Documentaire: de invloed van roken

Fotograaf Tijmen Berens is op zoek naar mensen die hun verhaal willen delen en samen met hem willen laten zien welke invloed (stoppen met) roken heeft op het leven.

WeQuit vindt dit een mooi en belangrijk project en daarom bundelen wij onze krachten. We delen onze kennis over stoppen met roken en helpen hem rokers en ex-rokers te bereiken.
Motivatie

Motivatie

"Dit project is niet om mensen te vertellen hoe slecht het is om te roken of hoeveel geld het kost, dit weten we namelijk allemaal wel. De reden dat ik dit project wil maken is om een breed onderzoek naar mensen hun ervaringen, belevenissen en gedachtes op te zetten. Door dit samen te voegen met een langlopend eigen onderzoek naar roken en naar wat goed werkt om te stoppen met roken hoop ik mensen te helpen. Door andere mensen hun valkuilen, fouten en goed werkende ervaringen te delen, hoop ik rokers hun eigen conclusie te kunnen laten trekken." 

Tijmen Berens, documentair fotograaf.

Momenteel word er gewerkt aan twee hoofdstukken

Hoofdstuk 1 bestaat uit een grote hoeveelheid portretten, waarbij elke geportretterde allemaal geïnterviewed wordt. Uit de resultaten kunnen andere mensen zich hopelijk herkennen, tips krijgen, er motivatie uit halen en zo behoed worden voor de problemen die je kan krijgen door roken.

Hoofdstuk 2 documentaire serie waarin mensen een tijdje gevolgd worden, vooral mensen die klachten hebben door het roken en waar roken een grote invloed heeft (gehad) op het leven.

Hiervoor is hij op zoek naar mensen die:

  • roken
  • aan het stoppen zijn met roken
  • willen stoppen met roken
  • niet willen stoppen met roken
  • proberen te stoppen maar waarbij het niet lukt
  • klachten hebben door langdurig roken
  • kort of lang gestopt zijn met roken
  • enige link hebben met roken
Meedoen?
Als je geïnteresseerd in dit project of vragen hebt, neem dan rechtstreeks contact op met Tijmen via de mail.
info@tijmenberens.com

Het verhaal van Tijmen

"Na op de basisschool in groep 8 voor het eerst al een paar trekjes van een sigaret te hebben gehad, heb ik roken de rest van mijn leven geromantiseerd. Van het maken van een waterpijp waar we thee door rookten, tot het afspreken met vrienden om de ene na de andere sigaret op te steken. Op jonge leeftijd zat het plezier voor mij denk ik vooral in het uitblazen van rook. Echter ontwikkelde dit zich al snel tot een nicotineverslaving toen ik 16 was.

Vanaf dit moment maakte ik mijzelf wijs dat het niet leuk was om naar de kroeg te gaan zonder te roken. Dat ik sigaretten nodig had om plezier te hebben en dat een sigaret in de ochtend een goed begin van mijn dag was. Als ik een sigaret opstak dacht ik al aan de volgende. Dit ging zo jaren door.

In deze jaren rookten ook steeds meer mensen om mij heen, wat het alleen maar normaler maakte. Het werd sociaal en ik maakte er nieuwe vrienden mee, het was gezellig om te roken. 


Toch had ik altijd twee stemmetjes in mijn hoofd; eentje was de verslaving en de andere praatte over mijn gezondheid, geld en schuldgevoel richting mijn ouders. Ik wilde eigenlijk helemaal niet meer roken, maar toch ook weer wel. Zo’n enorme strijd waarvan ik niet wist welke kant nou moest winnen.
Ondanks de tegenstrijdige gedachten heb ik meerdere keren geprobeerd te stoppen. Dit lukte dan een bepaalde periode, maar opnieuw beginnen met roken was zoveel makkelijker dan stoppen. Iedereen om mij heen rookte nog en ik hoefde maar 1 pakje te halen en ik rookte weer vast. Elke smoes en reden om weer een sigaret op te steken heb ik wel gehad. Ik maakte mezelf ook wijs dat ik me door roken beter kon concentreren en dat ik me er minder gestresst door ging voelen.

Toch kwam er voor mij een moment dat ik me realiseerde dat het roken van een sigaret je terugbrengt naar het niveau van comfort dat niet-rokers altijd hebben. Ik wil niet meer afhankelijk zijn van iets dat alleen maar slecht is voor mijn gezondheid en mijn spaarvarken.

Vanaf 1 December 2022, zette ik mijn passie voor fotografie in om mijn verslaving te verslaan. Het is nog steeds niet makkelijk, maar na zelf eindelijk gestopt te zijn na bijna 10 jaar roken ben ik nu bezig met een project om andere mensen ook te helpen met stoppen."
Over Tijmen

Over Tijmen

Tijmen Berens is net klaar met de opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie op de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie. Tijdens zijn opleiding kwam hij er achter dat documentaire fotografie zijn passie is. Nu dat hij zelf is gestopt met roken, is hij op zoek naar mensen die samen met hem anderen willen helpen door de invloed van roken te laten zien, door middel van documentaire fotografie.

​​​​In vorige projecten heeft hij de volgende onderwerpen vastgelegd:


Je kan zijn werk bekijken op www.tijmenberens.com
WeQuit
WeQuit
Meld je gratis aan!