Stoppen met roken fases

De fases van het stoppen met roken

Herken jij dit? Roken is een gewoonte geworden en eigenlijk kan je niet meer zonder. Je weet wel dat het slecht voor je is en het liefst zou je stoppen. Maar dat is toch makkelijker gezegd dan gedaan.

We zien het vaak, mensen die goed op weg zijn en toch door een trigger weer beginnen. Dit kan door veel verschillende dingen komen, iemand zien roken, stress of dat je terug valt in je oude gewoonte.

Stoppen met roken is niet makkelijk, tijdens het stoppen met roken doorloop je verschillende fases. Ben jij bezig met stoppen of wil jij je voorbereiden op wat je kan verwachten? Lees dan snel verder. 

Stoppen met roken en de fases binnen dit proces

Er zijn verschillende manieren en aanpakken om te stoppen. Wat het beste voor jou werkt, werkt misschien totaal niet voor een ander. Daarom kan het helpen om hulp in te schakelen van professionals. Zij kunnen je helpen en samen met jou bepalen wat de beste manier is voor jou.

Naarmate de tijd vordert zul je verschillende fases doorlopen tot je uiteindelijk zonder moeite van sigaretten af kunt blijven. Onze psychologen kunnen je helpen door deze fases heen te komen. Omdat onze methodes zo effectief zijn, wordt een behandeling volledig gedekt door je zorgverzekeraar.

Fase 1: onbewust incorrect

In de eerste fase tijdens het stoppen met roken ben je je nog nergens van bewust. Jij rookt lekker je sigaret en wat de rest van de wereld daarvan vindt, dat kan je gestolen worden. Jij hebt geen last van gezondheidskwalen en voelt je hartstikke goed, dus waarom zou je stoppen met roken?

Roken kan een lange tijd worden volgehouden zonder dat je er ook maar iets van merkt. Maar dat je niets merkt, hoeft niet te betekenen dat het onschadelijk is. Het roken is vanaf de eerste sigaret schadelijk. De eerste fase van stoppen met roken is pas afgesloten wanneer jij hoort of leest hoe ongezond het roken eigenlijk is, of je wordt ziek door de ongezonde levensstijl die je leidt.

Fase 2: bewust incorrect

En dan breekt de tweede van de vier stoppen met roken fases aan: de bewust incorrect fase. Je rookt hier nog maar begint je steeds vaker te beseffen dat je een incorrecte levensstijl aan het leiden bent, dat het roken niet goed voor je is. Dit kan komen omdat je daarop bent gewezen door een arts, het hebt gezien in een documentaire of ergens hebt gelezen.
Je steekt een sigaret aan en gaat steeds vaker nadenken over waar je eigenlijk mee bezig bent. Vaak zien we in deze fase dat rokers proberen te stoppen met roken, ze willen zichzelf er namelijk van overtuigen dat ze helemaal niet zo verslaafd zijn als een ander zegt. Maar na enkele weken vervallen ze weer en verwaterd alle hoop.
Hoe vaker er wordt nagedacht over het stoppen met roken, hoe meer deze gedachte de overhand krijgt. Het bewustzijn is op dit moment gecreëerd en je gaat proberen te stoppen met roken. Wanneer dit door wordt gezet, kom je in fase 3 terecht.

Fase 3: bewust niet roken

Je bent gestopt met roken en iedereen mag dit weten. Je doet ontzettend je best, maar die sigaret blijft voor je gevoel ‘altijd’ in je achterhoofd. De eerste fases van het stoppen met roken gingen je gemakkelijker af, maar dit voelt als een lastigere opgave. Als je in de stad loopt en je ziet iemand roken, dan wil jij ook roken. Die eerste pauze op werk waar je normaal altijd een sigaret rookte, hoe ga je die nu invullen? 
Fase 3: bewust niet roken
Je begint bewust ‘nee, dank je’ te zeggen tegen mensen die je een sigaret aanbieden. Iedere keer dat je dit zegt voelt als een overwinning, je komt in de goede flow terecht. Maar de gevaren blijven op de loer liggen. Je moet jezelf er constant aan herinneren dat het niet goed voor je is en dat je de juiste keuze hebt gemaakt. En dat is best lastig.
Maar er is hoop: iedereen die stopt met roken moet door deze fase heen en dit is de lastigste fase. ‘Normaal had ik deze week al 4 pakjes opgerookt’ is één van de vele gedachten die opkomen om jezelf ervan te overtuigen dat je de juiste keuze hebt gemaakt.
Stoppen met roken en haar fases hebben nog één belangrijk voordeel: het bespaart enorm veel geld. Reken tijdens deze fase maar eens uit hoeveel je al hebt bespaard, dat is een enorme stok achter de deur. Je gaat de laatste stoppen met roken fase in wanneer je al een aantal dagen niet meer hebt gedacht aan het roken.

Fase 4: onbewust niet roken

Je bent nu al een tijd gestopt met roken en denkt er niet meer aan. Je gaat naar feestjes, de kantine van de voetbalclub en andere gelegenheden waar mensen staan te roken maar het doet je niets meer. Jij moet er niets meer van hebben. Je staat niet meer stil bij het willen roken en kunt het zonder moeite laten varen.
Deze laatste fase is de fase die je voor de rest van je leven vast wil houden. Geen onnodige kosten meer maken, geen verslaving meer hebben en werken aan een gezondere levensstijl.
In deze fase vind je rust in je hoofd. Normaal was je om half 11 al bezig met die pauze van 11 uur, want dan kon er gerookt worden. Dat en andere momenten kan je nu gewoon rustig doorkomen zonder dat je stress ervaart wanneer het roken niet mogelijk is. Een fijner leven leiden, dat is in deze fase begonnen.
Hoelang het duurt voor iemand in deze fase belandt, verschilt per persoon. De een heeft na 2 maanden al geen moeite meer, voor een ander duurt dit proces langer dan een jaar. De aanhouder wint, altijd.

