Medicatie

Stoppen met roken

Gebruik van nicotinevervangende middelen (zoals pleisters) of medicatie.

Wat werkt het beste bij stoppen met roken?

Uit onderzoek blijkt dat bij stoppen met roken een combinatie van gedragsmatige ondersteuning -zoals het traject van WeQuit- en medicamenteuze behandeling het meest effectief is. Daarom kun je naast de gedragsmatige behandeling door WeQuit ondersteund worden door nicotinevervangende middelen (NVM) en andere medicatie. Deze aanbeveling geldt voor mensen die:

  • 10 of meer sigaretten per dag roken;
  • minder dan 10 sigaretten per dag roken maar wel medicatie wensen;
  • mensen bij wie een eerdere stoppoging is mislukt.

Nicotinevervangende middelen zoals pleisters en zuigtabletten

Nicotinevervangende middelen zijn vrij verkrijgbaar in de vorm van pleisters, kauwgom en tabletten. Ze zijn bewezen effectief en goed op maat te doseren, zowel in de beginfase van het stoppen met roken als tijdens de terugvalpreventie. Zorgverzekeraars vergoeden deze middelen bij stoppen met roken in combinatie met het traject van WeQuit.

Ook voor mij?

Een combinatie van twee nicotinevervangende middelen (bijvoorbeeld pleisters en zuigtabletten) is het meest effectief en wordt daarom aangeraden. Tijdens de intake bespreek je de mogelijkheid om nicotinevervangende middelen in te zetten tijdens het stoppen met roken. Ook geven we je tips waarop je dient te letten bij het gebruik van nicotinevervangende middelen. In principe zijn nicotinevervangende middelen ook geschikt voor zwangere vrouwen, adolescenten en mensen met een verslaving naast hun tabaksverslavingen. Ook kun je ze in principe gebruiken bij de meeste psychische en lichamelijke aandoeningen. Mocht je hierover vragen hebben, raadpleeg dan altijd je psycholoog of behandelend (huis)arts.

Bijwerkingen van nicotinevervangende middelen

Wees echter wel bedacht op mogelijk bijwerkingen, lees de bijsluiter goed en overleg met je voorschrijvend (huis)arts indien je andere ziekten hebt of medicatie zoals antipsychotica (bijv. olanzapine en clozapine) gebruikt.

Nicotinepleisters werken bij mij niet!

Veel rokers hebben al eens nicotinevervangende middelen geprobeerd zonder succes. Uit onderzoek blijkt dat het succes van nicotinevervangende middelen zonder gedragsmatige ondersteuning weinig effectief is. Ook komt het voor dat pleisters niet goed worden gebruikt of verkeerd worden gedoseerd. Lees daarom altijd goed de bijsluiter en overleg met je ons of je huisarts als je vragen hebt.

Zoals eerder benoemd: de grootste kans om langdurig gestopt te blijven heb je met een combinatie van medicatie en gedragsmatige ondersteuning zoals de behandeling van WeQuit.

Hoe werken nicotinepleisters?

Een roker bouwt gedurende de dag een nicotinespiegel op. Dit betekent dat je een bepaalde hoeveelheid nicotine in je bloed hebt. Als deze hoeveelheid daalt, ervaar je ontwenningsverschijnselen. Nicotinepleisters zorgen –zonder de andere schadelijke bijwerkingen van tabak- voor een continue afgifte van nicotine zodat je minder ontwenning ervaart. Je kunt zo de hoeveelheid nicotine in kleine stapjes afbouwen zonder dat je veel ontwenning ervaart. De pleisters geven de nicotine over langere tijd af. Indien nodig, kun je daarnaast ook nog een zuigtabletje (of kauwgom of spray) gebruiken. Dit zijn snelwerkende nicotinevervangers waarmee je direct 1 of 2 mg nicotine inneemt.

