‘Eet je groente op dan word je later een gezonde jongen” zei mijn moeder altijd. Als kind weet je wat het woord gezond betekent maar welk verschil er zit tussen je witlof (bitter! blegh!) op dat moment op eten en de gevolgen voor je gezondheid op de lange termijn is totaal onduidelijk. Wij mensen zijn dan ook enorm gericht op de korte termijn (ff ontspannen, gezellig meedoen, niet moeilijk doen nu) en plaats van de lange termijn (vroegtijdig overlijden, lelijk worden, langdurig ziek worden).

Van buiten

Hoewel overheidscampagnes ons op verschillende manieren proberen te overtuigen van de negatieve gevolgen van roken (kanker, slechte huid, impotentie) op de lange termijn, blijven deze gevolgen vaak een “ver-van-ons-bedshow”. Dat komt omdat we ze ons niet persoonlijk aantrekken, het blijft te abstract.

Van binnen

Wil je jezelf echt motiveren te stoppen met roken, maak dan een lijstje met negatieve gevolgen van het roken die ook echt betrekking hebben op jou. ‘Roken slecht voor de gezondheid’, ok, maar wat betekent dit dan voor jou?

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Waarom is dit een nadeel voor mij?
  • Hoe ziet en voelt dat negatieve gevolg er dan uit voor mij?
  • Wat verandert er in mijn leven als deze negatieve gevolgen zijn uitgekomen?
  • Welke gevolgen heeft dat voor mijn omgeving? 

Door hier regelmatig over na te denken zal je merken dat je houding ten opzichte van (stoppen met) roken verandert. Dit is een eerste belangrijke stap in je weg naar een rookvrij leven.

En ik ben nu erg benieuwd met welke argumenten mijn moeder na het lezen van deze tip mij de volgende keer witlof voorschotelt.

Wil jij ook een rookvrij leven?

Zet vandaag de eerste stap en vraag een gratis consult aan.

Breng anderen op de hoogte

Met onderstaande knoppen kun je dit artikel op je social media delen. Of doorsturen naar iemand waarvan je weet dat hij/zij moeite heeft met stoppen met roken.