en alle andere bijkomstigheden van het stoppen met roken? Te vaak weten rokers een stoppoging niet om te zetten in het definitief stoppen met roken en grijpen zij weer naar de sigaret of andere tabaksvormen. Er alleen voor staan, niet weten bij wie je aan moet kloppen wanneer het wat minder gaat en iedere keer de drang om tijdens het autorijden te stoppen bij een tankstation om sigaretten te kopen. Iedere roker die een stoppoging onderneemt kent dit gevoel. Zeker wanneer het wat minder goed gaat in je leven dan gehoopt, kan het grijpen naar een sigaret als een uitkomst voelen. Een (tijdelijke) oplossing voor je problemen. Even geen stress, even dat moment voor jezelf. Toch is het niet nodig. Er alleen voor staan is voor niemand fijn. Zeker niet wanneer je een stoppoging onderneemt. Je wil er zeker van zijn dat je dit tot een goed einde weet te brengen. Maar dat wordt vrij lastig in je eentje.

Samen in het stoppen met roken programma

WeQuit gelooft in een effectievere manier van stoppen waarbij hulp en het bespreken van ervaringen met lotgenoten centraal staan. Door jezelf te omringen met mensen die hetzelfde zijn en doen, krijg jij het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Ook heeft het een positieve uitwerking op het doorzettingsvermogen: er is niemand die wil ‘falen’ in een groep.
Instinctief willen we presteren en ervoor zorgen dat we gerespecteerd worden in de groep. In het stoppen met roken programma plannen we besprekingen in. Hierin wordt verteld hoe de anderen het stopproces ervaren, waar zij tegenaan lopen en geven we elkaar tips. Wanneer een van de deelnemers een tegenslag heeft moeten verwerken, en dit deelt in de groep, kan jij daarvan leren.

Regelmatig krijgen deelnemers in een later stadium een soortgelijke tegenslag te verwerken. Zij hebben gehoord hoe iemand in de groep dit heeft opgelost en hebben daar direct profijt van. De kans op een terugval wordt daardoor aanzienlijk kleiner.  
De gesprekken die in een groep worden gevoerd staan altijd onder leiding van een psycholoog. Deze psychologen maken deel uit van het WeQuit-team en zijn gespecialiseerd in verslavingen zoals het roken. Zij houden de gesprekken op gang, hebben de leiding in het gesprek en geven advies bij vraagstukken vanuit de deelnemers.
Er worden dus niet alleen ervaringen gedeeld, er wordt ook vanuit de psychologie gehandeld. Door elementen uit de psychologie in het stoppen met roken programma samen te laten komen met het creëren van een groep gelijkgestemden, heeft WeQuit al ruim 5700 personen geholpen met het definitief vaarwel zeggen tegen de sigaret.

Voordelen van de groep

Al sinds het ontstaan van het leven, wordt er door de mens in groepen geleefd. Groepsvorming heeft verschillende voordelen ten opzichte van de individu. Dit vertaalt zich ook naar het stoppen met roken programma: samen staan we sterker.

Groepsvorming heeft vanaf het begin de leidraad gevormd voor het stoppen met roken programma van WeQuit. Dit is effectiever gebleken dan een persoonlijke aanpak waarin we individueel in gesprek gingen met deelnemers die een stoppoging ondernomen.

Het is niet voor niets zo dat we vaak doen wat ‘de rest’ ook doet. We worden meer dan eens kuddedieren genoemd en zijn van nature ook afhankelijk van de groep. Wanneer we dit in ons voordeel gebruiken staan we sterk.

