Stoppen met roken
Dat lukt jou ook!

100% vergoed
100% vergoed
In groep of individueel
In groep of individueel
In 6 videogesprekken
In 6 videogesprekken
Start direct
Start direct
Gestopte deelnemers
10533
Gestopte deelnemers
Niet gerookte pakjes
1922273
Niet gerookte pakjes
Euro's bespaard
15378180
Euro's bespaard

Stoppen met roken

Veel mensen zouden willen dat ze niet meer roken. Hierdoor zal je namelijk gezonder worden en je humeur en conditie zullen verbeteren. Ook hou je erg veel geld over als je niet meer rookt. Het is alleen niet voor iedereen weggelegd om op eigen kracht te stoppen. Zeker voor verstokte rokers is de kans op een terugval groot als ze zonder hulp proberen te stoppen. In dit artikel nemen we je mee door de verschillende fases van het stopproces, nicotine, ontwenningsverschijnselen, en wat het stoppen met roken voor jou kan betekenen.
Bij WeQuit bieden we professionele hulp om jouw stoppoging te laten slagen. Omdat het programma van WeQuit een bewezen effectieve methode is, wordt een traject 100% vergoed door alle zorgverzekeraars zonder het eigen risico aan te spreken. Nicotinepleisters of andere hulpmiddelen worden ook kosteloos voor je geregeld.

Stoppen met roken en de fases binnen dit proces


Het komt maar weinig voor dat iemand van de een op de andere dag stopt met roken en dit vol weet te houden. Ons brein moet namelijk eerst een bewustzijn creëren en dat kost wat tijd. Zo zijn er binnen het proces van stoppen met roken, verschillende fases waar je doorheen gaat. Zowel bewust als onbewust. Tijdens jouw stopproces zul je verschillende fases doorlopen tot je uiteindelijk zonder moeite van sigaretten af kunt blijven. Onze behandelaren kunnen je heel goed helpen om het stoppen met roken vol te houden. 
Stoppen met roken en de fases binnen dit proces

Onbewust incorrect

Het stopproces begint vanaf het moment dat jij je echt bewust wordt van het feit dat roken eigenlijk niet goed voor je is. Vóór dit bewustzijn spreken we over de ‘onbewust incorrect’ fase. In deze fase bevindt iedere roker zich die niet bewust is van de gevolgen van het roken. Iedereen weet van de risico’s, daar worden we namelijk dagelijks mee geconfronteerd. Denk aan de waarschuwingen die op ieder pakje te zien zijn, het is allemaal bedoeld om je in de volgende fase te brengen. In de onbewust incorrect fase heb jij nog geen boodschap aan deze confrontaties, jij merkt er niets van. Je kunt toch gewoon sporten of de trap op? Je voelt je gewoon gezond ondanks dat roken, waarom zou je stoppen?

Bewust incorrect

Tot het moment dat je in de volgende fase terechtkomt, dit is het punt waar het stoppen met roken écht begint: de ‘bewust incorrect’ fase. Jij bent je bewust geworden van het feit dat je ongezond, dus incorrect, bezig bent. Je hebt van dichtbij iemand zien lijden door het roken, krijgt zelf opeens long- of keelklachten, of je bent overtuigd door iemand die je gelooft. Je bent nog niet gestopt, maar weet wel dat het eigenlijk zou moeten. Je bent bewust incorrect bezig, daar dankt deze fase haar naam ook aan. Steeds vaker denk je - ook tijdens het roken - aan het stoppen, maar de drang naar nicotine weerhoudt je hiervan.

Bewust niet roken

Vervolgens is het zo ver en zet je het denken aan stoppen met roken om in een daadwerkelijke stoppoging. Dit zorgt ervoor dat je in de ‘bewust niet roken’ fase terecht bent gekomen. De naam zegt het al: jij bent gestopt met roken en bent hier constant en bewust mee bezig. De drang naar het roken is zeker nog niet weg, maar je vermijdt het wel. Je moet jezelf er constant aan herinneren dat je goed bezig bent en laat aan anderen weten dat je bent gestopt met roken. Dit is een van de moeilijkste periodes tijdens de stoppen met roken fases, dit komt doordat de lichamelijke drang naar nicotine in gevecht is met het verstand.

