Quantcast

Stoppen met roken pillen

WeQuit

Stoppen met roken pillen

Bij een rookverslaving is de behoefte aan een sigaret erg groot. Door de verslavende stoffen zoals nicotine, is het lastig om zonder hulp te stoppen met roken. Om de behoefte aan een sigaret te verminderen, kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van bepaalde medicatie, zoals stoppen met roken pillen. Zo vergroot jij de slagingskans om te stoppen met roken. Weten welke soorten pillen er zijn om te stoppen met roken en hoe jij ze het meest effectief kunt gebruiken? Lees dan snel verder.

Gebruik van stoppen met roken pillen

Door de verschillende stofjes in sigaretten, zoals nicotine, is roken zeer verslavend. Je lichaam went zo snel aan de stofjes in sigaretten dat stoppen makkelijker gezegd is dan gedaan. Het is dan ook niet gek dat 1 op de 5 Nederlanders rookt, terwijl deze personen wel graag zouden willen stoppen met roken.

Wie een stoppoging onderneemt kan daarom baat hebben bij het gebruik van medicatie. Medicatie, zoals stoppen met roken pillen, kan de ontwenningsverschijnselen en de behoefte aan een sigaret verminderen. Daardoor kunnen deze pillen je stapsgewijs helpen afbouwen. Zo wordt jouw poging om te stoppen met roken wat draaglijker en wordt jouw slagingskans vergroot. 

Stoppen met roken (zonder) pillen

Als je medicijnen wilt gebruiken om te stoppen met roken, zijn er verschillende opties waar je voor kunt kiezen. Zo kun je nicotinevervangers gebruiken of kiezen voor medicijnen op recept. Het is altijd verstandig eerst een huisarts te raadplegen voordat je gebruikt maakt van stoppen met roken pillen. Ook is het verstandig om deze medicatie te gebruiken in combinatie met een erkend behandeltraject voor stoppen met roken. Er is namelijk gebleken dat deze combinatie zorgt voor de grootste slagingskans om definitief te stoppen.

Nicotinevervangers 

Door te roken krijg je nicotine binnen. Doordat je blijft roken, bouw je een nicotinespiegel op. Als jij een stoppoging onderneemt, daalt de hoeveelheid nicotine in je bloed en krijg je last van ontwenningsverschijnselen. Deze ontwenningsverschijnselen, zoals het ervaren van lichamelijke onrust en stress, maken het erg lastig om de drang naar een sigaret te weerstaan. Door het gebruik van nicotinevervangers kun je je rookverslaving langzaam afbouwen. Je kunt je nicotinespiegel stapsgewijs afbouwen, waardoor je je gewoonte om te roken ook stap voor stap leert te doorbreken. Deze nicotinevervangers komen in de vorm van pillen (vaak zuigtabletten), pleisters, kauwgom, mondspray en een inhalator. De pillen, spray of kauwgom zijn snelwerkend, waardoor je direct 1 of 2 mg nicotine kan innemen. Dit is dus een snelle en effectieve manier om jouw trek naar een sigaret te stillen. 

Medicijnen op recept

Als je een behandeltraject ingaat voor het stoppen met roken, dan kan je huisarts er ook voor kiezen om medicijnen op recept voor te schrijven. Deze stoppen met roken pillen zorgen ervoor dat je minder last hebt van ontwenningsverschijnselen. Zo gaat het stoppen met roken makkelijker en stapsgewijs. Je hebt verschillende soorten medicatie die jou kunnen helpen in jouw stoppoging, dit zijn: Bupoprion (zyban), Nortriptyline en varenicline (Champix). Welke stoppen met roken pillen eventueel voor jou geschikt zijn tijdens jouw behandeling, bepaalt de huisarts. 

Risico’s van medicijnen

Alle soorten stoppen met roken pillen brengen natuurlijk gezondheidsrisico’s en eventueel ook bijwerkingen met zich mee. Nicotinevervangers kunnen gelukkig geen ernstige bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen hierbij zijn huidirritaties (bij het gebruik van nicotinepleisters), keelirritaties (bij het gebruik van mondspray), hoofdpijn en misselijkheid. 

Bij medicatie op recept zijn er meer bijwerkingen bekend, zoals een droge mond, slaperigheid, misselijkheid en slecht slapen. Ook is het belangrijk om te weten dat niet alle medicatie op recept voor iedereen geschikt is. Zo mogen zwangere vrouwen niet alle medicatie gebruiken en zijn bepaalde pillen niet geschikt als je andere medicatie gebruikt of onderliggende medische aandoeningen hebt. Het is daarom echt belangrijk dat je deze stoppen met roken pillen alleen gebruikt na het raadplegen van jouw huisarts. 

