100% vergoed
100% vergoed
In groep of individueel
In groep of individueel
In 6 videogesprekken
In 6 videogesprekken
Start direct
Start direct

Roken en psychische klachten

Roken en psychische klachten
Misverstand: Roken en psychische klachten
Misverstand: Psychische klachten nemen toe als mensen stoppen met roken, dus mensen met psychische klachten kunnen maar beter blijven doorroken.

Hoewel het ontwennen van tabak vaak gepaard gaat met psychische klachten, zoals angst, somberheid en onrust, zijn deze klachten over het algemeen van voorbijgaande aard. Ze kunnen een aantal dagen of maximaal enkele maanden aanhouden. Daarna is de stemming vaak beter dan voor het stoppen met roken.

Voor veel psychofarmaca geldt bovendien dat de dosering verlaagd kan worden als de cliënt stopt met roken. Het roken van tabak zorgt namelijk voor een versnelling van het metabolisme van bepaalde medicatie, zoals olanzapine en clozapine. Stoppen met roken betekent dus dat de doseringen van deze medicatie omlaag kunnen. Vooral van de twee genoemde medicamenten is dit van belang, omdat de spiegels na het stoppen met roken kunnen leiden tot toxische niveaus (Tromp-Beelen, 2018).

Ontvang nu je gratis E-book vol met Stoppen-Met-Roken tips!

Ontdek de sleutel tot succesvol stoppen met roken met ons gratis e-book van WeQuit. Versterk je kennis en vergroot je kans op een rookvrij leven. Bijna 20% van de volwassenen rookt en meer dan 80% daarvan wilt stoppen en worstel ermee; je bent dus niet alleen. Dit e-book biedt je de inzichten en tips die je nodig hebt om de uitdaging aan te gaan.
Wat niemand weet over roken
7 dingen die jij nog niet wist over roken. Kom alles te weten over 's werelds meest geaccepteerde verslaving.
Gratis E-book
Terug naar het overzicht
Deel dit artikel
Ook blijvend stoppen met roken?
Meld je gratis aan!
WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!