Onbewust niet roken

Wie de bijwerkingen van het stoppen met roken overwint en vast blijft houden aan de motivatie om te stoppen, komt vanzelf in de laatste fase. Deze fase noemt men de ‘onbewust niet roken’ fase. Zoals de naam al doet vermoeden ben je al geruime tijd gestopt met roken en heb je er geen moeite meer mee. Jij hebt de drang naar nicotine overwonnen, kunt gemakkelijk van de sigaretten afblijven en bent een stuk gezonder geworden. Sporten gaat makkelijker, je houdt meer geld over en je levensverwachting is aanzienlijk verbeterd. In deze fase kun je altijd blijven, zolang je goed hebt geleerd hoe je kan omgaan met risicosituaties en plotselinge onverwachte trek om te roken.

Bijwerkingen stoppen met roken


In de bovenstaande fases komen verschillende ontwenningsverschijnselen kijken, die bijwerkingen zullen later in dit artikel worden behandeld. Ze zijn vervelend, maar met de juiste hulp en kennis heel goed te doorstaan. WeQuit biedt de hulp die jij nodig hebt, door onze jarenlange kennis en ervaring. Met ons programma sta je niet alleen voor.

Hoelang deze fases binnen het stoppen met roken proces duren verschilt sterk per roker. Het heeft onder andere te maken met het aantal jaren dat je hebt gerookt en hoeveel. Maar ook factoren waar je niets aan kunt doen spelen mee. Ieder mens is anders, dat is ook de reden dat wij hulp op maat aanbieden.
Bijwerkingen stoppen met roken

Slapeloosheid

Omdat je lichaam is gewend te functioneren en slapen met nicotine, is het ontzettend lastig om dit opeens zonder te doen. Het brein is continu aan het zoeken naar nicotine of een vervangende stof, daardoor ben jij rusteloos en kan je wakker liggen. Geef het even de tijd om te wennen dat het ook zonder nicotine kan functioneren. Een andere bijwerking van de stoppoging is dat je angstig kan worden. Ook dit zal vanzelf weer over gaan. Het kan helpen om hierover te praten.  

Concentratie & irritatie

Door het rusteloze gevoel wat het gebrek aan nicotine veroorzaakt in jouw lichaam en hersenen, krijgt je concentratievermogen ook een tik. Jij kunt soms nergens anders aan denken dan aan roken, je lichaam wil namelijk terug wat het mist.

Doordat je minder goed geconcentreerd bent, en door de onverzadigde trek in nicotine kan je ook nog eens sneller geïrriteerd raken. Wij geven dan ook altijd de volgende tip: laat je directe omgeving weten dat je een stoppoging onderneemt, denk hierbij aan vrienden en collega’s. Zodra anderen ervan weten, kan er rekening mee worden gehouden.

Hoesten en keelpijn

Nu je bent gestopt met roken, krijgen jouw longen de kans om te herstellen. Dit gaan ze automatisch direct doen door een grote reiniging. Alle schadelijke stoffen moeten worden verwijderd. Dat is de reden dat je veel kunt gaan hoesten tijdens het stoppen met roken. Dit kan gek aanvoelen, je bent immers gestopt met roken en nu hoest je meer dan toen je nog rookte! Als gevolg van het hoesten kan er ook nog keelpijn ontstaan, je kunt hier keelsnoepjes voor nemen. Het reinigen van de longen neemt soms wel 4 weken in beslag, maar hou vol want het is het waard! Jouw schone longen zorgen namelijk voor meer zuurstof en daardoor meer energie. Uiteraard verminder je ook direct het risico op longziekten. Bedenk dat elke hoestbui je longen schoner maakt en drink veel water of kruidenthee om het proces te helpen.
Infographic van de verschillende fases van herstel na het stoppen met roken

Nicotine

De stof waardoor het stoppen met roken zo lastig is: nicotine. Iedereen heeft er over gehoord, maar vrij weinig mensen weten wat het eigenlijk met je doet. Geregeld zien we mensen schrikken zodra ze erachter komen hoe deze stof werkt en de effecten die het heeft op je lichaam en geest. Een artikel over het stoppen met roken zou niet compleet zijn zonder wat meer diepgang over deze zeer verslavende stof.
Foto van een tabaksplantage
Nicotine is ontzettend verslavend.  De sterkte van de verslavende werking is vergelijkbaar met stoffen als heroïne en cocaïne. Hoe jonger wordt begonnen met nicotine, hoe ernstiger de verslaving gemiddeld wordt. Helaas proberen de meeste mensen op jonge leeftijd het roken uit.
Voor een heroïne- en cocaïneverslaving lijkt professionele hulp logisch. Voor een nicotineverslaving geldt dus hetzelfde. 
Meld je gratis aan!

