Voordelen stoppen met roken

100% vergoed
100% vergoed
In groep of individueel
In groep of individueel
In 6 videogesprekken
In 6 videogesprekken
Start direct
Start direct

Voordelen stoppen met roken

Het is geen geheim meer dat roken slecht is voor je gezondheid. Veel mensen willen graag stoppen met roken, maar weten niet precies waar ze moeten beginnen en hoe ze dit moeten aanpakken. Door te weten wat je kan verwachten als je gaat stoppen met roken, ga je goed voorbereid aan de slag.
Stoppen met roken is moeilijk, vooral als je het zonder hulp doet. Maar het is wel heel belangrijk dat je alle voordelen kent die erbij komen kijken als je stopt met roken. Deze hebben we voor je op een rijtje gezet. 

Voordelen stoppen met roken op korte termijn

Wanneer je stopt met roken zul je al snel merken dat je gezondheid verbetert. Binnen de eerste 24 uur merk je namelijk al verschillende gezondheidsvoordelen.

20 minuten na je laatste sigaret gaat je bloeddruk en hartslag omlaag. Na 60 minuten verdwijnt de giftige koolmonoxide uit je lichaam. En na 24 uur worden je longen langzaam aan schoner en krijg je meer zuurstof. Je ziet dus na 1 dag al een enorm groot verschil in je gezondheid. Het lichaam gaat meteen aan de slag om alle nicotine en andere slechte stoffen uit je lichaam te filteren.

Dat is niet alles, er zijn nog meer korte termijn voordelen wanneer je stopt met roken. Na al 48 uur is alle nicotine uit je lichaam, hierdoor zal je reuk- en smaakvermogen verbeteren. Na 3 dagen heb je meer energie en gaat het ademen je makkelijker af. Je bent nog geen week onderweg en je ziet dat je lichaam zich langzaamaan herstelt. Echter zijn dit ook de dagen waar het stoppen het lastigst gaat zijn. Probeer je hierop voor te bereiden, over het algemeen worden dag 3 en 4 beschouwt als de lastigste dagen om te stoppen. Dit is natuurlijk al vrij snel na je laatste sigaret, maar laat dat je niet demotiveren. Dat betekent dus ook dat deze zware dagen vrij snel achter de rug zijn.

Zet de eerste stap naar een rookvrij leven

Wil je meteen ingepland worden of wil je weten of stoppen met roken bij WeQuit iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en privacy beleid van WeQuit.
100% vergoed door alle verzekeraars

Lange termijn voordelen stoppen met roken

Er zijn nog veel meer voordelen als je stopt met roken en dit voor langere tijd volhoudt.

Na 2 weken merk je dat je energie flink vooruit gaat. Je gehele conditie gaat erop vooruit als je 2 weken niet rook. Na 4 weken beweeg je makkelijker en is dat vervelende rokershoestje weg. Je gezondheid is er dan al flink op vooruit gegaan en de moeilijkste dagen zijn al weer achter de rug.

1 jaar na je laatste sigaret is je kans op hart- en vaatziekten met de helft afgenomen. Wanneer je 3-4 jaar geen sigaret meer hebt gerookt is de kans op een hartinfarct net zo groot als dat van een niet-roker.

Nadat je 10 jaar bent gestopt met roken is de kans op longkanker gehalveerd. De risico’s op andere vormen van kanker die zijn ontstaan door het roken zijn ook minder. Na 15 jaar zijn je bloedvaten niet meer te onderscheiden van een niet-roker. Dit betekent dat je geen verhoogd risico meer hebt op hart- en vaatziekten door het roken! 

Andere voordelen stoppen met roken

Naast gezondheidsvoordelen zijn er ook nog andere voordelen als het gaat om stoppen met roken. Zo zul je onder aan de streep flink wat geld overhouden. Wanneer je een pakje per dag rookt besteed je al snel rond de 8 euro, dit zal in de toekomst nog flink oplopen. In een week ben je dus al zo 56 euro kwijt.

Daarnaast zullen je tanden en huid je ook bedanken. Roken is namelijk ook schadelijk voor je tanden en huid. Zo kunnen je tanden verkleuren, maar krijg je ook sneller aanslag op je tanden en tandvlees.
 
Wanneer je stopt met roken verbetert de doorbloeding van je huid direct. Hierdoor zie je er meteen gezonder en frisser uit. Daarnaast veroorzaakt roken ook een sneller rimpels en plooien. Je huid begint 10 tot 20 jaar eerder met verouderen dan bij een niet-roker.
 
Ook voor je partner, huisgenoten, kinderen, huisdieren en vrienden is het goed dat je stopt met roken. Onbewust zullen zij ook ‘meeroken’, doordat de rook in de lucht blijft hangen en in de meubels gaat zitten. Zo zullen zij, zonder dat dit de bedoeling is, ook alle schadelijke stoffen uit een sigaret binnenkrijgen.

Volhouden stoppen met roken

Stoppen met roken is een ding, het volhouden is weer een andere uitdaging. Wanneer je klaar bent om te stoppen heb je de belangrijkste en eerste stap al gezet. Er zitten dus veel voordelen aan het stoppen met roken, maar vaak is er toch iets wat je tegenhoudt.
Weet je wat je tegenhoudt, wat is het precies waar je bang voor bent? Weet je niet of je het gaat volhouden, ben je bang voor de stress, of juist iets heel anders? Vertel anderen dat je stopt met roken, zo kunnen zij je helpen wanneer je het moeilijk krijgt. Zo creëer je een vangnet en vergroot je de kans dat je de sigaretten laat liggen. 

