100% vergoed
100% vergoed
In groep of individueel
In groep of individueel
In 6 videogesprekken
In 6 videogesprekken
Start direct
Start direct

De Telegraaf – Siënna (14) probeert te stoppen met vapen

De Telegraaf – Siënna (14) probeert te stoppen met vapen

Steun, motivatie en samen de knop omzetten

In VROUW van De Telegraaf deelt Siënna (14) haar verhaal over stoppen met vapen. Sinds de brugklas vapet ze dagelijks, net als vrijwel al haar vrienden. “Op mijn school is het bijna raar als je niet vapet", zegt ze. De stap om te beginnen was klein: vapes zijn goedkoop, makkelijk te krijgen via dealers, en in haar klas was het de norm.

Verslaving
Wat begon als nieuwsgierigheid, werd al snel een gewoonte. Siënna merkte dat ze elk uur de drang voelde om een trekje te nemen. Pas toen ze last kreeg van lichamelijke klachten - zoals hoofdpijn, benauwdheid en een slechte conditie - besefte ze hoe schadelijk het vapen is. Toch lukte het niet om zelf te stoppen.

Samen stoppen als gezin
Siënna vertelde haar ouders al snel eerlijk dat ze vapete. Haar moeder Saskia en haar vader roken zelf ook. Zij besloten samen het goede voorbeeld te geven en ook te stoppen. Het werd een gezamenlijke stap, met ruimte voor gesprekken over de risico’s van de verslaving en de obstakels om te stoppen. Daarnaast besloot het gezin zich ook beter te informeren over de gevolgen van roken en vapen, wat hen extra motiveerde om te stoppen.

Begeleiding via WeQuit
Siënna meldde zich aan voor een online traject bij WeQuit om blijvend te stoppen met vapen. In de behandeling werkt ze aan het herkennen van triggers, het doorbreken van patronen en het omgaan met momenten van trek. De eerste dagen waren zwaar, maar afleiding in de vorm van tekenen, series kijken en praten met haar ouders hielpen.

Het traject voor jongeren bestaat uit individuele online sessies, speciaal afgestemd op hun leefwereld en de sociale druk waarmee ze te maken hebben. De begeleiding is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Invloed van omgeving blijft voelbaar
Hoewel ze merkt dat haar motivatie sterker wordt, blijft de sociale omgeving een uitdaging. Sommige vrienden vonden het ongezellig dat ze stopte, anderen vroegen juist om advies. Siënna probeert nu anderen te waarschuwen: “Voor je het weet ben je verslaafd. Je begint omdat iedereen het doet, maar je blijft erin hangen omdat je niet zonder kunt.”

Benieuwd hoe het traject bij WeQuit eruitziet voor jongeren? Klik hier.

Wil je het hele artikel lezen? Klik hier.
Ook stoppen met roken?
Meld je aan en zet de eerste stap naar een rookvrij leven
Aanmelden

Veelgestelde vragen

WeQuit FAQ
Hoe ziet het WeQuit jongerenprogramma eruit?
Het WeQuit jongerenprogramma is speciaal ontwikkeld voor mensen van 12 t/m 23 jaar en bevat:

• 1-op-1 begeleiding
• Speciaal jongerenwerkboek
• Orthopedagogen als behandelaren
• Flexibele sessietijden om school en hobby’s niet in de weg te zitten
• Mogelijkheid tot anonieme deelname voor jongeren die niet willen dat hun ouders het weten
WeQuit FAQ
Wat maakt vapen zo verslavend?
Vapes bevatten vaak meer nicotine dan traditionele sigaretten en gebruiken nicotinezouten, die minder scherp zijn voor de keel. Dit maakt het makkelijker om veel nicotine binnen te krijgen zonder dat je het merkt. Daarnaast kun je vapes overal en altijd te gebruiken (bijvoorbeeld binnen, zonder dat het hele huis naar rook stinkt), wat het gebruik laat toenemen en de gewoonte versterkt.
WeQuit FAQ
Is stoppen met vapen moeilijker dan stoppen met roken?
Of stoppen met vapen moeilijker is dan stoppen met roken, hangt af van verschillende factoren. Beide producten bevatten nicotine, wat sterk verslavend is. Echter, vapes kunnen soms moeilijker zijn om mee te stoppen omdat ze vaak hogere concentraties nicotine bevatten en makkelijker en vaker gebruikt worden dan sigaretten. Daarnaast is vapen minder pijnlijk voor de keel dan roken, waardoor mensen de vapes langer en intensiever gebruiken zonder directe negatieve gevolgen te voelen.

Aan de andere kant missen vapes bepaalde chemische stoffen die in sigaretten verslavend kunnen werken, zoals ammoniak, dat de opname van nicotine versnelt. Dit kan voor sommige mensen betekenen dat stoppen met vapen iets makkelijker is dan stoppen met roken. De moeilijkheidsgraad verschilt dus per persoon, afhankelijk van hoe vaak en hoe lang iemand vape of rookt, en welke gewoontes eromheen zijn gevormd.
Terug naar het overzicht
Deel dit artikel
Ook blijvend stoppen met roken?
Meld je gratis aan!
WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!