De werking van nicotine

Nicotine bereikt binnen 7 seconden na het inhaleren de hersenen. Het resultaat? De roker krijgt een betere concentratie, ontspant en is opgewekt. Je bent dus rustiger in je hoofd, maar tegelijkertijd ook scherper, voor je gevoel. Helaas verdwijnt dit gevoel alweer na 10 tot 20 minuten nadat de nicotine is uitgewerkt en ervaart je lichaam gelijk stress. Vandaar dat je alweer begint te denken aan de volgende sigaret.

De stof nicotine is zo enorm verslavend omdat het lichaam erg snel went aan het functioneren met, maar vervolgens moeilijk kan functioneren zonder nicotine. Het lichaam vertoont daarnaast vrij snel lichte ontwenningsverschijnselen, dit resulteert in de constante  ‘trek in een sigaret’.

Hoe ziet stoppen met roken eruit?


Zoals je inmiddels weet kent het stoppen met roken verschillende fases en bijwerkingen, maar hoe ziet zo’n stopproces eruit? Wat kan je ervan verwachten? De stoppende roker heeft in veel gevallen een ontzettend hoge motivatie, deze motivatie is opgebouwd in de ‘bewust incorrecte’ fase waar we het eerder over hebben gehad. Wanneer deze motivatie hoog genoeg is, wordt het denken aan stoppen met roken omgezet in een daad. Er is informatie verzameld, zoals jij nu wellicht aan het doen bent, en de wil om te stoppen is er.

De moeilijkste dagen van het stoppen met roken vinden voor de meeste stoppers plaats in de eerste week, op dag 3 en 4, omdat dan de ontwenningsverschijnselen het ergste zijn. Gelukkig is de motivatie dan bij de meeste mensen nog heel hoog. Om deze periode makkelijker door te komen wordt ook vaak gebruik gemaakt van nicotinevervangende middelen zoals pleisters of zuigtabletten. Deze worden in combinatie met het WeQuit programma 100% vergoed.
Hoe ziet stoppen met roken eruit?

De eerste week

In de eerste dagen na het stoppen met roken wint je motivatie het van de drang om te roken. Je lichaam begint na 48 uur wel tegen te stribbelen, dit is het moment dat alle nicotine uit je lichaam verdwenen is. Een verlaagd concentratievermogen, constant denken aan de sigaret en anderen zien roken. Het is lastig, maar je zet door.

De dagen die volgen, de 3e en 4e dag na het stoppen met roken, zijn het meest heftig. Je lichaam protesteert hevig tegen het gebrek aan nicotine. Ondertussen is het begonnen aan de grote schoonmaak, je longen worden bijvoorbeeld gereinigd. Je hoest, het teer komt omhoog en de kans bestaat dat je keelpijn krijgt. Ook wordt je slaapritme verstoord omdat je wil roken, althans, je lichaam wil roken. Het is een constante strijd tussen het bewustzijn in de hersenen tegen de schreeuw om nicotine van het lichaam.
Alles went, zo ook het leven zonder nicotine. Rond de 5e dag creëert je lichaam een soort bewustzijn dat het eigenlijk ook wel zonder kan. Een lichtpuntje. Ook hier gaat het nog niet vanzelf, wanneer jij in de buurt bent van mensen die roken, wil je zelf ook. Die pauzes waarin jij altijd rookte tijdens het werken, even dat momentje voor jezelf, die zijn er niet meer. Allemaal gewoontes die aangepast moeten worden, maar waardoor je wel een gezonder leven creëert en geld over zult houden voor leukere dingen.

De tweede week

De ontwenningsverschijnselen maken in de tweede week langzaam plaats voor positiviteit. Je lichaam begint te transformeren. Je slaapt beter, je merkt letterlijk dat je meer lucht krijgt en je bent positiever. Dit is voor veel van onze deelnemers het moment waarop zij zich realiseren dat het met onze hulp niet zo lastig was. Vaak krijgen we ‘had ik dit maar eerder gedaan’ te horen. Tevens is dit hét moment om vooruit te kijken, wat ga je doen nu je dit obstakel hebt overwonnen? Verder werken aan een nóg gezonder lichaam door te sporten? Misschien spaar je wel al het geld dat je normaal uit zou geven aan sigaretten, om op vakantie te gaan.
In deze tweede week kan je nog te maken krijgen met flashbacks, momenten dat je terugdenkt aan het roken. Het terugvallen ligt ook hier gewoon op de loer, blijf jezelf er dus van overtuigen dat dit de juiste beslissing is geweest. Vooral wanneer mensen te maken krijgen met tegenslagen, bijvoorbeeld een overlijden of ontslag, ligt het willen roken op de loer. Wanneer je te maken krijgt met een dergelijke klap, moet je ervoor zorgen dat je het niet nog erger maakt dan het al is door te gaan roken. Tijdens ons programma leer je omgaan met risicosituaties en heb je een plan klaar voor als je het moeilijk hebt.

