100% vergoed
100% vergoed
In groep of individueel
In groep of individueel
In 6 videogesprekken
In 6 videogesprekken
Start direct
Start direct

Het weegschaalmodel

Het weegschaalmodel
Het weegschaalmodel
Je lichaam kun je zien als een weegschaal. Het is continu op zoek naar balans. Wat betekent dit? Wanneer je rookt, worden er stoffen in je lichaam opgenomen, waardoor je het prettige effect van roken ervaart. Echter, het opnemen van de stoffen in je lichaam zorgt ook voor een tegenreactie in je lichaam. Deze tegenreactie kan je zien als de bijwerkingen van het roken van tabak, bijvoorbeeld: spanning in je lichaam, snel geprikkeld zijn en slapeloosheid. Dus aan de ene kant van de weegschaal heb je de prettige effecten van tabak. En aan de andere kant de tegenreactie van je lichaam.

Wat we zien in de praktijk is dat de positieve werking van tabak snel verdwijnt, terwijl de tegenreactie nog een lange tijd in je lichaam blijft voortbestaan. Deze disbalans tussen positieve effecten van tabak en de tegenreactie van je lichaam zorgt voor trek. Je lichaam schreeuwt naar jou om de balans te herstellen en wilt daarom graag dat je gaat roken. Herken je dit?
Tegenreacties
Stel nou dat je voor een langere tijd hebt gerookt en langzaam maar zeker een grote tegenreactie in je lichaam hebt opgebouwd. Dit betekent dat je dagelijks veel moet roken om je lichaam in balans te houden. Stel je stopt in één keer met roken. Dit gaat vrij snel en de linkerkant van de balans zal snel verdwijnen. Echter, de rechter kan van de balans (tegenreactie lichaam) verdwijnt veel langzamer. Daarom is stoppen met roken zo moeilijk, omdat je lichaam in heftige disbalans verkeert! Uiteindelijk zal de tegenreactie van je lichaam ook volledig zakken naar het nulpunt. De balans in je lichaam is hersteld. Echter, stel nou dat je weer één sigaret zou roken. Dan heeft jouw lichaam jouw opgebouwde tegenreactie onthouden, en schiet je meteen weer naar de max. Hierdoor ontstaat enorme trek naar meer sigaretten.
Echt stoppen?
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat slechts 3% van gestopte gebruikers niet volledig terugvalt na af en toe een sigaretje te roken. Dit betekent 97% valt dus wel terug! Het is dus geen goed idee om weer af en toe een sigaretje te roken, nadat je bent gestopt. Mijn vraag aan jou: behoor jij tot die 3%?
Terug naar het overzicht
Deel dit artikel
Ook blijvend stoppen met roken?
Meld je gratis aan!
WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!