In Nederland rookt bijna 1 op de 2 mensen met een psychische stoornis. Dit zijn ongeveer 1,5 keer zoveel rokers vergeleken met de algemene bevolking, waarvan 1 op de 5 volwassenen rookt. Dit verschil toont een sterk verband aan tussen roken en psychische klachten. Volgens het Trimbos zijn er ook aanwijzingen dat roken de kans vergroot op latere psychische klachten zoals een depressie.
Stoppen met roken
Er zijn géén aanwijzingen dat stoppen met roken het beloop van psychische klachten ongunstig beïnvloedt. Het risico op een psychische stoornis lijkt juist af te nemen. Voor zowel mensen mét als zónder psychische klachten gaat stoppen met roken mogelijk gepaard met nicotine-ontwenningsverschijnselen. Dit kunnen lichamelijke en geestelijke symptomen zijn waaronder ook angst, slaapproblemen en depressieve gevoelens. Over het algemeen duren deze niet langer dan 2 tot 4 weken.
Roken is een zeer verslavende gewoonte
De zeer verslavende stof nicotine en de routineuze handeling van het roken zelf, zorgen ervoor dat het best lastig kan zijn om te stoppen met iets wat misschien wel tientallen jaren een dagelijkse gewoonte is geweest.
Mét hulp 10x hogere slagingskans
Maar het is zeker niet onmogelijk. Want mét professionele hulp is de slagingskans om gestopt te blijven 10x groter. Wij hebben al meer dan 6000 deelnemers geholpen om te stoppen met roken. Steun en begrip van vrienden en kennissen kan ook helpen.
Is het wel mogelijk om te stoppen?
Het is zeker mogelijk om te stoppen met roken als je psychische klachten hebt. Het kan wel moeilijker zijn dan voor mensen die daar niet aan lijden. Maar het hebben van psychische klachten is geen reden om niet te stoppen. Mensen met psychische klachten zijn volgens Trimbos net zo gemotiveerd om te stoppen met roken als mensen zonder die klachten.
Is het belangrijk om te stoppen?
Internationaal wetenschappelijk onderzoek van de laatste jaren heeft laten zien dat roken onder mensen met een psychische stoornis zeer schadelijk, maar zeker ook veranderbaar gedrag is. Dit zorgt voor een toenemend aantal initiatieven gericht op het terugdringen van roken in instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg.
Onze werkwijze
We begeleiden onze deelnemers gedurende zes weken. Het programma is gebasseerd op cognitive gedragstherapie. Tijdens de wekelijkse sessies van 45 minuten worden allerlei thema's behandeld. Eerst maken we de motivatie om te stoppen inzichtelijk en analyseren we het rookgedrag. Vervolgens helpen we de deelnemers stapsgewijs om risico situaties en triggers te herkennen, hier op voorbereid te zijn en alternatief gedrag voor in de plaats te zetten.
Hulpmiddelen
Tijdens het traject worden vaak hulpmiddelen zoals pleisters, zuigtabletten of medicatie gebruikt, omdat uit de praktijk blijkt dat de combinatie van begeleiding én hulpmiddelen het meest effectief is. Bij de intake wordt altijd uw huidige medicijngebruik uitgevraagd om contra-indicaties uit te sluiten.
Effectief programma
De focus binnen het WeQuit programma ligt niet alleen op het 'nu' stoppen met roken, maar ook op lange termijn succes: het gestopt blijven. Dit programma is gebasseerd op de begeleiding die volgens onafhankelijk onderzoek de meeste kans van slagen heeft. Daarom wordt het ook 100% vergoed door alle verzekeraars. Na het volgen van ons traject is 94% van onze deelnemers gestopt met roken. Daarom zeggen wij: WeQuit, dat lukt jou ook!
Zet de eerste stap naar een rookvrij leven
Wil je meteen ingepland worden of wil je weten of stoppen met roken bij WeQuit iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Ben je jonger dan 24 jaar? Doe dan mee aan ons jongeren programma.