Quantcast

Effecten stoppen met roken

Stop slim, stop samen

rokers gestopt met de WeQuit methode

WeQuit

De effecten van stoppen met roken

Stoppen met roken is niet alleen goed voor de portemonnee, ook op het gebied van gezondheid ga je er aanzienlijk op vooruit. Je kansen op ziektes nemen af, je huid blijft strakker en ook op mentaal gebied heeft stoppen met roken een positieve invloed. In dit artikel geven we je een duidelijk overzicht van alle effecten van het stoppen met roken, zodat jij je er bewust van bent hoe goed het afscheid nemen van sigaretten daadwerkelijk voor je is.

De ergste dagen van het stoppen met roken

Wanneer jij stopt met roken wil je natuurlijk zo snel mogelijk resultaat zien en merken. 20 minuten nadat jij klaar bent met het roken van een sigaret is het eerste resultaat al merkbaar. Je bloeddruk en hartslag dalen namelijk weer naar ‘normaal’ niveau. Omdat jij hoogstwaarschijnlijk niet iedere 20 minuten van de dag een sigaret rookt ervaar je dit dagelijks, maar het blijft noemenswaardig.

Longen

Wie aan gezondheidsproblemen door het roken denkt, denkt vrijwel direct aan de longen. Dit is de plek waar de rook naartoe gaat en waar veel beschadiging plaatsvindt. 85% tot 90% van alle longkanker gevallen is veroorzaakt door het roken, daarnaast verhoogt roken de kans op COPD. Beide willen we voorkomen en daarom wordt dit aspect meegenomen in de effecten van het stoppen met roken. 24 Uur na het stoppen met roken beginnen je longen zichzelf te reinigen. Al het vuil moet naar buiten worden gewerkt, hierdoor ga je wat meer hoesten. De schade die jarenlang roken aan heeft gericht is te herstellen, de longen zijn hier sterk genoeg voor. Eerst werd gedacht dat beschadigde cellen in de longen bleven bestaan, ook wanneer je was gestopt met roken. Recentelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat onbeschadigde cellen na het stoppen zullen groeien en op den duur de beschadigde cellen zullen vervangen.

Longfunctie en conditie

In de daaropvolgende weken, tussen de 2 en 12 weken na het stoppen, maak je lichamelijk aanzienlijke stappen. Je longfunctie wordt nog beter, deze worden weer goed in wat ze moeten doen. Doordat deze longfunctie beter wordt, krijg jij de kans om dingen te doen die voor het stoppen met roken minder goed mogelijk waren. Denk bijvoorbeeld aan sporten als hardlopen of fietsen. Je conditie verbetert vanzelfsprekend ook in dezelfde periode, zelfs als je niet sport. Een niet-roker die niet sport heeft in de meeste gevallen een betere conditie dan een roker die niet sport. Door een verbetering van lichamelijke functies zoals de longen kan jij weer doen wat je leuk vindt. Met de kinderen of bekenden leuke dingen doen die lichamelijke inspanning vergen. Jij krijgt weer zin in het leven en gaat de leuke dingen wat meer waarderen, dat zijn de fijnste effecten van het stoppen met roken. Het welbekende rokershoestje is ook al binnen één maand na het stoppen met roken verdwenen, hoe lekker is dat!?

Ademhaling en energie

72 uur nadat jij besloten hebt voorgoed te stoppen met roken ga je dit op lichamelijk vlak nog meer merken. Waar je jezelf de eerste paar dagen wat futloos voelde, begin je nu weer energie te krijgen. Je bent over het dode punt heen en begint de effecten van het stoppen met roken te merken, hierdoor kan je een opleving krijgen en inzien waar je het allemaal voor doet. Naast de energie die terugkeert wordt je ademhaling ook beter. Roken vernauwt de kleinere luchtwegen, waardoor ademhalen lastiger wordt. Een roker zal zeggen dat hij of zij daar niets van merkt, maar wanneer er een flinke trap moet worden belopen heeft een roker meer last van de ademhaling dan een niet-roker. Het verbeteren van de ademhaling is een van de prettigste effecten van het stoppen met roken, het geeft je het gevoel dat je meer kunt en dat je goed bezig bent.