Iedereen kan stoppen

Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen het in zich heeft om te kunnen stoppen.  Ook al rook je heel veel, heel lang en heb je al heel vaak geprobeerd te stoppen. Stoppen zonder hulp is mogelijk, maar wel moeilijker. Dit komt doordat nicotine zo ontzettend verslavend is. Door begeleiding van ervaren professionals wordt de kans op een geslaagde stoppoging enorm vergroot. WeQuit helpt mensen door middel van het doorbreken van je (rook)patronen. In 6 online of telefonische sessies bespreek je samen met een vaste behandelaar wat jouw triggers en valkuilen zijn. Samen maken jullie een plan om jouw nicotineverslaving de baas te worden en om gestopt te blijven.


Alle zorgverzekeraars vergoeden 1 keer per kalenderjaar de volledige behandeling, inclusief nicotinepleisters of andere hulpmiddelen. Dit zonder je eigen risico aan te spreken. Jij krijgt dus professionele hulp, maar hoeft hier niet zelf voor te betalen. We hebben inmiddels al meer dan 10.000 mensen geholpen om te stoppen met roken en werken ook samen met veel artsen en ziekenhuizen om hun patiënten te begeleiden in dit proces. 

Wat stoppen met roken voor jou kan betekenen

Eigenlijk hoeven we niemand te vertellen dat stoppen met roken goed voor je is. Er wordt van alles aan gedaan om ons te ontmoedigen. De pakjes zijn eentonig, er staat een boodschap op en reclames mogen niet meer worden gemaakt. Daarnaast wordt de prijs van een pakje sigaretten jaarlijks verhoogd. Toch weerhoudt het er veel mensen niet van te roken. Dat is jammer, want de stoppen-met-roken-effecten hebben op meerdere vlakken impact.
Je gezondheid is het belangrijkste in een menselijk leven. Wanneer je niet gezond bent, kan je niet alles doen wat je leuk vindt. Door te stoppen met roken breng je je eigen gezondheid niet meer in gevaar. Wanneer jij na het stoppen met roken in de ‘onbewust niet roken’ fase bent beland, ben je fitter en sta je positiever in het leven. Sporten wordt weer mogelijk, een trap oprennen zonder buiten adem te zijn en niet constant de drang hebben om te roken. Geloof ons, dat is écht lekker!
Foto van twee mensen die hardlopen in een park

Foto van een tabaksplantage

Financieel

Naast het gezonder worden is er nog een positief aspect: het financiële plaatje. De kosten van een pakje sigaretten liggen inmiddels op €10. De verwachting is dat dit elk jaar zal stijgen. Een gemiddelde roker doet 2 dagen met een pakje sigaretten, dat betekent €5 per dag. Daar kan je van eten met twee personen. Maandelijks komt dit uit op ongeveer €150 en jaarlijks €1800. Het stoppen met roken zorgt ervoor dat je dit over zult houden, dat scheelt zo veel geld!
 
Een extra keer op vakantie, je kinderen of partner wat vaker verrassen met een weekendje weg of een cadeau, één keer per maand extra uiteten. Zomaar een greep uit de dingen die mogelijk worden bij het stoppen met roken. En je wordt er knapper van, dat ook nog.

Uiterlijk

Meld je gratis aan!
Knapper? Horen we je denken. Ja, van stoppen met roken knap je letterlijk en figuurlijk op. Aan de binnenkant door een verbeterde gezondheid, aan de buitenkant door een mooier uiterlijk. Het roken heeft namelijk erg nadelige gevolgen voor je mond. Door alle rook worden je tanden geel en bruin, je tandvlees wordt doffer en er kunnen ontstekingen ontstaan.

Je vingers worden geel van de verbrande giftige stoffen en ook je nagels worden geel van alle schadelijke stoffen in je lichaam, dat terwijl ze van nature roze horen te zijn. Wanneer jij stopt met roken krijg je weer mooie roze nagels terug, je nagelriempjes worden ook weer gezond. Je krijgt weer kleur op je gezicht, de doorbloeding wordt namelijk aanzienlijk verbeterd. Doordat je tanden niet meer geel worden, je tandvlees een mooiere kleur krijgt en je gezicht beter doorbloed wordt, lijken je tanden ook nog eens een stuk witter. Dat scheelt weer een keer tanden bleken.
Die donkere kringen rondom je ogen? Verdwijnen ook wanneer je stopt. Dit heeft, net zoals de rest van je gezicht, te maken met de doorbloeding. Ook je haren worden voller, door alle stoffen in sigaretten werden je haren niet voorzien van alle benodigde stoffen. Je haarkleur wordt ook nog eens mooier. Stoppen met roken heeft zoals je kunt lezen veel voordelen.