Voordelen stoppen met roken in fases

Wanneer je ervan bewust bent dat stoppen met roken in fases gaat, gun je jezelf ook meer tijd. Dit resulteert in een grotere slagingskans. Je weet dat fase 3 vanzelf over zal gaan, zolang jij maar doorzet. Een toekomst met het onbewust niet roken ligt in het vizier en dat is waar jij voor gaat.

Doordat onze psychologen je daarvan bewust maken wordt het ‘nee’ zeggen tegen een sigaret een stuk gemakkelijker. Jezelf ervan overtuigen is lastig, zeker wanneer je plotseling in een lastige periode terechtkomt.
Stoppen met roken met WeQuit volledig vergoed door zorgverzekeraar

Stoppen met roken met WeQuit volledig vergoed door zorgverzekeraar

Omdat onze WeQuit methode zo effectief is gebleken, een ruime meerderheid kan door onze methode definitief stoppen, wordt de behandeling volledig vergoed door zorgverzekeraars. Jij krijgt hulp met het stoppen van je verslaving, en hoeft hier zelf niets voor te betalen. Wat houdt je nog tegen? Vraag hier een kennismakingsgesprek aan.

Hulp van professionals in alle fases

Zoals je hebt gelezen heeft het stoppen met roken verschillende fases. Binnen iedere fase heb jij een andere manier van coaching of hulp nodig. Onze psychologen zijn zich daarvan bewust en weten wat jij nodig hebt om te kunnen stoppen met roken. Tijdens online video- of telefoongesprekken kan je met de psycholoog praten over eventuele problemen, tegenslagen of andere dingen die het proces voor jou belemmeren. Onze professionals hebben voor ieder probleem een oplossing waardoor jij geholpen wordt.
Wanneer jij stopt met roken brengt dit binnen afzienbare tijd al positieve effecten met zich mee. De belangrijkste voordelen zetten we voor je op een rijtje. Let wel: sommige effecten treden al op na 20 minuten, maar de effecten die er echt toe doen zien we na één dag niet roken al!
Hulp van professionals in alle fases
Na 24 uur is al het koolmonoxide al uit je lichaam. Je longen worden door het lichaam schoongemaakt, je hoest meer en daar komt slijm bij omhoog.

Na 48 uur wordt je reuk- en smaakvermogen weer beter, alle nicotine heeft je lichaam namelijk verlaten. Dit kan het moment zijn dat je je minder goed gaat voelen, maar geen zorgen: doorzetten en het gaat vanzelf voorbij.

Na 72 uur begin je alweer wat meer energie te krijgen, je wordt al onafhankelijker van die sigaret. Een lekker gevoel!

Na 1 maand is je ‘rokershoestje’ verleden tijd geworden. Mensen vragen niet meer of alles wel goed met je gaat, of opmerkingen als “steek er nog een op” zal je minder gaan horen.

Na een jaar is de kans op hart- en vaatziektes al gehalveerd, op dat moment ben je echt goed bezig en werk je aan een gezondere toekomst. Naarmate de jaren vorderen zal je lichaam steeds gezonder worden en zijn er voor jou geen grenzen meer!

Hoe langer je bent gestopt met roken, hoe minder groot de kans dat je een ziekte krijgt door je eerdere verslaving. Iedere dag die je niet rookt, is er één. Hoe eerder je begint, hoe eerder je er vanaf bent. Stoppen met roken heeft fases, maar met professionele hulp kom jij er doorheen. Onze psychologen zijn er voor je, jij wordt geholpen en alle hulp wordt door de verzekeraar gedekt.

Ook jij kan stoppen met roken, maak nu een start aan een gezonder leven. In een eerste gratis kennismaking bespreken we je rokersgeschiedenis, maken we direct een plan om te stoppen en krijg je handvatten om een gezonder leven te gaan leiden. Een mooie en rookvrije toekomst start bij WeQuit, vraag hier je kennismakingsgesprek aan.

Zet de eerste stap naar een rookvrij leven

Wil je meteen ingepland worden of wil je weten of stoppen met roken bij WeQuit iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!
WeQuit logo
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en privacy beleid van WeQuit.
WeQuit
WeQuit WeQuit

Waarom WeQuit

Online videogesprekken
Online videogesprekken
Begeleid door psychologen
Begeleid door psychologen
Direct starten
Direct starten
94% stopt tijdens traject
94% stopt tijdens traject
Klantcijfer 9.3
Klantcijfer 9.3
Individueel en in groepen
Individueel en in groepen
Vergoed door alle verzekeraars
Vergoed door alle verzekeraars
Stoppen vanuit huis
Stoppen vanuit huis
Inclusief nazorg
Inclusief nazorg
WeQuit
Google
Google
Zorgkaart Nederland
9.3
Zorgkaart Nederland geeft WeQuit een gemiddeld cijfer van 9.3.
Wat deelnemers zeggen
"Ik heb gekozen voor een stoppen-met-roken traject van WeQuit omdat ik een programma wilde wat online te volgen was."
Rene (26 jaar)
WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!