Nicotine uit het lichaam

Een dag nadat je longen aan de grote schoonmaak zijn begonnen, is alle nicotine uit het lichaam verwijderd. Dit proces vindt 48 uur na het stoppen met roken plaats. Nicotine is een stof dat invloed heeft op de hersenen, het zorgt voor meer concentratie en geeft rust. Binnen enkele uren nadat jij nicotine binnen hebt gekregen ontstaan er ontwenningsverschijnselen en gebeurt het tegenovergestelde: je hebt minder concentratie en wordt ongerust. Dat is vaak de reden dat je naar de volgende sigaret grijpt, maar niet wanneer je bent gestopt met roken. Nadat de nicotine uit je lichaam is verdwenen, ruik en proef je alweer wat beter. De geur en smaak komen langzaam terug, maar zijn nog niet op het niveau van een niet-roker. De effecten van stoppen met roken worden vanaf dit moment dagelijks merkbaar. Doordat je reukvermogen is verbeterd kan je bijvoorbeeld meer genieten van een lekker geurtje, dat je smaak beter wordt maakt het eten nóg lekkerder. Je kunt hierdoor nog meer van het eten en andere tussendoortjes genieten. De effecten van het stoppen met roken worden naarmate de tijd vordert steeds beter, volhouden is daarom uiterst belangrijk. Je krijgt met tegenslagen te maken, maar onze psychologen helpen je door deze momenten heen. Omdat onze methodes werken, vergoeden verzekeraars de behandeling volledig. Meld je nu aan voor een gratis kennismakingsgesprek.

Lichamelijke effecten stoppen met roken: lange termijn

Naast de lichamelijke effecten op de korte termijn zijn de effecten van het stoppen met roken op de lange termijn nog veel waardevoller. Eén jaar na het stoppen is de kans op hart- en vaatziekten al gehalveerd, dat moet een geruststellende gedachte zijn. Ieder jaar neemt de kans op dergelijke ziektes verder af, na 15 jaar is de kans gelijk aan die van een niet-roker. Dit lijkt ver weg, maar ieder jaar dat je stopt is een verbetering ten opzichte van de periode die je wel rookte. Het is belangrijk om dit in het achterhoofd te houden. Binnen 5 tot 10 jaar is de kans op een beroerte gelijk aan die van een niet-roker. In dezelfde periode is de kans op longkanker gehalveerd. Alleen maar voordelen en de effecten van het stoppen met roken gaan verder dan enkel het lichamelijke aspect.

Financiële voordelen stoppen met roken

Roken wordt door de overheid ontmoedigd, de prijs van sigaretten wordt daarom bijna jaarlijks verhoogd. Waar je in 1990 slechts €1,95 betaalde voor een normaal pakje sigaretten, betaalde je in 2005 al €5,- per pakje en is dit in 2020 gestegen naar €8,-. De verwachting is dat deze trend de komende jaren door zal worden zet en dat de prijs zal stijgen naar €10,- of meer per pakje sigaretten van 20 stuks.

Een van de effecten van het stoppen met roken is dus het financiële aspect. Hoe veel je ook rookt: wie stopt, bespaart. In Nederland rookt de volwassen roker gemiddeld 10,2 sigaretten per dag, dit komt uit op 15 pakjes per maand en dat staat weer gelijk aan €120,-. Op jaarbasis bespaart de gemiddelde roker dus minimaal €1.440,-.

Van dat bedrag kan jij alle cadeaus van je kinderen betalen tijdens de feestdagen, op vakantie met je liefde of veel andere leuke dingen doen. 