 In de hedendaagse wereld wordt het door alle technologische ontwikkelingen steeds gemakkelijker om individueel te leven. Toch maakt het reptielenbrein, het oudste gedeelte van ons brein, 95% van alle keuzes. Dat doet het brein onbewust. Dit reptielenbrein is gefocust op het leven in de groep. In de tijd dat dit gedeelte van het brein werd ontwikkeld, leefde de gedachte ‘alleen ga je dood, samen sta je sterk’.
Het reptielenbrein maakt onbewuste keuzes, zoals het opsteken van een sigaret wanneer jouw lichaam daarnaar vraagt. Je lichaam is gewend aan nicotine en wil dat dit om de zoveel tijd wordt aangevuld. Jij bent daar klaar mee, het lichaam helaas niet zo snel. Door met het stoppen met roken programma ons juist te richten op dat reptielenbrein wordt het gemakkelijker en aangenamer om een stoppoging succesvol te maken.

Om deze redenen is het stoppen met roken programma zo succesvol:
- Hogere kans op een succesvolle stoppoging door het reptielenbrein te prikkelen
- Werken in groepen zodat jij je ervaringen kunt delen;
- Leren van de ervaringen van anderen;
- Jezelf kunnen behoeden voor tegenslagen in de toekomst;
- Onder begeleiding van een psycholoog;
- Antwoord op alle vragen;
- Minimaal 6 groepsgesprekken tijdens het stoppen met roken programma.

Individuele gesprekken

Sommige mensen vinden het niet fijn om in een groepsgesprek hun verhaal te doen. Voor iedereen die het prettiger vindt om individueel in gesprek te gaan met een psycholoog wordt dit ook mogelijk gemaakt. In plaats van de zes groepsgesprekken, heb jij zes individuele gesprekken met de psycholoog. Je kunt je hart luchten, vertellen waar je tegenaan loopt en de psycholoog zal helpen met het vinden van oplossingen voor jouw situatie.

De voordelen van individuele gesprekken:
* Gericht antwoord op jouw vragen;
* Niet hoeven spreken in groepsverband maar individueel met een vertrouwenspersoon in gesprek gaan;
* Leren van praktijkvoorbeelden van de psycholoog;
* Antwoord op al je vragen;
* Jezelf kunnen behoeden voor tegenslagen in de toekomst en de kans op definitief stoppen hiermee vergroten.

Het stoppen met roken programma nader uitgelegd

Het stoppen met roken programma van WeQuit kent vanzelfsprekend meer elementen dan enkel de groepsgesprekken. Het is echter wel de leidraad. Om je een beter beeld te geven van het algehele stoppen met roken programma en hoe dit in zijn werk gaat, vind je hier een overzicht.

Persoonlijke intake:
Om te beginnen is het voor onze psychologen noodzakelijk om wat meer achtergrondinformatie te verzamelen. Waarom ben jij ooit begonnen met roken? Wat is de intrinsieke motivatie die jou prikkelt om nu daadwerkelijk te stoppen? Met andere woorden: waar doe je het voor?

Om antwoord te krijgen op deze en soortgelijke vragen plannen we een persoonlijk kennismakingsgesprek met je in. Deze kennismakingsgesprekken vinden online plaats. Een stoppen met roken programma kan pas beginnen wanneer dit kennismakingsgesprek is afgerond en er een persoonlijk stopplan is opgesteld. De psycholoog waaraan jij wordt verbonden zal dit stopplan direct voor je opmaken.

Medicatie en nicotinevervangende middelen 

Tijdens het kennismakingsgesprek komen ook zaken als medicatie en nicotinevervangende middelen een bod. Denk bij laatstgenoemde aan nicotinepleisters, kauwgom en zuigtabletten. Deze hulpmiddelen kunnen ondersteuning bieden bij het stapsgewijs afbouwen van de afhankelijkheid van nicotine.
 
Ook komt de mogelijkheid tot het nemen van medicatie aan bod. Hierbij kan gedacht worden aan Zyban (vroeger werd Champix gebruikt). Deze middelen helpen de mate van ontwenning te reduceren in de eerste fase van het stoppen met roken. Jij kunt daardoor beter omgaan met het ‘nieuwe gedrag’, het niet roken. Deze middelen worden, evenals ons stoppen met roken programma, door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed in combinatie met ons traject.