Vergoeding zorgverzekering

Vaak vergoeden zorgverzekeraars hulp bij het stoppen met roken. Over het algemeen willen zorgverzekeraars jou stimuleren om gezonder te leven. Daarom dragen zij hier graag aan bij door de kosten voor jou te dekken. Hoeveel er precies vergoed wordt, ligt aan je zorgverzekeraar en het soort verzekering dat je hebt afgesloten. 

Behandelingen en methodes die bewezen en effectief zijn bij het stoppen met roken, worden vaak voor de volledige 100% vergoed. Een van deze methodes is WeQuit. Deze bewezen methode heeft er ondertussen voor gezorgd dat er al 2900 personen zijn gestopt met roken. Bij de WeQuit methode kan, naast een duidelijk opgesteld plan en gesprekken met een psycholoog, ook gebruik worden gemaakt van de eerder genoemde medicatie. Omdat deze medicatie dan deel is van een behandelingstraject, is er een grote kans dat jouw zorgverzekering ook deze kosten volledig dekt. Vaak zijn dit kosten voor stoppen met roken pillen met een duur van 3 maanden, omdat langer dan dat simpelweg niet nodig is. 

Hoe werkt stoppen met roken via WeQuit?

Hoe ziet het behandelingstraject van stoppen met roken bij WeQuit eruit? Een begrijpelijke vraag, omdat je natuurlijk graag weet wat je te wachten staat als je aan dit traject gaat beginnen. Bij WeQuit zorgen we voor duidelijkheid door gebruik te maken van een stappenplan. Op deze manier weet jij van tevoren al waar je aan toe bent. 

Intake en persoonlijk stopplan

Voordat we echt kunnen beginnen aan jouw behandeling is het belangrijk dat er eerst een kennismaking plaatsvindt. De psycholoog gaat telefonisch met je in gesprek en bespreekt jouw persoonlijke achtergrond maar gaat ook in op je rokers geschiedenis. Ook worden de mogelijkheden van nicotinevervangers en medicatie besproken tijdens dit gesprek. Welke stoppen met roken pillen zijn er beschikbaar? Wat zijn de voor- en nadelen van deze stoppen met roken pillen? Jij maakt in overleg met de psycholoog de keuze die bij jou past.  Ook kan je ervoor kiezen de behandeling zonder medicatie te ondergaan. De keuze is natuurlijk aan jou. Over de kosten hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken, want de meeste zorgverzekeraars vergoeden de stoppen met roken pillen in combinatie met het behandelingstraject van WeQuit. Dit komt doordat het traject van WeQuit  bewezen effectief is.

Na het kennismakingsgesprek stelt de psycholoog voor jou een persoonlijk stopplan op. Zo weet jij waar je aan toe bent en wat er van jou verwacht kan worden de komende tijd. Ga helemaal voorbereid jouw behandeling in!

Begeleid stoppen

Na de intake spreken wij jou 6 weken achter elkaar op vaste tijden. Tijdens videogesprekken ga je in gesprek met een behandelaar. Het enige dat je nodig hebt voor de videogesprekken zijn een laptop of smartphone en stabiel internet. 

Tijdens de gesprekken staan het stoppen met roken centraal en wordt ook aandacht gegeven aan het stoppen op de lange termijn. Je gaat in op de gedachten die door je hoofd spoken, de moeilijke momenten die je tijdens jouw traject ervaart en wat je kunt doen als je een terugval hebt en toch weer naar een sigaret grijpt. Op deze manier verkrijg je inzicht in je eigen gedrag. 

Iedereen is anders, dus jij bepaalt of je liever een individueel gesprek voert met een psycholoog of dat je deelneemt aan groepsgesprekken. De groepsgesprekken vinden plaats in kleine groepjes van zes tot acht personen. Het voeren van groepsgesprekken bieden wij bij WeQuit aan omdat gebleken is dat het werken en evalueren in groepsverband zeer effectief is. De mens functioneert namelijk beter in een groep. Door gesprekken te voeren in groepsverband, ontstaat een groter verantwoordelijkheidsgevoel. Je wil jezelf bewijzen tegenover de groep en zal daarom eerder geneigd zijn echt te stoppen met roken. Ook kan je in groepsverband dingen opsteken van de andere deelnemers in jouw groep. Het horen van ervaringen van een ander kan jou behoeden om die fouten zelf te maken.  

Gestopt blijven

Natuurlijk doe jij een stoppoging om echt definitief te stoppen met roken. Hoewel het daadwerkelijk stoppen lastig is, zit de echte uitdaging vooral in het gestopt blijven. Een terugval ligt namelijk altijd op de loer, vooral als je bijvoorbeeld niet lekker in je vel zit. Maar gelukkig krijg jij tijdens het behandelingstraject van WeQuit, eventueel met het gebruik van stoppen met roken pillen, echte handvatten voor de toekomst. 

Om er echt voor te zorgen dat jij succes hebt, plannen wij vervolgafspraken met jou in. Onze psycholoog spreekt jou opnieuw na zes en na twaalf maanden. Mocht dan blijken dat je een  terugval hebt, dan staan wij voor je klaar. Door dit hele behandelingstraject stap voor stap te doorlopen, maak je jouw kans op succesvol stoppen zo groot mogelijk.