De gemiddelde roker houdt een maandsalaris extra over door het stoppen, steek het geld eens in dingen die echt waarde hebben. Een verbeterde gezondheid en met het geld wat je overhoudt leuke dingen kunnen doen met andere waar je om geeft, dat zijn waardevolle effecten van stoppen met roken.

Stoppen met roken wordt gemakkelijk met WeQuit!

Ben jij er ook van overtuigd dat je kan stoppen met roken? Wij zijn dat wel! Met de hulp van WeQuit slaagt een meerderheid erin te stoppen. Omdat onze methodes bewezen werken wordt hulp volledig vergoed door verzekeraars.

Twijfel daarom niet en zet nu de stap richting een gezond en mooi leven zonder tabak. Plan hier een vrijblijvend kennismakingsgesprek in en ontdek wat WeQuit voor jou kan betekenen!

Uiterlijke Effecten

Wanneer jij ervoor kiest de tabak naast je neer te leggen, word je (nog) mooier. Je merkt het niet alleen aan de binnenkant, ook wanneer je in de spiegel kijkt zie je verbetering!

Huid

De huid van een roker veroudert vele malen sneller dan die van een niet-roker. Nieuwe rimpels vormen zich minder snel en je huid wordt strakker en elastischer. Je krijgt weer kleur in je gezicht doordat de doorbloeding is verbeterd. Een van de andere effecten van stoppen met roken zijn je ogen. Je ziet er frisser uit omdat de donkere cirkels rondom je ogen verdwijnen, je krijgt minder wallen en je oogleden worden gladder getrokken. Je bent klaar voor een mooie toekomst!

Tanden

De huid van een roker veroudert vele malen sneller dan die van een niet-roker. Nieuwe rimpels vormen zich minder snel en je huid wordt strakker en elastischer. Je krijgt weer kleur in je gezicht doordat de doorbloeding is verbeterd. Een van de andere effecten van stoppen met roken zijn je ogen. Je ziet er frisser uit omdat de donkere cirkels rondom je ogen verdwijnen, je krijgt minder wallen en je oogleden worden gladder getrokken. Je bent klaar voor een mooie toekomst!

Haren

De zuurstoftoevoer naar je haren verbetert wanneer je stopt met roken. Dit resulteert in een vollere bos haren met meer glans, ook word je minder snel grijs. Daarnaast ruiken je haren lekkerder, een ideale combinatie met je verbeterde reukvermogen.

Stop nu met behulp van WeQuit

De effecten van het stoppen met roken zijn geweldig en geven je waarschijnlijk alleen maar meer motivatie om het nu echt te gaan doen. Het stoppen met roken is echter voor velen lastiger dan vooraf gedacht en een meerderheid haalt de eindstreep niet. Die eindstreep, het volledig zonder moeite van sigaretten af kunnen blijven, kan wel worden behaald met hulp van WeQuit. Wij ondersteunen stoppende rokers door middel van video- of telefonische gesprekken. Je krijgt tips, ondersteuning in moeilijke periodes en wordt eraan herinnerd waar je het voor doet. Ben jij er klaar voor om ook van de bovenstaande effecten van het stoppen met roken te genieten? De behandelingen van WeQuit worden volledig vergoed door zorgverzekeraars. Stop nu samen met WeQuit en ga een prachtige rookvrije toekomst tegemoet, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen!

Waarom WeQuit

online videogesprekken

begeleid door psychologen

I

direct starten met stoppen

94% stopt tijdens traject

klantcijfer 9.1

individueel en in groepen

vergoed door verzekeraars

stoppen vanuit huis

}

inclusief nazorg

100% vergoed

WeQuit is geaccrediteerd door het kwaliteitsregister
daarom wordt WeQuit vanuit de basisverzekering vergoed.

Staat je verzekering er niet bij? Bekijk hier alle vergoedingen >>

Zet de eerste stap naar een rookvrij leven

Wil je weten of stoppen met roken bij WeQuit iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op om jouw wensen te bespreken.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.