Blijf daarnaast voor ogen houden waarom je stopt met roken, als je dit duidelijk hebt voor jezelf heb je ook meteen je motivatie gevonden. Wil je gezonder worden zodat je, je kleinkinderen ziet opgroeien of wil je toch graag weer gaan sporten zonder buiten adem te raken? Dit zijn allemaal goede redenen om te stoppen met roken. Gebruik deze motivatie, zeker als het moeilijk wordt. Schrijf op waarom jij wilt stoppen met roken en zet een reminder neer waar jij het vaak gaat zien. Dit kan bijvoorbeeld een notitie zijn naast je spiegel of op een andere plek waar jij vaak langskomt. 

Wat kan je verwachten als je stopt met roken?

Naast alle voordelen die je gaat ervaren wanneer je stopt met roken zijn er ook vaak bijwerkingen waar je minder enthousiast van wordt. Zoals psychische klachten, gewichtstoename, hoofdpijn, prikkelbaarheid, slapeloosheid en meer eetlust.

Natuurlijk sta je niet te springen als je dit leest. Echter duren deze gemiddeld 3 tot 4 weken en zullen ze daarna vanzelf verdwijnen. Hoe lang dit precies duurt, verschilt per persoon.

Het beste wat je kunt doen tijdens deze periode is water drinken en afleiding zoeken. Wanneer je gaat focussen op deze ontwenningsverschijnselen, zul je het gevoel krijgen dat het alleen maar erger gaat worden.

De kans op ontwenningsverschijnselen is groter wanneer je veel rookt, dit is vanaf 10 sigaretten per dag. Door je goed voor te bereiden en te accepteren dat deze ontwenningsverschijnselen komen kijken bij het stoppen met roken verhoog jij de kans dat je definitief stopt met roken. 

Samen stoppen met WeQuit

De professionals van WeQuit staan voor jou klaar wanneer je wilt stoppen met roken. We gaan aan de slag met een nieuwe, persoonlijke en betrouwbare methode die je kan volgen vanuit huis.
Heb je al vaker een poging gedaan om te stoppen of zie je er tegenop en ben je bang dat je het niet gaat volhouden. Dat begrijpen we, je hoeft het niet alleen te doen. Bij WeQuit hebben we meer dan 10.000 rokers mogen helpen om succesvol te stoppen met roken.
We kijken niet alleen naar een persoonlijk stopplan, maar ook hoe jij dit gaat volhouden op de lange termijn. Uiteindelijk draait het er natuurlijk om dat je definitief stopt. Dat begint met kleine stapjes om dit zo op te bouwen dat je definitief stopt met roken.

Meest succesvolle methode stoppen met roken

De hoogste slagingskans bereiken rokers als ze hulp zoeken bij het stoppen met roken. De combinatie van professionele begeleiding en nicotinevervangende middelen. Deze combinatie is wetenschappelijk bewezen, dat is ook de reden dat het vergoed wordt door zorgverzekeraars.
We beginnen met een intake en kijken dan naar een persoonlijk stopplan, niemand is hetzelfde. Daarom kijken we naar jouw situatie en rookgedrag en maken op basis hiervan een plan voor.

Daarna gaan we aan de slag. Tijdens 6 wekelijkse online sessies helpen we je door de fases van het stoppen met roken en werken we aan een plan om terugval te voorkomen.
Dan ben je aangekomen op het punt dat we ons gaan richten op het gestopt blijven, dat is natuurlijk het belangrijkst. Daarom spreken we je na ongeveer 6 en 12 maanden nogmaals. Zo zorgen we voor succes op de korte, maar zeker ook op de lange termijn. 
Vergoeding stoppen met roken
De WeQuit-methode is geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister. Daarom wordt WeQuit vanuit de basisverzekering vergoed. Het stoppen met WeQuit wordt door alle zorgverzekeraars vergoed.

De medicatie die je eventueel gaat gebruiken tijdens het stoppen met roken worden alleen vergoed als je dit combineert met een programma om te stoppen zoals WeQuit.  
WeQuit
WeQuit WeQuit

Waarom WeQuit

Online videogesprekken
Online videogesprekken
Begeleid door psychologen
Begeleid door psychologen
Direct starten
Direct starten
94% stopt met roken tijdens traject
94% stopt met roken tijdens traject
Klantcijfer 9.3
Klantcijfer 9.3
Individueel en in groepen
Individueel en in groepen
Vergoed door alle verzekeraars
Vergoed door alle verzekeraars
Stoppen vanuit huis
Stoppen vanuit huis
Inclusief nazorg
Inclusief nazorg
WeQuit
Google
Google
Zorgkaart Nederland
9.3
Zorgkaart Nederland geeft WeQuit een gemiddeld cijfer van 9.3.
Wat deelnemers zeggen
"Ik heb gekozen voor een stoppen-met-roken traject van WeQuit omdat ik een programma wilde wat online te volgen was."
Rene (26 jaar)
WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!