Waarom WeQuit

online videogesprekken

begeleid door psychologen

I

direct starten met stoppen

94% stopt tijdens traject

klantcijfer 9.1

individueel en in groepen

vergoed door verzekeraars

stoppen vanuit huis

}

inclusief nazorg

Ben je er klaar voor om te stoppen met roken?

Heb je vragen over de methode van WeQuit? Wil je weten of jij gebruik kan maken van stoppen met roken pillen? Of wil je meer informatie over de mogelijkheden? Neem contact met ons op voor meer informatie. Bel ons op 085-1124367 of mail naar info@wequit.nl.

Wil je meteen aan de slag? Plan dan direct een kennismakingsgesprek met ons in. 

Veelgestelde vragen over stoppen met roken pillen

Welke stoppen met roken pillen zijn er?

Er zijn verschillende opties die jou kunnen ondersteunen bij het stoppen met roken. Zo kun je met verschillende soorten nicotinevervangers (zoals pleisters, mondspray, kauwgom en tabletten) stapsgewijs jouw nicotinespiegel verlagen. Zo krijg jij minder last van ontwenningsverschijnselen en wordt de kans groter dat jouw stoppoging succesvol is. Ook kan je gebruik maken van medicatie op recept. Een huisarts kan er tijdens een behandelingstraject namelijk voor kiezen om pillen op recept voor te schrijven. Zo zijn de meest voorkomende pillen die worden voorgeschreven: Bupoprion (zyban), Nortriptyline en varenicline (Champix). 

 

Wat er ook bij je past tijdens jouw stoppoging, het is gebleken dat medicijnen en pillen het meest effectief zijn in combinatie met een behandelingstraject. Zo kun je deze medicatie of nicotinevervangers tijdens een traject bij WeQuit ook gebruiken. Als je meer wil weten, neem dan eens contact met ons op.

Zijn stoppen met roken pillen veilig?

Ja, in de meeste gevallen zijn nicotinevervangers en medicijnen op recept veilig en kunnen deze ondersteuning bieden in jouw stoppoging. Er is natuurlijk altijd de kans dat deze bijwerkingen veroorzaken. Daarom is het sowieso verstandig om eerst een huisarts en/of een behandelaar te raadplegen voordat je begint aan het gebruik van medicatie. De meest voorkomende bijwerkingen van nicotinevervangers zijn huidirritaties (bij het gebruik van nicotinepleisters), keelirritaties (bij het gebruik van mondspray) en misselijkheid. Bij medicatie op recept komen slaperigheid, misselijkheid en slecht slapen vaak voor als bijwerking. 

Wat kosten stoppen met roken pillen?

In de meeste gevallen kost medicatie of een behandeltraject om te stoppen met roken jou helemaal niets. De meeste zorgverzekeraars dekken namelijk alle kosten van behandelingen die jij ondergaat. Vaak zit eventuele medicatie bij deze behandeling inbegrepen, waardoor deze ook gedekt wordt. De zorgverzekeraar is er namelijk bij gebaat als jij gezonder gaat leven en ondersteunt jou hier graag in. Geen geldzorgen dus als je bij WeQuit een traject volgt.

Hoe werkt WeQuit?

Zo, dus jij bent er helemaal klaar voor om te stoppen met roken. Dan is het verstandig om dit proces onder begeleiding te doorlopen, zodat de slagingskans het grootst is. 

Tijdens een behandeltraject bij WeQuit doorloop je verschillende stappen. Als jij je inschrijft, wordt er direct een gesprek met een psycholoog gepland waarin jij al je vragen kunt stellen en de psycholoog meer te weten komt over jou als persoon en over jouw geschiedenis als roker. Ook worden opties tot het gebruik van medicatie, zoals stoppen met roken pillen, besproken. Na deze intake maakt de psycholoog voor jou een persoonlijk stopplan, zodat jij houvast hebt. In de zes weken hierna krijg je elke week op een vast tijdstip begeleiding. Tijdens deze online gesprekken bespreek je alles waar je tegenaan loopt. Deze gesprekken kunnen zowel individueel als in groepsverband plaatsvinden, de keuze is aan jou. Na zes weken is het behandeltraject klaar. Onze psychologen nemen na zes maanden en na twaalf maanden nog een keer contact met je op. Mocht het nodig zijn, dan kunnen zij jou opnieuw helpen bij een terugval. 

100% vergoed

WeQuit is geaccrediteerd door het kwaliteitsregister
daarom wordt WeQuit vanuit de basisverzekering vergoed.

Staat je verzekering er niet bij? Bekijk hier alle vergoedingen >>

Zet de eerste stap naar een rookvrij leven

Wil je weten of stoppen met roken bij WeQuit iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op om jouw wensen te bespreken.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.