Je bespaart, wordt gezonder en op het gebied van uiterlijk zien we talloze verbeteringen. Stoppen met roken loont echt voor iedereen. Wist je dat meer dan de helft van alle longkankerpatiënten rokers zijn? Niemand wil zich tot die groep scharen.

Ziektes

De helft van de rokers overlijdt vroegtijdig aan de gevolgen van het roken. Hart- en vaatziekten zijn hier de grote boosdoeners. Door te stoppen met roken verminder jij al na 1 jaar de kans op dergelijke ziektes enorm. Denk ook aan longaandoeningen zoals COPD en longkanker. Na 5 jaar stoppen met roken is de kans op een beroerte hetzelfde als van iemand die nooit heeft gerookt.

Na 10 jaar is het risico op longkanker de helft minder. Na 15 jaar is het risico op hart- en vaatziekten even groot als iemand die nooit een sigaret aan heeft geraakt.
Dit lijkt allemaal ver weg, maar hoe langer jij blijft roken, hoe langer het duurt voor je deze punten hebt bereikt. Stoppen met roken is altijd een goed idee, zowel voor de korte als lange termijn. Ga voor een gezond leven, voor jezelf en de mensen om je heen.

Hulp van WeQuit

Wij begrijpen hoe lastig het kan zijn om te stoppen met roken. Onze psychologen zijn ervaringsdeskundigen en weten wat er nodig is om te stoppen. Wanneer je meedoet met ons programma wordt er eerst bekeken wat bij jou past: een groepstraject of een individueel traject. Vervolgens krijg je een werkboek met opdrachten en tips. Deze kun je alvast doorlezen vóór je eerste sessie. Vervolgens wordt er aan de hand van een Rookanalyse bekeken of het gebruik van nicotinevervangende middelen of medicatie bij jou past. Dit wordt dan kosteloos door ons voor je besteld.
In je eerste sessie maak je een realistisch stopplan. Vervolgens ga je in de komende weken werken aan het doorzien en doorbreken van jouw rookpatronen en triggers. Ook ga je tijdens de sessies leren om je risico's en valkuilen te herkennen zodat je gestopt kunt blijven

Ook bespreek je wat je belemmert in je stopproces, hoe wij daarbij kunnen helpen en hoe zorgen we ervoor dat deze belemmeringen er niet in resulteren dat je weer gaat roken. Allemaal vragen die tijdens een behandeling van WeQuit worden beantwoord.

Door middel van de wekelijks terugkerende sessies met een vaste behandelaar heb jij een stok achter de deur en vergroten we je kans op slagen aanzienlijk. Ook raden we aan om wekelijks aan de opdrachtjes in je werkboek werken. Zo stop je er zelf dus wel wat tijd en moeite in, maar bedenk ook dat je al heel wat jaren hebt gerookt, dus het kost ook tijd om van het roken af te komen.

Stoppen met roken wordt samen met WeQuit een stuk gemakkelijker. Al meer dan 10.000 rokers gingen je voor. Samen gaan we voor een rookvrij Nederland en gezondere toekomst voor jou. Een fitter, positiever en langer leven, dat lukt jou ook!.

Zet de eerste stap naar een rookvrij leven

Wil je meteen ingepland worden of wil je weten of stoppen met roken bij WeQuit iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en privacy beleid van WeQuit.
100% vergoed door alle verzekeraars
WeQuit
WeQuit WeQuit

Waarom WeQuit

Online videogesprekken vanuit huis
Online videogesprekken vanuit huis
Begeleid door psychologen
Begeleid door psychologen
Direct starten
Direct starten
94% stopt met roken tijdens traject
94% stopt met roken tijdens traject
Klantcijfer 9.3
Klantcijfer 9.3
In groep of individueel
In groep of individueel
Vergoed door alle verzekeraars
Vergoed door alle verzekeraars
Inclusief nicotinevervangers
Inclusief nicotinevervangers
Inclusief nazorg
Inclusief nazorg
WeQuit
Google
Google
Zorgkaart Nederland
9.3
Zorgkaart Nederland geeft WeQuit een gemiddeld cijfer van 9.3.
Wat deelnemers zeggen
"Ik heb gekozen voor een stoppen-met-roken traject van WeQuit omdat ik een programma wilde wat online te volgen was."
Rene (26 jaar)
WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!