Is vapen slechter dan roken?

Vapen versus roken
Het is nog niet bewezen of vapen ongezonder is dan roken of vice versa. Vapen en roken kunnen beide nicotine in het lichaam brengen, maar ze doen dit op verschillende manieren. Roken verbrandt tabak en produceert daarbij schadelijke chemicaliën. Wanneer je rookt, inhaleer je echter meer dan alleen nicotine. Je inhaleert ook teer, koolmonoxide en vele andere schadelijke stoffen. Bij vapen vindt er geen verbranding plaats, maar bevat de vloeistof in de e-sigaretten ook schadelijke chemicaliën. Ook e-sigaretten bevatten nicotine en dus chemicaliën die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Het is een veelvoorkomend misverstand dat vapen een ‘veiliger’ alternatief is voor traditioneel roken. De gezondheidseffecten van vapen versus roken zijn voortdurend het onderwerp van onderzoek en discussie onder medische experts, onderzoekers en beleidsmakers. Laten we de feiten onderzoeken.

Risico's vapen

Het is algemeen bekend dat vapen en roken schadelijk is voor de gezondheid. Maar wat zijn deze gezondheidseffecten precies? Er is al veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van roken. Het is gekoppeld aan een groot aantal gezondheidsproblemen, waaronder longkanker, hartaandoeningen en beroertes. Vapen is een relatief nieuwe trend en de langetermijneffecten zijn nog niet volledig bekend. Sommige studies hebben al aangetoond dat vapen schadelijke effecten hebben op de longen, het hart en de bloedvaten. 
Is vapen slechter dan roken?

Waarom is vapen en roken zo verslavend?

Zoals eerder verteld, brengen zowel vapen als roken nicotine in het lichaam. Je zult je afvragen wat nicotine precies doet. Nicotine staat bekend als één van de meest verslavende substanties. Eenmaal geïnhaleerd, bereikt nicotine binnen maar liefst zeven seconden de hersenen, waar het zowel mentale als fysieke effecten veroorzaakt. Deze omvatten een verhoogd gevoel van alertheid, ontspanning, beter zelfvertrouwen en verbeterde concentratie. Het lichaam went snel aan nicotine en het nicotine in het bloed moet daarom wel op niveau blijven. Gebeurt dit niet en het niveau van nicotine in het bloed daalt, dan ervaar je onrust. Dit creëert een vicieuze cirkel: je rookt om je rustig te voelen, maar die onrust wordt in de eerste plaats veroorzaakt door de nicotine.  

Door de sterke effecten van nicotine in het brein is het erg moeilijk om weer te stoppen met vapen. Maar liefst 2 op de 3 mensen die één sigaret probeert, raakt verslaafd. Voor vapen zijn deze cijfers nog niet bekend. Maar vermoedelijk liggen ze vergelijkbaar hoog of zelfs hoger, vanwege de hoge concentraties nicotine en het ''gemak'' waarmee de verdampte vloeistof kan worden geïnhaleerd. Zeker wanneer er een zoete smaak aan toegevoegd is.

Waarom stoppen met vapen of roken?

Als je overweegt om te stoppen met vapen of roken, is de eerste stap het identificeren van de redenen achter deze beslissing. Wil je fitter worden, geld besparen of misschien je sociale relaties verbeteren? Door je beweegredenen helder te hebben, blijf je gefocust en gemotiveerd. Een goed plan is dus cruciaal om succesvol te stoppen. Kies een stopdatum en stel realistische doelen. Daarnaast is het slim om een lijst te maken met activiteiten die je kunt ondernemen als je de drang voelt om te vapen of roken. Denk hierbij aan gezonde alternatieven zoals een wandeling maken, een hobby oppakken, of mediteren. Door deze stappen in een plan te gieten, creëer je een stappenplan dat als een soort kompas fungeert op je reis naar een vape-vrij leven. Wanneer je meedoet aan het programma van WeQuit, maak je dit plan stap voor stap.

Heeft het nut om te stoppen met vapen en roken?

Het heeft zeker nut om te stoppen met vapen en roken, zelfs na tientallen jaren! Volgens de studies van het UMC Utrecht is het nooit te laat om te stoppen met roken. Zelfs na 40 jaar van roken, begint je lichaam zich al te herstellen binnen 20 minuten na het uitdoven van je laatste sigaret. Hieronder een paar punten opgesomd van hoe snel jouw lichaam zich op korte en lange termijn herstelt.    

Waarom stoppen met vapen en roken je leven veranderd

Stoppen met vapen en roken is geen eenvoudige klus, maar absoluut de inspanning waard. Met een goed uitgedacht plan, steun van anderen en deskundig advies kun je jouw doel bereiken en uitkijken naar een gezonder, vape- en rookvrij leven. Houd je motivatie hoog, weersta de verleiding en besef dat je er niet alleen voor staat. Het kan zijn dat je tijdens het stoppen met vapen of roken te maken krijgt met enkele afkickverschijnselen, zoals prikkelbaarheid, gevoelens van angst, concentratieproblemen en een sterke drang om te vapen of roken. Deze symptomen kunnen enkele weken blijven, maar ze zullen uiteindelijk verminderen. Tijdens het traject van WeQuit leer je hoe je hier het beste mee om kunt gaan. 

