Ondanks vele stoppogingen die jaarlijks worden ondernomen rookt nog steeds 22,4% van de Nederlandse bevolking. Roken is dan ook een verslaving. Dit betekent dat je je lichaam en geest afhankelijk hebt gemaakt van nicotine in sigaretten of shag. Daarom is stoppen met roken lastig op 2 manieren:

1. Lichamelijke afhankelijkheid van nicotine

De lichamelijke afhankelijkheid ontstaat door de nicotine in tabak. Rokers bouwen met de eerste sigaret van de dag meteen een nicotinespiegel op in het bloed. Deze wordt constant gehouden door de sigaretten die je daarna rookt. Daardoor heb je de hele dag een constante nicotinespiegel in het bloed en deze daalt pas als je gaat slapen.  Bij het opstaan is de nicotine in het bloed tot het nulpunt gedaald. De nicotinereceptoren in het lichaam staan dan te springen om nicotine en daarom ervaar je de eerste sigaret als zeer bevredigend. Veel ontwenningsklachten rook je met die eerste sigaret direct weg. Sommige mensen worden  zelfs ’s nachts wakker en moeten dan roken omdat de nicotinespiegel zo laag is geworden dat zij niet kunnen slapen door de ontwenningsklachten.

Gedurende de dag merk je dat je je direct na een sigaret of shaggie mogelijk even iets beter voelt. Daarna begint echter snel de ontwenning die je kunt ervaren als onrust, stress of spanning. Je lichaam vraagt om meer nicotine om ze de nicotinespiegel op niveau te houden! Omdat gewenning optreedt heb je meer en meer tabak (met nicotine) nodig voor hetzelfde resultaat. Hierdoor ervaren de meeste rokers vrijwel continu trek in tabak. Als je uiteindelijk verslaafd bent aan tabak, ervaar je nog maar weinig voldoening van een sigaret. Door te roken hef je dan alleen nog maar de ontwenningsverschijnselen voor korte duur op. Een verslaafde roker moet dus blijven roken om zich net zo te voelen als een niet-roker!

Wat maakt de lichamelijke verslaving nog sterker?

De nicotine op zich werkt dus zeer verslavend maar daarbij heeft de tabaksindustrie de sigaret zo ontworpen dat nicotine nog sneller in de hersenen aankomt en dus nog verslavender is. Daarnaast voegt de tabaksindustrie verslavende stoffen, luchtwegverwijderaars (zodat je zonder benauwdheid door kan roken) en smaakversterkers toe.

Vanwege deze enorm verslavende werking en omdat de ontwenningsverschijnselen die daarbij horen niet prettig zijn, vinden veel rokers het lastig te stoppen. Zo raak je verstrikt in de vicieuze cirkel van verslaving.

2. Geestelijke afhankelijkheid

Roken is aangeleerd gedrag, een gewoonte. De meeste rokers kennen hun rookgewoonte wel. Het sigaretje bij de eerste kop koffie, als pauze, na eten, bij gezelligheid, alcohol of stress. De associatie tussen het roken en deze triggers groeit naarmate het gedrag raakt ingesleten. Een nieuwe gewoonte (niet roken) aanleren vergt dan ook tijd. Daarom werken programma’s van een dag of andere “quick-fixes”  vaak niet op de lange termijn. Hoewel je zo goed begon met stoppen met roken, val je op een onbewaakt moment toch weer terug.

 Hoewel de lichamelijke afhankelijkheid verholpen is, kun je soms zelfs nog na een lange tijd ineens een enorme drang om te roken ervaren. Veel ex-rokers worden vroeg of laat door deze drang overvallen. Vaak zijn ze niet voorbereid op deze situaties en hebben ze geen plan voor als het toch een keer mis gaat.

Wil jij ook een rookvrij leven?

Zet vandaag de eerste stap en vraag een gratis consult aan.

Breng anderen op de hoogte

Met onderstaande knoppen kun je dit artikel op je social media delen. Of doorsturen naar iemand waarvan je weet dat hij/zij moeite heeft met stoppen met roken.