Begeleid stoppen

Nadat de intake is afgerond kom je zes keer samen in een videogesprek. Zoals eerder benoemd zullen deze gesprekken altijd onder begeleiding van een psycholoog worden gevoerd. Of je de gesprekken individueel of in groepsverband voert, dat laten we aan jou over. Voor het deelnemen aan de videogesprekken heb je een smartphone, laptop of tablet en stabiel internet nodig. De data van de gesprekken staan vast en worden op voorhand met je gedeeld. Je kunt de gesprekken voorbereiden door vragen op te schrijven voor de begeleidende psycholoog en/of andere deelnemers. Tijdens het gehele stoppen met roken programma van WeQuit, dus ook tijdens de gesprekken, staat niet alleen het stoppen zelf centraal, maar ook het gestopt blijven op de lange termijn.

Gestopt blijven

Daar is namelijk de winst te behalen, in die fase word je gezonder en wordt er minder geld uitgegeven. Wat je gewenste resultaat ook is, dit wordt in de meeste gevallen pas op de lange termijn behaald. Ook besteden we aandacht aan wat je kunt doen bij een terugval. Het draait er namelijk niet om dat het kan gebeuren, maar hoe je ermee omgaat wanneer het gebeurt. Na de zes gesprekken is het stoppen met roken programma van WeQuit afgerond. Jij hebt doorgezet en overwonnen. Het is nu tijd om te genieten van een rookvrij leven. Ongeveer 6 en 12 maanden na je stopdatum zijn er nog korte individuele contactmomenten om te kijken hoe het met je gaat en of we je nog ergens mee kunnen helpen.
Een rookvrij leven
Niet meer aan die sigaretten hoeven denken, geen geld meer kwijt zijn aan tabak en je gezondheid weer bovenaan je prioriteitenlijst hebben staan. Hoe heerlijk is het om weer een trap op te kunnen lopen zonder buiten adem te zijn. Te weten dat je gezond bezig bent en dat de kans op nare ziektes met de dag kleiner wordt.

Stoppen met roken door het stoppen met roken programma heeft zó veel voordelen. Je gaat er qua uiterlijk op vooruit, je lichaam wordt weer gezond en sterker, je bent vrolijker en financieel scheelt het in sommige gevallen honderden euro’s op jaarbasis.
Geïnteresseerd?

Heb je vragen over ons stoppen met roken programma of wil je meer weten over de mogelijkheden en beschikbaarheid? Bel ons voor meer informatie via 085-1124367,  mail naar info@wequit of laat je gegevens hieronder achter en we nemen snel contact met je op.
Een rookvrij leven

Zet de eerste stap naar een rookvrij leven

Wil je meteen ingepland worden of wil je weten of stoppen met roken bij WeQuit iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en privacy beleid van WeQuit.
100% vergoed door alle verzekeraars
WeQuit
WeQuit WeQuit

Waarom WeQuit

Online videogesprekken
Online videogesprekken
Begeleid door psychologen
Begeleid door psychologen
Direct starten
Direct starten
94% stopt met roken tijdens traject
94% stopt met roken tijdens traject
Klantcijfer 9.3
Klantcijfer 9.3
Individueel en in groepen
Individueel en in groepen
Vergoed door alle verzekeraars
Vergoed door alle verzekeraars
Stoppen vanuit huis
Stoppen vanuit huis
Inclusief nazorg
Inclusief nazorg
WeQuit
Google
Google
Zorgkaart Nederland
9.3
Zorgkaart Nederland geeft WeQuit een gemiddeld cijfer van 9.3.
Wat deelnemers zeggen
"Ik heb gekozen voor een stoppen-met-roken traject van WeQuit omdat ik een programma wilde wat online te volgen was."
Rene (26 jaar)

WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!