Ik heb bijwerkingen van nicotinepleisters

Het komt voor dat mensen huidirritaties ervaren na gebruik van nicotinepleisters. Daarnaast kun je overgevoelig voor uv-licht, duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn ervaren. Lees voor gebruik altijd eerst de bijsluiter van je nicotinevervangende middelen en raadpleeg je (huis)arts bij twijfel of aanhoudende klachten.

Welke dosis heb ik nodig?

Afhankelijk van je zorgapotheek (en daardoor het merk pleisters) en eventuele andere persoonlijke factoren kan de dosering van pleisters verschillen. Hieronder staat de meest gebruikte dosering.

Ik rook 10 of meer sigaretten per dag

Als je meer dan tien sigaretten per dag rookt, maak je gebruik van de hoogste dosering nicotinepleisters. Deze bevat 21 mg per pleister die je 24 uur op hebt. In de meeste gevallen bouw je dit na 6 weken af naar 14 mg per 24 uur waarna je de laatste 2 weken 7 mg per 24 uur gebruikt.

Ik rook minder dan 10 sigaretten per dag

Als je minder dan 10 sigaretten per dag rookt, maak je gebruik van de middelste dosering  (14 mg) gedurende 6 weken, gevolgd door 2 weken de laagste dosering (7 mg).

Mijn nicotinepleister valt telkens af

Zorg dat je de pleisters altijd op een schone en droge huid plakt, dit voorkomt dat de pleister er tussendoor afvalt.

Ik heb een geïrriteerde huid door de nicotinepleister

Zorg dat je de pleister telkens op een andere plek dan de voorgaande pleister plakt. Dit voorkomt huidirritatie. Mocht je onverhoopt toch irritatie houden, neem dan contact met je huisarts op. Mogelijk heb je minder irritatie bij een ander merk pleister.

Wanneer plak ik mijn pleister op?

Het duurt even voor de nicotine aan je lichaam wordt afgegeven. Als je in de ochtend al rookte, plak je de pleister het beste voor het slapen gaan al op. Zo heb je in de ochtend al een nicotinespiegel opgebouwd en ervaar je minder trek na het wakker worden.

Medicatie zoals varenicline (Champix), bupoprion (Zyban) en nortriptyline.

Andere bewezen effectieve medicamenteuze opties zijn varenicline (Champix), bupropion (Zyban) en nortriptyline. Deze medicamenten hebben over het algemeen wat meer kans op bijwerkingen en ze hebben contra-indicaties. Het wordt aangeraden een consult bij je behandelend (huis)arts in te plannen om de mogelijkheden van een medicamenteuze behandeling naast de gedragsmatige behandeling te bespreken.

Zijn deze middelen effectief om te stoppen met roken?

Deze middelen zijn ongeveer even effectief bij stoppen met roken als nicotinevervangende middelen. Ook hiervoor geldt: voor het hoogste slagingspercentage combineer je de medicatie met een stoppen-met-rokentraject zoals de behandeling van WeQuit.

Hoe werkt Champix?

Zodra je nicotine binnen krijgt, hecht deze nicotine zich aan de nicotinereceptoren in je hersenen. Dit zijn een soort ‘happertjes’ die -zodra nicotine zich eraan hecht- zorgen dat belonende stofjes vrijkomen. De werkzame stof in Champix is varenicline. Varenicline hecht zich ook aan de nicotinereceptoren in de hersenen. Hierdoor ervaar je roken als minder belonend. Daarnaast worden de belonende stofjes op peil gehouden dat je minder last van ontwenningverschijnselen hebt.

Bijwerkingen van Champix

Champix kan bijwerkingen hebben. Deze bijwerkingen ervaar je vaak in de eerste week waarna ze meestal afnemen of verdwijnen. Zodra je Champix niet meer gebruikt verdwijnen de bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, hoofdpijn en zeer ongewone dromen.

Zet de eerste stap naar een rookvrij leven

Wil je weten of stoppen met roken bij WeQuit iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op om jouw wensen te bespreken.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.