Quantcast

Misverstand: Psychische klachten nemen toe als mensen stoppen met roken, dus mensen met psychische klachten kunnen maar beter blijven doorroken.

Hoewel het ontwennen van tabak vaak gepaard gaat met psychische klachten, zoals angst, somberheid en onrust, zijn deze klachten over het algemeen van voorbijgaande aard. Ze kunnen enkele maanden aanhouden. Daarna is de stemming vaak beter dan voor het stoppen met roken.

Voor veel psychofarmaca geldt bovendien dat de dosering verlaagd kan worden als de cliënt stopt met roken. Het roken van tabak zorgt namelijk voor een versnelling van het metabolisme van bepaalde medicatie, zoals olanzapine en clozapine. Stoppen met roken betekent dus dat de doseringen van deze medicatie omlaag kunnen. Vooral van de twee genoemde medicamenten is dit van belang, omdat de spiegels na het stoppen met roken kunnen leiden tot toxische niveaus (Tromp-Beelen, 2018).

 

Wil jij ook een rookvrij leven?

Zet vandaag de eerste stap en vraag een gratis consult aan.

Breng anderen op de hoogte

Met onderstaande knoppen kun je dit artikel op je social media delen. Of doorsturen naar iemand waarvan je weet dat hij/zij moeite heeft met stoppen met roken.