Stoppen met roken of vapen is lastig zonder hulp

Het is begrijpelijk dat stoppen met roken een uitdaging kan zijn, vooral zonder de juiste ondersteuning. Gelukkig hoef je deze reis niet alleen te ondernemen. De methode van WeQuit biedt digitale ondersteuning (1 keer per week) gedurende 6 weken, waarbij onze begeleiders je ondersteunen. Bovendien word je voorzien van de juiste tools en hulpmiddelen om  definitief te stoppen met roken. Dit traject wordt 1 keer per jaar volledig vergoed door jouw zorgverzekeraar. 
Veelgestelde vragen
WeQuit FAQ
Op welke manier onderscheidt WeQuit van andere aanbieders?
WeQuit heeft een stoppen-met–vapen-en-roken programma gebaseerd op wetenschappelijke methoden. Onze gekwalificeerde en ervaren behandelaren staan je bij vanaf het moment dat je besluit te stoppen, met behulp van cognitieve gedragstherapie. Elke behandelaar binnen ons team is gecertificeerd en heeft ruime ervaring in de verslavingszorg. Ze fungeren als je persoonlijke steunpilaar om je door dit proces te leiden.

Je kunt ons zes weken durende programma volledig online of telefonisch doorlopen. Dit programma bestaat uit zes sessies per week, die elk 20 minuten duren als je individueel meedoet, of 45 minuten als je kiest voor groepssessies. Gedurende het traject krijg je ook huiswerkopdrachten die je meer inzicht geven in je eigen gedrag. Daarnaast is het bijbehorende werkboek gevuld met nuttige tips en motiverende feiten die je zullen helpen vol te houden. We hebben na de zes weken een gratis nazorg programma in de vorm van wekelijkse open groepen, mocht je dit fijn vinden. Want wij stoppen niet voordat jij gestopt bent met vapen. 
WeQuit FAQ
Wat zijn de stappen om je aan te melden?
De stappen zijn eenvoudig:
  1. 1) Schrijf je in op onze website. 
  2. 2) Maak een online account aan voor eigen registratie (of een van onze medewerkers neemt contact met je op om je door dit proces te begeleiden).
  3. 3) Een behandelaar belt je om een vape- of rookanalyse af te nemen, voorlichting te geven over hulpmiddelen, zoals nicotinevervangers en deze eventueel gelijk voor je te bestellen.
  4. 4) Vervolgens kun je van start met je traject door wekelijks in te loggen in je sessie op je account. 
WeQuit FAQ
Hoe lang duurt het na aanmelding voordat ik kan starten?
We geloven bij WeQuit dat iedereen die de keuze heeft gemaakt om te stoppen met vapen of roken, daar ook meteen mee moet kunnen beginnen. Daarom kennen we geen wachttijden. Zodra je je aanmeldt, kun je je direct registreren via ons online platform. Als je liever telefonische begeleiding wilt bij de aanmeldprocedure, dan is dat ook mogelijk.

Na je registratie kun je onmiddellijk je werkboek downloaden en beginnen met lezen en stoppen met vapen of roken. Via ons platform kun je zelf de startdatum van je eerste sessie kiezen. Over het algemeen zit er slechts een periode van ongeveer drie dagen tussen je aanmelding en de startdatum. Zo heb je voldoende tijd om eventuele nicotinevervangende producten per post te ontvangen. 
WeQuit
WeQuit WeQuit

Waarom WeQuit

Online videogesprekken
Online videogesprekken
Begeleid door psychologen
Begeleid door psychologen
Direct starten
Direct starten
94% stopt met roken tijdens traject
94% stopt met roken tijdens traject
Klantcijfer 9.3
Klantcijfer 9.3
Individueel en in groepen
Individueel en in groepen
Vergoed door alle verzekeraars
Vergoed door alle verzekeraars
Stoppen vanuit huis
Stoppen vanuit huis
Inclusief nazorg
Inclusief nazorg
WeQuit
Google
Google
Zorgkaart Nederland
9.3
Zorgkaart Nederland geeft WeQuit een gemiddeld cijfer van 9.3.
Wat deelnemers zeggen
"Ik heb gekozen voor een stoppen-met-roken traject van WeQuit omdat ik een programma wilde wat online te volgen was."
Rene (26 jaar)

Zet de eerste stap naar een rookvrij leven

Wil je meteen ingepland worden of wil je weten of stoppen met roken bij WeQuit iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en privacy beleid van WeQuit.
100% vergoed door alle verzekeraars
WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!