100% vergoed
100% vergoed
In groep of individueel
In groep of individueel
In 6 videogesprekken
In 6 videogesprekken
Start direct
Start direct

Het weegschaalmodel

Het weegschaalmodel
Het weegschaalmodel
Je lichaam kun je zien als een weegschaal. Het is continu op zoek naar balans. Wat betekent dit? Wanneer je rookt, worden er stoffen in je lichaam opgenomen, waardoor je het prettige effect van roken ervaart. Echter, het opnemen van de stoffen in je lichaam zorgt ook voor een tegenreactie in je lichaam. Deze tegenreactie kan je zien als de bijwerkingen van het roken van tabak, bijvoorbeeld: spanning in je lichaam, snel geprikkeld zijn en slapeloosheid. Dus aan de ene kant van de weegschaal heb je de prettige effecten van tabak. En aan de andere kant de tegenreactie van je lichaam.

Wat we zien in de praktijk is dat de positieve werking van tabak snel verdwijnt, terwijl de tegenreactie nog een lange tijd in je lichaam blijft voortbestaan. Deze disbalans tussen positieve effecten van tabak en de tegenreactie van je lichaam zorgt voor trek. Je lichaam schreeuwt naar jou om de balans te herstellen en wilt daarom graag dat je gaat roken. Herken je dit?

Tegenreacties

Stel nou dat je voor een langere tijd hebt gerookt en langzaam maar zeker een grote tegenreactie in je lichaam hebt opgebouwd. Dit betekent dat je dagelijks veel moet roken om je lichaam in balans te houden. Stel je stopt in één keer met roken. Dit gaat vrij snel en de linkerkant van de balans zal snel verdwijnen. Echter, de rechter kan van de balans (tegenreactie lichaam) verdwijnt veel langzamer. Daarom is stoppen met roken zo moeilijk, omdat je lichaam in heftige disbalans verkeert! Uiteindelijk zal de tegenreactie van je lichaam ook volledig zakken naar het nulpunt. De balans in je lichaam is hersteld. Echter, stel nou dat je weer één sigaret zou roken. Dan heeft jouw lichaam jouw opgebouwde tegenreactie onthouden, en schiet je meteen weer naar de max. Hierdoor ontstaat enorme trek naar meer sigaretten.

Echt stoppen?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat slechts 3% van gestopte gebruikers niet volledig terugvalt na af en toe een sigaretje te roken. Dit betekent 97% valt dus wel terug! Het is dus geen goed idee om weer af en toe een sigaretje te roken, nadat je bent gestopt. Mijn vraag aan jou: behoor jij tot die 3%?

Ontvang nu je gratis E-book vol met Stoppen-Met-Roken tips!

Ontdek de sleutel tot succesvol stoppen met roken met ons gratis e-book van WeQuit. Versterk je kennis en vergroot je kans op een rookvrij leven. Bijna 20% van de volwassenen rookt en meer dan 80% daarvan wilt stoppen en worstel ermee; je bent dus niet alleen. Dit e-book biedt je de inzichten en tips die je nodig hebt om de uitdaging aan te gaan.
Wat niemand weet over roken
7 dingen die jij nog niet wist over roken. Kom alles te weten over 's werelds meest geaccepteerde verslaving.
Gratis E-book
Terug naar het overzicht
Deel dit artikel
Ook blijvend stoppen met roken?
Meld je gratis aan!
WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!